×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
 

 

Д-р Гетано Морело е лекар натуропат, който работи в Западен Ванкувър, Канада. Завършил е бакалавърска степен в Университета на Британска Колумбия и степента доктор по натуропатична медицина в Университета за естествени здравни науки „Бастир” в Сиатъл, Вашингтон.

През последните петнайсет години д-р Морело обучава лекари, фармацевти и здравни експерти за научното приложение на природната медицина в областта на кардиологията, имунологията, гастроентереологията, борбата със стареенето и детоксикацията. Сътрудник е на авторитетната книга за алтернативна медицина „Учебник по природна медицина”. Той е и автор на книгата „Чудото на фибрите”. Лектор и постоянен сътрудник към много списания, журнали и публикации, д-р Морело е бил домакин и участник в множество телевизионни и радио дискусии за силата на природната медицина. За нас е чест, че д-р Морело отдели време, за да отговори на нашите въпроси.

 

Ензими и пробиотици - ключ към доброто храносмилане


Храносмилателната система представлява сложна мрежа от органи и жлези, които помагат за разграждането и абсорбирането на хранителните вещества. Храната, която консумираме, се преработва в храносмилателната система в шест етапа:

  1. Психическа подготовка: подготвя стомаха за храната, която ще бъде консумирана.

  2. Прием: самата консумация на храната (хранене).

  3. Перисталтика: предвижването на храната през храносмилателния тракт.

  4. Храносмилане: раздробяването на храната по механичен и химичен път.

  5. Абсорбция: преминаването на раздробената храна от храносмилателния тракт към кръвоносната и лимфната системи за разпределение към клетките.

  6. Дефекация: отделяне на несмилаемите вещества и отпадните продукти от тялото.


Самото храносмилане се разделя на две вида: механично и химично.

Механичното разграждане е свързано с физическите движения, които подпомагат химичното разграждане. След първоначалното раздробяване при дъвченето, храната се разбърква от мускулите на стомаха и тънките черва. В този етап се отделят и ензими и започва химично разграждане.

Химичното разграждане представлява серия от сложни химически реакции, които разграждат големите въглехидратни, липидни и протеинови молекули на малки молекули, които могат да преминат в кръвоносните съдове. Химичното храносмилане е свързано с дейността на няколко различни ензима като амилаза, протеаза и липаза.

За да се осъществи оптимално храносмилане, всички тези процеси трябва да протекат синхронизирано. Ако някоя част от тази сложна система е извън равновесие, се появяват физиологични проблеми, които по-късно могат да доведат до множество хронични заболявания.

В.: Какво е значението на ензимите за храносмилането?

Не може да съществува храносмилане и добра абсорбция без ензими. Ензимите са сложни протеини, произведени от живи клетки, които стартират химичната реакция в тялото. Ензимите се намират в храносмилателните сокове. Панкреасът секретира почти 1.5 литра панкреатичен сок дневно и именно в този сок се намират ензимите, които действат на храната, като я разграждат на по-прости компоненти, след което тялото използва за енергия.

В.: Какво се случва, ако храносмилателните ензими не работят нормално?

Недоброто храносмилане се счита за основен причинител на хранителни алергии. Когато не е напълно раздробена, храната може да предизвика алергична реакция в тялото, което причинява възпаление и повишена чувствителност на имунната система. Това може да доведе до хронични възпалителни процеси и автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.

В.: Кои ензими участват в процеса на храносмилане?

Въпреки че много ензими участват в храносмилателния процес, трите основни са амилаза, протеаза и липаза. Други ензими като сукраза, лактаза и малтаза имат важна второстепенна функция при храносмилането.

Амилазата разгражда въглехидратите. Слюнката съдържа амилаза, която инициира разграждането на скорбялата от храните. Панкреатичните сокове също съдържат амилаза, която разгражда скорбялата на няколко дизахарида (по-малки молекули). Тези дизахариди, които включват лактоза, малтоза и сукроза, след това се разграждат на по-прости захари от съответните ензими лактаза, малтаза и сукраза. Тези прости захари се абсорбират от тънките черва и помагат за производството на енергия.

Протеазата разгражда протеина. Разграждането му започва в стомаха благодарение на протеазата пепсин. Киселата среда в стомаха активира този ензим. Пепсинът се деактивира в алкалната среда на червата. Някои протеази на растителна основа обаче остават активни и в по-алкални среди.

