Search
Филтрирай по...

Забавление или алкохолизъм

 

Забавление или алкохолизъмЗлоупотребата с алкохол е причина за почти половината от смъртните случаи при автомобилни катастрофи, както и причина за една трета от смъртните случаи при къпане, плуване, и управление на самолети и други летателни средства. И не само това! Алкохолът разрушава черния дроб, централната, нервната, храносмилателната, имунната и сърдечно-съдовата сиситеми. Според учени алкохолизмът е способен да съкрати човешкия живот с десет години.

Фактите показват колко вреден може да бъде алкохолът и защо не бива да се злоупотребява с него. Според данни от изследвания в САЩ 50% от американците споделят, че техен роднина страда от алкохолизъм. Ако трябва да сме точни, 14 млн. американци страдат от алкохолна зависимост.

При алкохолиците няма или/или “ – казва д-р Робърт Уестмайер, психолог от Сан Диего. Хората се различават по това колко пият, кога пият и как алкохолът им влияе. Някои пият малко, но това е съвсем достатъчно, за да си създадат големи неприятности. Други пият повече без никакви последици. Хубаво е да знаем обаче, че колкото и малко да пием, дори чашка алкохол се отразява отрицателно на нашия организъм.

Злоупотребата с алкохол най-често идва от начина на живот“- убеден е д-р Мартин Спрей, изпълнителен директор на обществото за подобрение на качеството на живот в Британска Колумбия, специализирано за работа с хора, зависими от алкохола. Никой не става алкохолик по желание и никой  не знае какво точно го превръща в такъв. Но в едно сме сигурни – изборът е в основата на проблема. Всеки има избор!

Веднъж привикнали към алкохола, хората не се отказват лесно. Промяната в начина на живот може до голяма степен да помогне за отказване от него. „За да се предотврати алкохолна зависимост, е необходимо преди всичко да се знае разликата между разумно и неразумно пиене” – обяснява д-р Брус Лизи, професор по семейна медицина и психиатрия към Канзаския университет.

През последните години учени твърдят, че при зависимите от алкохол има намесен и генетичен фактор. Д-р Шике разказва колко от неговите пациенти са станали алкохолици от първата чашка. Той съветва всички добре да проучат родословното си дърво и ако разберете, че в семейството ви има алкохолици, по-добре се въздържайте от употреба на спиртни напитки.

Как да се предпазим?

Д-р Лизи предлага интересен и удобен начин за контрол и профилактика при алкохолизъм. Начертайте таблица с 4 графи. Първа – Да не пия, втора – Ползи, трета – Да пия, четвърта – Загуби. Попълнете таблицата заедно с вашите близки и ще видите колко полезно може да бъде това упражнение. Друг съвет гласи: Вярвайте на другите, когато говорят за вас и вашата употреба на алкохол. Можете да бъдете сигурни, че близките ви ги интересува и се притесняват за вас и вашето здраве.

Пазете се от лоши емоции. Те са предпоставка за употребата на алкохол, за да забравим лошото настроение. Има и друг начин за справяне с емоционалните проблеми.

Понякога е трудно, но ако трябва, променете начина си на живот, направете нещо различни, създайте си нови навици. Намерете си нови приятели, сменете средата, занимавайте се с нещо полезно за обществото.

Ако виждате, че и това не помага и не можете със собствени сили да се справите с проблема, потърсете помощ. Съществуват десетки добри програми, които биха ви помогнали да се справите с алкохолната зависимост. Единственото необходимо нещо е да сте решен да се откажете и да вярвате, че можете.

Ревита Ви препоръчва:

 Кудзу (корен), 613 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top