Search
Филтрирай по...

Гъбичките по краката – само козметичен проблем ли са?

Изпотените крака са идеална среда за развитието на гъбички. Носенето на дебели затворени обувки кара кожата да се навлажни от потта, да омекне и да понижи чувствително защитните си механизми. Никак не е изключено при тези условия да се появи неприятният гост, наречен микоза (гъбички).

Прибавим ли към това носенето на чорапи от найлон и други изкуствени материи и компромисите с личната хигиена, краката ни започват да миришат – това е резултат от размножаването на микробактериалната флора там. Ако небрежно махнем с ръка и подценим тези сигнали, пътят до гъбичната инфекция е съвсем кратък – достатъчно е само да се разходим боси в сауната, около басейна или дори по пода в хотелската стая.

Бързо ще познаем започващата микоза

Голяма опасност от гъбична инфекция крие и ползването на чужди обувки, например в случай че ни предложат пантофи или чехли когато отидем на гости и събуем обувките, с които сме дошли. Микорскопичните люспички кожа, останали по тях от краката на някой друг, може да крият в себе си кожните гъбички, за които изпотеният ни крак става идеален приемник.

В началото на заболяването най-напред кожата между пръстите започва да побелява и да се лющи, а скоро след това се стига и до неприятно напукване. Това е съпроводено и от  сърбеж, който отначало се проявява най-често след като легнем в леглото вечер. Обикновено хората се борят с неприятния сърбеж като търкат засегнатото място с другия си крак, без да си дават сметка, че по този начин разпространяват инфекцията и върху него. Ако в този все още начален стадий не се вземе радикално решение, проблемите, които ще последват, могат да бъдат далеч по-сложни.

Гъбичките не бива да се оставят без лечение!

Микозата не е просто козметичен проблем, а сериозно инфекциозно заболяване, което често рецидивира поради факта, че е много трудно да бъде ликвидирано напълно. Дори да успеем докрай веднъж, няма гаранция, че по краката ни отново няма да попаднат гъбички. Около 60 % от хората у нас страдат от гъбички. Ако не се лекуват навреме, те поразяват ноктите на краката, а често и на ръцете. Това неминуемо води и до психологически проблеми и влошаване на качеството на живот. Много от по-сериозно засегнатите пациенти изпитват неудобство от контакт с други хора, заради неприятния вид на изядените си нокти и миризмата, причинена от гъбичната инфекция. Те живеят и в постоянно притеснение да не пренесат инфекцията на останалите вкъщи, и най-вече на децата си.

Микозата не трябва да се изпуска от контрол!

Най-добре е ако лечението започне още при първите, съвсем слаби симптоми на гъбичната инфекция. В аптечната мрежа за щастие има много препарати с доказан ефект. И най-важното – борбата с гъбичките е дълга и упорита. Всяко нередовно лечение или преждевременното му прекъсване отново ни връщат в началото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top