Search
Филтрирай по...

Да изритам ли любимия от леглото?

Да изритам ли любимия от леглото?Ритане с крака, хъркане, сумтене… Какво да правите, ако любимият ви спи неспокойно и не ви дава да мигнете цяло нощ? Ивета Попова, (36 години, София), която скоро писа на нашия имейл има подобен проблем. Съпругът й хърка през цялата нощ… И то толкова силно, че чак понякога я плаши. Според думите на Ивета любимият й се опитва да задържи въздуха си и след това издиша дълбоко. Нощи наред тя спи в другата стая само и само, за да намери мир и спокойствие. Позната ли ви е тази история? Сигурно да. Хиляди двойки спят разделени, защото единият от тях е прекалено шумен или се върти много.
Хъркането представлява вибрация на въздух между стеснените горни дихателни пътища. Понякога причината е, че има запушване и въздухът не може да преминава лесно. Друго обяснение за хъркането е сънната апнея – при това състояние човек спира да диша за няколко секунди. След като дишането се възстанови човек изсумтява или издиша със сила. Този цикъл може да се повтори десетки или дори стотици пъти.
Резките движения, обръщането или ритането също е проблем, който може да раздели иначе сплотеното семейство. Съществува т.нар. синдром на неспокойните крака. При него единият от партньорите постоянно се върти в леглото, отмята завивките и дори може да удари другия несъзнателно.

Безсънните нощи могат да доведат до нещо повече от тъмните кръгове под очите. Вече има редица доказателства, че липсата на почивка са причина за високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, депресия, загуба на концентрация… Качеството на живот рязко се влошава.

Какво е решението? Важно е да установите, че има проблем. След това трябва да се търси решението. Ако партньорът ви страда от сънна апнея, най-добре потърсете съвет на специалист. Нека любимият ви забрави за късните питиета. Алкохолът, противно на всички мнения не приспива, а напротив може да влоши хъркането. Добре е вечерята да е лека, съставена само от салата и печено на грил месо. Тежките ястия могат да са причина за неприятните звуци. Има доказателства, че хората, които спят по гръб по-често хъркат и се мятат в леглото. Вярно е, че по-трудно ще се научите да спите на една страна, но опитайте. Забравете за телевизора и лаптопа в спалнята. Пуснете лека, релаксираща музика. Билковите чайчета и препаратите на билкова основа също ще помогнат на любимия да заспи по-лесно и по-дълбоко и няма да ви смущава с мятането си в леглото.

Ревита Ви препоръчва

Izi Night, 252 mg

Жълт кантарион, 420 mg

Спокойна нощ, 440 mg

Добро настроение, 471 mg

Дамиана (лист), 400 mg

Маточина (лист), 490 mg

Глог (плод), 510 mg

Валериана (корен), 530 mg

Валериана, 525 mg

Мелатонин, 2.5 mg

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top