Search
Филтрирай по...

Елиминиране на витаминния дефицит

Против витаминен дефицитПриемането на недостатъчно витамини вече е съществен и масов проблем, който засяга днешното население на цялата планета. По последни научни данни дефицитът носи сезонен характер и се наблюдава във всички групи от населението независимо от възрастта, професията и мястото на живеене.

 

 

Учени провеждат редица изследвания, за да докажат наличието на дефицит при хората. При 30% до 40% при изследваните възрастни и деца се установява полихиповитаминоза (дефицит на витамини). Този дефицит на витамини се съчетава с недостига на желязо, калций, йод и други елементи. В повече от половината изследвания се забелязва недостиг на витамините от групата Б, а недостигът на каротиноиди – при 90% от случаите.

 

 

Дефицитът на витамини е сериозен фактор за развитие на редица болести, преди всичко сърдечно-съдови. Обяснява се с това, че витамините-антиоксиданти предотвратяват окислението на липопротеините с ниска плътност и намаляват риска от атеросклероза.

 

 

Още по-сериозно е положението при болните от язва на дванайсетопръстника. Освен дефицит на витамини от групата Б, те имат недостатък и на витамини С, А и Е, което спомага развитието на много гастро-ентерологически заболявания.

 

 

Случаите на деца с дефицит на витамини, които страдат от други заболявания, също са много. При повече от половината е установен дефицит на каротиноиди и витамини от групата Б.

 

 

Основните и най-добри източници на витамини безспорно са плодовете и зеленчуците. През лятото, когато на пазара е лесно да се открият от всички видове „витаминозници”, организмът се запасява с всички видове витамини. В края на лятото телата ни са презапасени от витамини, но не и от групата Б, понеже тях можем да си ги набавим единствено от животиснките продукти.

 

 

Да ликвидираме витаминния дефицит

За да сме здрави и да не подлагаме организма си на витаминен дефицит, трябва да се храним с максимално много плодове и зеленчуци, а когато сезонът не е подходящ, да си ги набавяме от поливитаминни продукти. Адекватният запас от витамини подобрява общото състояние на организма.

 

 

Изключително важно е всеки човек (било то болен или здрав) да се убеди в значението на витамините за здравето. Успешното лечение и добрата превенция винаги са свързани с ликвидирането на витаминния дефицит.

Приемът на витамини особенно при децата и подрастващите е важна, понеже техните организми израстват и се нуждаят от по-големи количества витаминни и минерални вещества.

 

Д-р Вера Коденцова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top