8.00 ч. - задължително приемане на топла вода 250 мл с 1 с.л. мед, 1 с.л. пчелен прашец и 1 с.л. ленено семе

8.30 ч. - лека закуска – препечена филия, намазана с масло или маслинен пастет, 1 банан и 1 билков чай с билка липа, мащерка или борови връхчета /подпомага отхрачващия ефект в случай, че има дразнеща продължителна кашлица. Приемането на течности трябва да бъде задължително през 2 часа, чай с меки български билки или сок от цитрусови плодове – портокал, лимон, грейпфрут, както и съчетанието на тези скокове със сок от моркови и червено цвекло /насищане на организма с витамини и минерали, особено с витами С/.

10.00 ч. - може да се приеме бананов шейк със сусамов тахан или пресни ирански фурми. При болки в гърлото апетитът е подтиснат и приемането на на твърда храна е затруднено, затова предлагам към 10.00 ч., 14.00 ч.  и 16.00 ч. - около 200 мл бананов шейк, който се приготвя по следния начин: в 1 л. вода се нарязват два банана, 3-4 с.л. сусамов тахан, 3 с.л. мед, сока на 1 лимон и наситно нарязано около 150-200 гр. киви.  Пасира се и количеството се разпределя за деня между храненията.

12.00 ч. - зеленчувкова или картофена супа на пасатора с 2-3 филийки препечен пълнозърнест хляб. Салата от настъргано червено цвекло и моркови, овкусена с лимонов сок и 1-2 с.л. зехтин и няколко маслини. Между храненията - плодове в достатъчни количества - сутрин до 12.00 ч. и следобяд между 14.00 ч. и 17.00 ч. Плодовете, които имат мощен пречистващ ефект през зимния сезон са: помелос, киви, портокали, мандарини, лимони. Към 14.00 ч. или 16.00 ч. може да бъде тонизиран организмът със салата-микс от описаните плодове и айрян от нискомаслено мляко.

18.00 ч. - Вечерята трябва да бъде лека - картофено пюре или пилешка супа, копривени кюфтета или кюфтета от овесени ядки / кисело мляко с овесени ядки/ и 100 гр. плодове /може и сушени/ - фурми, стафиди, смокини.

Вечер между 18.00 ч. и 22.00 ч. е добре да се приемат достатъчно количество течности, плодове и сокове. Да се прави гаргара - мащерка, липа, лайка. Подходящи са инхалации с лайка и мед за подобряване на отхрачващия ефект.

В часовете 10.00 ч., 12.00 ч., 14.00 ч., 16.00 ч. и 18.00 ч. – е важно да се приема комбинацията - черен бъз, пчелен прашец, ехинацея, мултивитамини, антиоксиданти и имуностимулиращи продукти.

Диетата е изготвена от д-р Вергиния Георгиева - Център по природна медицина и гладолечение

Коментари (2)

    • Zlatina Nikolova
    • 2012-03-05 19:06:28
    Здравейте! Имам въпрос , свързан със сиропа за деца Самбукос.От месец ноември 2011 год. в продължение на три месеца го давах на децата ми , които са на 2 год. и 5 мес. Дневният прием беше 5 мл.След това преустанових приема на сиропа и им давах Мореплаватели имунна защита около месец.За този период от време те не са боледували. Сега отново съм решила да преминем на сиропчето,тъй като им предстои прием в детска ясла. Притеснява ме предозирането-възможно ли е? Кой от двата продукта е за предпочитане при по-дългосрочен прием?Ако отново пият сиропа колко време могат да го пият?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-03-14 17:13:16
    Здравейте, Златина, На 2-3 месеца прием Самбукус, се прави 1 месец почивка или на 3 седмици /което е 1 опаковка при доза 5 мл. дневно/ - 1 седмица почивка. Редувайте двата продукта, така ще има почивка за всеки от тях и няма да има предозиране. Всъщност при хранителните добавки много трудно може да се стигне до предозиране, тъй като активните вещества са в малки дози и ефектът идва с натрупването. До 3 месеца прием не може да се очаква предозиране, макар че всеки случай е индивидуален. Например при затруднена детоксикация поради увреден черен дроб и бъбреци, почивките трябва да са по-чести и по-дълги. Д-р Аелита Петрова Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик Учител по рейки

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.