Search
Филтрирай по...

Д-р Огнян Миков: Репелентите са най-добрата защита от комари

Комарите се привличат от веществата, които отделя човешкото тяло, но няма научно потвърждение дали предпочитат да хапят хора с определени кръвни групи. Установено е обаче, че комарите хапят хората с по-топла кръв, обяснява д-р Огнян Миков от Националния център по заразни и паразитни болести. Специалистът препоръчва репелентите като най-добрият начин да се защитим от комарите навън. Важно е да спазваме спазваме някои правила. Първо – да пръскаме и дрехите си, и второ, особено за децата, когато се приберат,  непременно да бъдат измивани от препарата, категоричен е специалистът.

Тази година, заради късната пролет и горещо лято, са се застъпили няколко поколения комари и затова са повече от обичайното. Според някои теории комарите предпочитат жените и децата, защото са с по-тънка и нежна кожа, която е по-лесна за пробиване. Всичко е много индивидуално, пояснява Огнян Миков.

Не само комарите хапят и пият кръв. Опасни в това отношение са и мухите, допълни Марио Лангуров от БАН. По думите му, хората познават най-често конската муха като вид, който хапе, но това не е така. Има мухи, които се хранят единствено с кръв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top