Search
Филтрирай по...

Диета на Аткинс

Диетата на д-р Робърт Аткинс е философия на хранене за цял живот, която се основава на консумацията на балансирана, здравословна храна и хранителни добавки. Диетата ограничава приема на преработени въглехидрати, съдържащи се в сладките и тестените храни, в макаронените изделия, зърнените закуски и др. От момента на издаването на хитовата книга – „Новата диетична революция на др Аткинс” от тази диета са се възползвали около 20 милиона души по целия свят.

Диетата на Аткинс се състои от 3 основни фази. По време на първата, стимулираща фаза, която обикновено продължава от 2 до 3 седмици, въглехидратите трябва да бъдат ограничени до 14-20 гр. на ден. През този период организмът привиква към новия начин на хранене, обмяната на веществата се ускорява и започва значителна загуба на тегло – средно от 2 до 6 кг, в зависимост от първоначалните килограми и индивидуалния метаболизъм. Загубата на тегло в този етап се дължи на кетоновите тела, които се образуват поради недостига на въглехидрати в организма и водят до процес наречен кетоза, при който организмът започва да черпи енергия от собствените си запаси.

През втората фаза на диетата, количеството на приеманите въглехидрати постепенно трябва да се увеличава (но не повече от 5 гр. седмично). Тази фаза не е ограничена във времето, тя трябва да продължи до тогава, докато не се достигне желаният резултат.

Последната фаза от диетата е поддържащата. Целта на тази фаза е да се избегне възвръщането на свалените килограми. Количеството приемани въглехидрати през този период трябва да се увеличава до 10 гр. седмично. В случай, че килограмите започнат да се връщат, количеството консумирани въглехидрати отново трябва да се намали, а ако килограмите се трупат прекалено бързо, трябва отново да се премине към първа фаза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top