По-нататък протеините се разграждат от панкреатични ензими в алкалната среда на червата. В крайна сметка повечето протеини се разграждат до аминокиселини – градивните единици на живота.

Липазата разгражда мазнините. Разграждането на мазнините се ускорява във втората част на тънките черва под въздействието на панкреатичната липаза. Този ензим разгражда мазнините до мастни киселини. Липазните ензими, както и соковете на жлъчката, са отговорни за абсорбцията на мастноразтворимите витамини: A, D, E и K.

В.: Каква е разликата между растителни и животински ензими?

Животинските ензими, по-специално ензимите, извлечени от прасета, са много сходни с човешките храносмилателни ензими. По тази причина много експерти вярват, че животинските ензими имат добро приложение. По принцип животинските ензими са по-чувствителни към промени в pH. За да компенсират тази pH чувствителност, много от формулите с животински ензими, които се продават като диетични добавки, съдържат бикарбонати, които да защитят ензимите от стомашни киселини.

Растителните ензими се извличат от гъби или растения. Тези ензими могат да устоят на по-големи разлики в pH и изпълняват много повече функции в храносмилателния тракт на човека. Освен това растителните ензими се предпочитат от хора, които искат да избегнат продукти с животински произход.

В.: Какви други диетични добавки или ензими могат да помогнат на здравето на храносмилателната система?

Има много хранителни добавки, които ефективно подпомагат доброто здраве на храносмилателната система. Пробиотичните добавки например  носят безброй ползи за здравето.

В.: Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са полезни, нетоксични живи бактерии, които живеят в организма и не причиняват болести (не са патогенни). Добре изследваните пробиотични бактерии са лактобацилите и бифидобактериите. Поради тяхната способност да разграждат лактоза, пробиотичните бактерии са познати още като млечно-кисели бактерии. И двете групи пробиотични бактерии са добре проучени и са включени в различни храни и диетични добавки.

В.: Защо пробиотичните бактерии са важни за здравето на храносмилателната система?

Колониите от пробиотични бактерии в червата се наричат „микрофлора”. За разлика от нормалната микрофлора, която е свързана с доброто здраве, промените в здравето на червата са свързани с отслабената имунна система. Дисбалансът на естествената микрофлора често се свързва с различни болестни състояния като гъбични инфекции и рак на дебелото черво.

Оралният прием на пробиотични бактерии помага за подсилване и променяне на състава и на метаболитната активност на микрофлората на дебелото черво. Тази микрофлора подпомага храносмилането чрез ферментация (понижаване на pH на червата, което ги прави по-киселинни и по-негостоприемни за нежелани видове); предпазва от бактериите, причиняващи заболявания и стимулира развитието на определени компоненти на имунната система. Млечно-киселите бактерии заемат централно място в чревната флора, което им позволява да й повлияят в положителна за здравето насока.

Също така е доказано, че пробиотичните бактерии имат антиракови свойства. Изследване показва, че при даване на ферментирало мляко с Лактобацилус ацидофилус на пациенти с рак на дебелото черво, се  увеличава броят на чревните лактобацили и се намаляват рисковите фактори, свързани с рака на дебелото черво.

Лактозата е важна захар, която се превръща в млечна киселина благодарение на млечните бактерии. Лактозната непоносимост идва като следствие от неспособността на организма да преработи лактозата, защото клетките в лигавицата не произвеждат лактаза (ензимът, необходим за преработка на лактозата). Това обикновено е резултат от наследствени фактори, заболявания на храносмилателната система, намалено количество на лактазата, свързано с напредване на възрастта. При хората с лактозна непоносимост неабсорбираната лактоза се натрупва в храносмилателния тракт, което изтегля водата и ускорява времето им на преминаване, което води до подуване, спазми, диария и неправилно усвояване на хранителните вещества. Млечните бактерии подпомагат разграждането на лактозата, най-вече чрез повишаване активността на лактазата (бета-галактозидаза).

В.: Колко често трябва да се приемат пробиотици, за да се постигне оптимално подсилване на храносмилателната система?

Въпреки че пробиотичните бактерии могат да оцелеят при преминаване през стомаха, те не образуват перманентни колонии в организма и трябва да се обновяват. Следователно трябва да се приема редовно, за да се запази полезното за здравето действие.

