Search
Филтрирай по...

Епохално откритие за “ремонт на развалените гени”

Одобриха първата в западния свят генна терапияЕвропейските регулатори взеха епохално решение и одобриха първата в западния свят генна терапия, създадена от малка холандска фирма.

Продуктът, който трябва да се появи на пазара през 2013 г. е предназначен за лечението на изключително рядко генетично заболяване, наречено липопротеин липазен дефицит. Цената за лечение на един пациент е направо фантастична – около 1,2 милиона евро, нов рекорд в съвременната медицина.

Одобряването на Glybera идва след 20 години експериментална работа. Йорн Алдаг, изпълнителен директор на фирмата производител – uniQure, твърди, че предстои пускането в употреба на много нови продукти за различни заболявания. Той обяснява, че скъпото лечението се дължи на обстоятелството, че генната терапия възстановява физиологичната функция, а не е само временно решение. Пациентите с липопротеин липазен дефицит са неспособни да метаболизират правилно мастните частици в кръвообращението и са изложени на повишен риск от остро, и потенциално фатално, възпаление на панкреаса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top