×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Ензими

 

Противно на общоприетото мнение, ензимите са от значение не само за храносмилането! Те са важен фактор за много процеси – поддържат здравословния възпалителен отговор, имунитета, нивата на енергия, нормалното състояние на кожата и още много други!

 

Какво представляват? Ензимите са протеинови молекули, съставени от аминокиселини, които действат като катализатор за различни биохимични реакции.Те разграждат храната до вещества, които лесно могат да бъдат усвоени и използвани от органите и системите в организма. Нещо повече – без достатъчно ензимна активност, няма никакво значение колко здравословна е диетата ви! При недостига на ензими, полезните вещества просто преминават през храносмилателния тракт, без да бъдат абсорбирани.

 

Ензимите идват от храната, но също така биват произвеждани от тялото. Лошата новина е, че с годините производството им значително намалява, като до към 50-годишна възраст тялото произвежда само едва половината от необходимите ензими. В случай, че страдате от цьолиакия, циститна фиброза или панкреатит, то най-вероятно недостигът на ензими е доста тежък.

 

Ензимният дефицит обикновено се проявява чрез необяснимо наддаване на тегло, стомашно-чревни оплаквания като подуване на корема и прекомерно образуване на газове, гадене и още много други неприятни симптоми.

 

Кои са и какво правят?

 

Амилаза. Разгражда въглехидратите до по-малки единици, като глюкоза и регулира нивата на хистамин, за да намали симптомите на алергия.

Целулаза. Разгражда растителните храни. Единственият ензим, който тялото не произвежда, спомага за усвояването на въглехидратите и фибрите от плодовете и зеленчуците.

Лактаза. Разгражда млечните продукти и по-специално лактозата (млечната захар), с цел производство на глюкоза и галактоза.

Липаза. Разгражда мазнините и по-точно мастните клетки в мастни киселини и глицерол, разпределяйки ги в цялото тяло.

Протеаза. Разгражда протеините до аминокиселини, необходими на цялото тяло.

 

Страдате ли от недостиг на ензими? Естествено съдържащите се в храната ензими биват унищожени при процеса на готвене. Ето защо е силно препоръчително при наличие на определени симптоми на ензимен дефицит, да се приемат хранителни добавки, съдържащи ензими.

 

Кога рискът от ензимен дефицит е най-висок:

 

-Дискомфорт след хранене. При консумация на определени храни имате дискомфорт. Най-разпространена в случая е лактозната непоносимост.

-Напредване на възрастта. Ако сте над 45, имайте предвид, че производството на ензими при вас със сигурност е започнало да се забавя все повече.

-В диетата липсват сурови храни.

 

Симптоми:

 

-Стомашно-чревни оплаквания – често основните признаци на ензимен дефицит включват честа поява на газове, подуване на корема, гадене, спазми, диария или запек.

-Недостиг на хранителни вещества – тъй като ензимите са отговорни за разграждането на храната до полезни вещества, то недостигът на витамини, минерали и други важни компоненти може да е знак за такъв дефицит.

-Покачване на теглото  - без необходимите хранителни вещества, тялото натрупва излишни мазнини и теглото се покачва, въпреки ограниченията в количествата храна.

 

Суперзвездите във вашето тяло!

 

Повече от един на всеки трима души страда от стомашно-чревно смущение – от синдром на раздразнените черва до хранителна непоносимост. А последиците от храносмилателните нарушения са сериозни, независимо дали се проявяват веднъж в месеца, в седмицата или много по-рядко. Така е, защото при лошо храносмилане тялото не е в състояние да разгражда храната до полезните й компоненти, които да използва за растежа и ремонта на клетките.

 

И още: нарушенията в храносмилането имат пряко влияние и върху имунитета. Всеизвестен факт е, че цели 70% от имунните клетки са позиционирани в стомашно-чревния тракт, включително около 1000 вида полезни бактерии и други „приятелски“ микроорганизми.

 

Ензимите разграждат протеините, въглехидратите и мазнините, за да предотвратят всевъзможни проблеми - от прекомерно образуване на газове и крампи до общи стомашни разстройства.

 

 

Ензимите са от полза не само за храносмилането!

 

-Намаляват възпалението. Топлината, подуването и болката са познати симптоми на възпаление при натъртвания, навяхвания и др. Но хроничното възпаление е много по-сериозен проблем, който стои в основата на състояния и заболявания като астма, ревматоиден артрит, остеоартрит и др. Добрата новина е протеолитичните ензими са ключа към изцелението! Въпреки че механизмът им на действие не е съвсем ясен, изследователите смятат, че протеолитичните ензими поддържат естествената способност на организма да управлява възпалителния си отговор по най-добрия начин.

 

-Ускоряват възстановяването на тялото. Ако страдате от мускулна болка, скованост или подуване в резултат от заболяване или интензивна физическа активност, то протеазните ензими могат да бъдат много полезни за вас! Много изследвания сочат, че протеазните ензими са по-ефикасни дори от нестероидните противовъзпалителни лекарства, които най-често се препоръчват в тези случаи и които имат редица странични ефекти.

 

-Подобряват съня. Некачественият сън в редица случаи се дължи на „тих“ киселинен рефлукс, който се проявява през нощта и отлично се повлиява от допълнителния прием на ензими. Ензимите също така са от значение за регулиране на циркадните ритми, благодарение на което се препоръчват при проблеми със съня.

 

-Подсилват имунитета. Здравословната диета е от огромна важност за работата на имунната система. Но да не забравяме, че за да разгради храната до основните ценни вещества, тялото се нуждае от ензими. В тази връзка, нови изследвания откриват, че ензимите са много по-важни за имунитета, отколкото сме предполагали. Освен разграждане на храната, ензимите помагат на имунната система да се активизира, когато тя е атакувана от чужди нашественици.

 

-Поддържат кожата мека. Страдате от суха кожа? Конвенционалните решения включват дълбоко хидратиращ козметичен продукт и засилена консумация на здравословни мазнини. Но без подходящите ензими, тялото не е в състояние да разгради тези полезни мазнини и да получи ползи от тях. Резултатът е суха и възпалена кожа – проблем, който значително се облекчава при приема на ензими.



 

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.