Search
Филтрирай по...

Диета на Монтиняк


Програмата на френския фармаколог Мишел Монтиняк е една от най-популярните диети днес. Според него затлъстяването се дължи на консумацията на големи количества продукти с висок гликемичен индекс (това са тези продукти, които предизвикват бързо и значително повишаване на нивото на кръвната захар). Храните с висок гликемичен индекс или така наречените „бързи” въглехидрати, увеличават производството на инсулин, чийто излишък води до образуване на мастни натрупвания и увеличаване на теглото.

Пример за бързи въглехидрати са храните като хляб от бяло брашно, ориз, картофи, царевица, тестени изделия и др. Към бавните въглехидрати спадат пълнозърнестият хляб, плодовете, зеленчуците и бобови култури, т.е. храните, които съдържат големи количества растителни влакна.

Монтиняк препоръчва консумацията на продукти с нисък гликемичен индекс 3 пъти дневно и изключване от дневното меню на мазните висококалорични храни, захарта и алкохола.

Диетата на Монтиняк се дели на 2 фази.

Първата фаза е фазата на отслабването, тя предполага консумация на продукти с нисък гликемичен индекс, който не трябва да превишава 50.

Втората фаза е поддържаща. В тази фаза продуктите с гликемичен индекс над 50 са разрешени, но трябва да се консумират в умерени количества.

Достойнства на диетата:

Процесът на отслабване протича бавно, но за сметка на това резултатът е дълготраен. Начинът на хранене предложен от Мишел Монтиняк понижава риска от сърдечносъдови заболявания, хипертония, мигрена и мускулни болки.

Противопоказания:

Диетата на Монтиняк е противопоказна за деца, бременни жени и кърмачки, хора страдащи от гастрит, язви и бъбречни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top