Search
Филтрирай по...

Джогинг

Какво представлява?

Джогингът може да се упражнява практически от всеки, на всяко място и по всяко време и също като ходенето пеш, това физическо натоварване тренира сърцето, укрепва мускулите, снема напрежението и стреса и помага да се избегнат различни видове заболявания като остеопороза, исхемична болест на сърцето, захарен диабет и др. Разбира се ходенето пеш е по-скоро разновидност на приятната разходка (което също има своите плюсове), докато джогингът е тренировка, изискваща сериозни усилия и самодисциплина.

Преимущества и недостатъци

Джогингът позволява да се достигнат същите резултати като при ходенето, но значително по-бързо. Недостатъкът на този вид физическа активност е рискът от травми, поради високата степен на натоварване, която пада върху мускулите и ставите. Загрявката и удобните спортни обувки, ще разрешат този проблем.

Разход на калории

Количеството калории, което се изразходва по време на джогинг, зависи от интензивността и продължителността на тренировката. Според изследванията, човек с тегло 70 кг, бягащ със скорост 9 км/час, губи близо 12,5 калории в минута. На една и съща дистанция, човек с голямо тегло, движещ се с висока скорост, гори повече калории, в сравнение с по-леките и бавни бегачи.

Откъде да започнем?

Независимо на каква възраст сте, преди началото на тренировките, посетете вашия лекар! Убедете се, че нямате здравословни проблеми, които могат да се изострят от интензивните физически натоварвания.

Консултацията с лекар е особено необходима при наличие на сърдечносъдови заболявания в семейната анамнеза, а също така е важно условие за хората с наднормено тегло, пушачите, възрастните хора над 60 годишна възраст и страдащите от хронични заболявания като хипертония, исхемична болест на сърцето и захарен диабет.

Как да тренираме?

 • Първо направете загрявка: започнете с лек стречинг (разтягане), преминете към ходене и постепенно увеличете скоростта.
 • Изтласквайте се с предната част на стъпалата, така няма да претоварите останалата част на краката.
 • Дръжте гърба и раменете изправени. Ако тичате по планинска пътека и се изкачвате нагоре – леко наклонете тялото си напред.
 • Не притискайте ръцете към тялото, оставете ги да се движат свободно.
 • Увеличавайте продължителността на тренировката постепенно – приблизително с 10% седмично. Това ще ви помогне да намалите риска от травми и претоварване.
 • При горещо време носете със себе си вода, така ще се предпазите от обезводняване.

След тренировката е нормално да чувствате умора, но не и да се задъхвате. Най-добрият признак, че натоварването е подбрано правилно, е способността да се говори по време на бягането.

Подходящо облекло

Основното условие при джогинг-облеклото, е да осигурите удобство на краката си. Ако нямате възможност да купите специално предназначени за бягане обувки, всяка удобна маратонка ще свърши отлична работа. Ако на краката ви все пак се появят мазоли, отбийте се до най-близкия спортен магазин и купете чифт дебели спортни чорапи.

Безопасност

Когато излизате да бягате навън, спазвайте тези правила:

 • Бягайте само с познати хора.
 • Бягайте в добре позната местност.
 • Не тренирайте в безлюдни места.
 • Не тренирайте късно вечер, когато навън вече е тъмно.
 • Периодично променяйте маршрута си.
 • Винаги носете със себе си мобилен телефон.
 • Не бягайте със слушалки, които блокират външните шумове.

Примерна програма за начинаещи

> 5 минути ходене за загрявка.

> 2 минути бягане с бавно темпо.

> 1 минута ходене с бавно темпо.

> 2 минути бягане.

> 1 минута ходене.

> 3 минути бягане.

> 1 минута ходене.

> 5 минути бягане.

> 1 минута ходене.

> 4 минути бягане.

> 1 минута ходене.

> 2 минути бягане.

> 1 минута ходене.

> Упражнения за разтягане (стречинг).

При ходенето е важна техниката – дръжте гърба и раменете изправени и стъпвайте равномерно от петата към пръстите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top