Всяка градивна частица, всяка костна клетка, дори блясъкът в косата е резултат от това, с което се храним. Какъв е смисълът от това да избирате висококачествена храна, ако хранителните й съставки не могат да бъдат напълно абсорбирани обаче?

Ензимите, които подсигуряват по-добро разграждане и абсорбция на храната, както и пробиотичните бактерии, които контролират чревната микрофлора, стоят в основата на вашето добро здравословното състояние. Приемайте широкоспектърен, растителен, чист ензимен продукт от качествен производител по време на хранене в продължение на една седмица. Ако търсите ензими, по-близки до тези в човешкия организъм, вземете панкреатични ензими, които разграждат храната десет пъти по-ефективно, отколкото е минимума определен във Фармакопеята на САЩ. Веднага ще усетите разликата.

Комбинирайте ензимите с качествен пробиотик, който съдържа лактобацили и бифидобактерии. Откъде да сте сигурни, че бактериите са все още живи? Погледнете бутилката. Ако няма дата на производство, оставете я. Ако е написано, че компанията гарантира, че има определен брой живи бактерии при производството, оставете я. Това означава, че компанията не е готова да потвърди, че бактериите са живи, когато продуктът стигне до вас. Ако продуктът трябва постоянно да се захранява в замразено състояние също не му се доверявайте.

Потърсете пробиотик, за който е гарантирано, че бактериите ще останат живи в посочения на етикета брой до датата, изписана на опаковката. Освен това бактериите трябва да са в защитена капсула, която да ги предпазва от стомашните киселини, за да достигнат до вашите черва живи и готови да си свършат работата. Щом краткосрочните резултати са добри, представете си колко по-добри са дългосрочните.

 

Коментари (9)

    • Надежда Георгиева Георгиева
    • 2017-02-02 09:59:13
    Здравейте, Прочетох внимателно в сайта ви за храносмилателните ензими и пробиотиците. На базата на написаното кои точно марки ензими и пробиотици ще ми препоръчате от сайта ви. Благодаря ви предварително! Поздрави Надя
    • Ревита
    • 2017-02-02 10:00:50
    Здравейте, Моля да ни дадете малко повече информация: С каква цел желаете да приемате пробиотици, какъв е здравословният Ви статус, приемате ли някакви лекарства и пр. Благодарим Ви, че се свързахте с нас! Поздрави, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Марина
    • 2017-10-30 18:01:29
    Аз също имам нужда да ми препоръчате ензими и пробиотик. Имам много бавен метаболизъм, в следствие на което - констипация и качвам килограми.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-11-03 16:32:19
    Здравейте, Подходящи са Мулти ензим full spectrum, Пробиотик Pearls Ацидофилус и лечебно хранене, което включва достатъчно течности и растителни фибри. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Калина
    • 2018-05-02 19:37:10
    Здравейте, Мъчи ме постоянно подуване на стомаха! Нямам болки, нито газове! Със слабо телосложение съм, нямам никакъв проблем с килограмите! Прочетох статията за ензимите и пробиотиците, мисля, че биха ми помогнали, но не знам кои от тях да приемам! Така че, Ви моля за помощ:)
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-05-04 14:54:13
    Здравейте, Може да опитате с ХУСК или Живовляк сутрин на гладно и Примадофилус Оптима Digestive Balance вечер. Лечебно хранене . Добре е да се постараете да сдъвквате храната по-добре и поне за седмица-две да спазвате принципите на разделното хранене. Наблюдавайки как приемате всяка храна, сама ще разберете кои храни са най-подходящи за Вас. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Таня
    • 2020-09-28 17:32:46
    Здравейте искам да питам,тъи като Синът ми има пастяно растройсто Какви пробиотици и ензими ще ми пропоръчате.
    • Д=р Аелита Петрова
    • 2020-09-30 11:01:41
    Здравейте, Преди всичко е необходима консултация с гастроентеролог, паразитологично изследване на изпражнения, серология и други лабораторни изследвания в зависимост от оплакванията и симптомите установени при прегледа . Може би лекарят ще прецени, че са необходими и други изследвания, напр. образно озследване на червата/проктоскопия и/или фиброколоноскопия/, черния дроб и др. коремни органи, изследване на урина с цел установяване на дехидратация и т.н. Ако това е направено и е поставена диагноза от рода на Синдром на дразнимото черво, може да се приемат храносмилателни ензими, пробиотици и други хранителни добавки без да е необходимо системно наблюдение от медицински специалист. Ако е достатъчно наблюдателен и отговорен към здравето си, в тези случаи болният може да определи подходящите за него храни и напитки, съответно тези, които влошават състоянието му. Подходящи хранителни добавки са диетичните фибри /ХУСК или Reliefibre™/, пробиотик IBS Support 7 млрд. активни пробиотици и Храносмилателни ензими Complete Digestive. Ако все още не са установени причините за състоянието на сина ви и няма точна диагноза, необходимо е да се направи, като се започне с консултация при гастроентеролог и се следват неговите указания. Поздрави, Д=р Аелита Петрова
    • Цвети
    • 2023-01-22 22:36:02
    Здравейте, След операция на ректален пролапс не успявам да започна нормално хранене заради ужасна констипация. Вече повече от половин година съм на слабителни, дозите станахо големи. Вмомента съм на слабителен чай + слабителен сироп, и двете изписани от гастроентеролог. Като честота ходя всеки ден, но консистенцията е като камък. Това е причината и да се храня тези 6 месеца само с варени тиквички и скоро добавих сурови домати. Всяко погълнато нещо нещо при мен води до констипация. Гастроентерологът последно ми каза да си пия чая и слабителното и да се храня спокойно. Но тогава дозите ще са безумни. Затова търся сама решение. Реших да приемам ензими и пробиотици след четене на материали. Какви бихте ми препоръчали? Приемам всякакви съвети и насоки. Благодаря!

