Search
Филтрирай по...

Да се предпазим от ядрените лъчения

Да се предпазим от ядрените лъченияТрагедията с атомната електроцентрала „Фукушима” в Япония привлече вниманието на целия свят към заплахата от радиационно облъчване.

Опасявайки се, че радиоактивният облак може да достигне до западното крайбрежие на САЩ, американците започнаха масово да изкупуват таблетки калиев йодид и други подобни добавки, за да помогнат на организма си да предотврати поглъщането на лъчението от щитовидната жлеза. Но мненията на експертите се разминават за това, оправдани ли са такива действия на живущите извън Япония.

Няма никакво съмнение, че ситуацията е опасна за тези, които живеят и работят в близост до АЕЦ „Фукушима”. Високи нива на радиоактивност са установени в хранителните продукти, във водата и в японската столица, намираща се на 241 км южно от електроцентралата.

На този етап лекарите не препоръчват приемането на калиев йодид, тъй като това може да предизвика алергични и кожни реакции. Освен това според специалистите продължителната употреба на добавки със съдържание на йод може да доведе до изменения във функциите на щитовидната жлеза и до развитие на хипотиреоидизъм.

Все пак някои изследователи смятат, че за всеки човек, живущ зад границите на Япония, е целесъобразно да спазва някои мерки за безопасност, за да защити своя организъм. Според експертите опасността произтича най-вече от приема на храна, замърсена с изотопи на радиоактивни минерали, такива като стронций и цезий.

Дори и да не сме пострадали непосредствено от радиоактивните вещества, сме изложени на антропогенни лъчения ежедневно. Заобиколени сме от Wi-Fi връзки, мобилни и безжични телефони, компютри и много други електрически устройства, излъчващи електромагнитни вълни. Повечето от нас регулярно се подлагат на въздействие на радиация, преминавайки през скенера на летището или правейки рентгенова снимка при стоматолога. А ако живеем в близост до ядрено съоръжение или работим с радиоактивно оборудване, въздействието на радиация е още по-високо.

Работата е там, че всяко облъчване е нежелателно. Радиоактивните лъчи нарушават растежа и функциите на клетките и способстват за развитието на рак и други опасни заболявания.

Ето защо, независимо от степента на въздействие на лъчението и местността, в която живеем, е добре да знаем как можем да се защитим от радиацията. Ето какво препоръчват медиците като мерки за безопасност:

1.      Поддържайте имунната си система!

Поддържането на здравето на имунната система е необходимо не само в случай на въздействие на високи нива на радиация, но и в много други ситуации.

Един от най-добрите начини за укрепване на имунитета е консумацията на храна с ниско съдържание на захар и диетични растителни продукти, включителнo имуностимулатори като чесън и лук. Освен това е полезно да се приемат големи количества култивирани продукти и/или пробиотици, да се оптимизира нивото на витамин D в организма, да се отделя време за физически тренировки и време за сън.

2.      Ограничете ежедневното въздействие на вредните лъчения!

Съществуват много начини за понижаване на радиационното въздействие върху организма. Добро начало е ограничаванe употребата на мобилни телефони и безжични устройства. Това може да ви се стори трудно, но е много по-лесно, отколкото си мислите. Mожете да се откажете от използването на мобилния телефон в качеството на будилник и да не работите с ноутбук върху своите колене.

3.      Включете морски растения в дневното си меню!

Морските водораслите нори, комбу и вакаме се отличават с високо съдържание на натурален йод и спомагат за поддържането на функцията на щитовидната жлеза в норма. Освен това те съдържат големи количества натриев алгинат, който намалява поглъщането на стронций и хелати и извежда другите токсични метали от организма.

4.      Пийте витамини!

Резултатите на изследванията доказват, че витамините C, E и бета-каротин са ефективни за защита от радиационното лъчение. Витамин С не само предпазва организма от вредните радиоактивни лъчи, но и възстановява организма от предишни въздействия на радиация.

5.      Консултирайте се с лекар дали трябва да приемате „противолъчеви” хранителни добавки!

Според някои учени приемането на добавки като гинко билоба, бета-глюкани и куркума може да осигури съществена защита за организма след радиация. С тези натурални добавки не само ще се защитите от опасните лъчения, но и ще възпрепятствате развитието на много други заболявания, включително рак и дегенерация на мозъка.

Някои специалисти препоръчват приемането на антиоксидантни хранителни добавки за поддържане на здравословното състояние на клетките, а за извеждане на токсините и тежките метали от организма – микроводораслите спирулина и хлорела.

Ревита Ви препоръчва:

Чесън (луковица), 580 mg

Чесън & магданоз, 545 mg

Гарлицин, 350 mg

Гарлицин имун съпорт, 400 mg

Гарлицин HC, 400 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Плодов антиоксидант, 450 mg

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Vit C Release, 500 mg

Гинко, 460 mg

Куркума, 500mg

Кафяви водорасли (фукус), 580 mg

Келп (кафяви водорасли), 660 mg

Спирулина (микроводорасли), 380 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top