    Здравейте!

    Половин година ли е минала от операцията, или е по-скорошна? Вероятно запекът е причинен от посттравматичния стрес на чревната мускулатура, а сигурно и на нервната система като цяло. Ако е изминал повече от месец от нея, можете спокойно да използвате храносмилателни ензими и пробиотици и диетични фибри, които ще подобрят процеса на храносмилане и ще укрепят локалния имунитет на чревната лигавица, наред с противовъзпалителен ефект върху нея. Приемът на д иетични фибри също може да подобри нещата, като увеличи обема на изпражненията и ги направи по-меки и лесни за изкарване. Много добър пробиотичен продукт с растителни екстракти и фибри за детоксикация на дебелото черво е този на Vegavero – Colon Care Complex https://revita.bg/shop/colon-care-complex-detoks-debeloto-chervo-120-kapsuli-100-vegan - той действа успокояващо и умерено лаксативно на дебелото черво, включително и при случаите на раздразнено дебело черво от този тип, който се проявява с упорит запек (IBS-C). Екстрактите от резене, джинджифил и галанга ще успокоят напрегнатата мускулатура на червата, а лактобацилите ще създадат по-благоприятна среда за облекчаване на възпалението и потискане на патогенните организми, които при хроничен запек винаги се възползват от забавения чревен пасаж и бързат да се намножат. Дозата е две капсули дневно, наведнъж и с пълна чаша вода.

    Ако храносмилането е по-силно нарушено и имате симптоми като газове и колики, може да добавите и някой мултиензимен препарат – например Dilaken plus https://revita.bg/shop/dilakenplus-enzimna-formula-90-kapsuli , от който да приемате по 1 капсула с всяко основно хранене. Ако неговият ефект е недостатъчен, може да ползвате и някой мултиензим от „по-тежката артилерия“ като Super Enzymes на Life Extension, при същата дозировка https://revita.bg/shop/super-enzymes-60-v-kapsuli

    Стремете се да не използвате слабителни непрекъснато, понеже те причиняват с времето понижен тонус на гладката мускулатулра („лениви черва“) и допринасят за утежняването на запека. Пийте много вода и яжте повече (но не само!) сурови плодове и зеленчуци. Тиквичките и доматите са добра идея, въпреки че вторите по това време на годината нямат много какво да предложат като ценни нутриенти – но пък са богати на целулоза и фибри. При болка откъм червата може да ползвате за кратко време и спазмолитици като бусколизин или спазмалгон – но внимавайте да не ви подведе липсата на болка след приема им, поради което да се напъвате по-силно от обичайното при изхождане и да се получи допълнително увреждане. Имайте търпение и действайте с умерени усилия.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.