Без съмнение сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Дори наскоро диетолозите разрешиха да хапвате шоколад и баничка сутрин без да се притеснявате за килограмите. Учени от Центъра по обществено здраве към Университета в Минесота (САЩ) откриха още една полза от сутрешното хранене. Според тях хората, които закусват са изложени на по-малък риск от диабет. „Обяснението е просто. Закуската ви пази от напълняване. А това от своя страна намалява опасността от захарна болест и натрупване на мазнини около корема. Достатъчно е да хапвате сутрин само 4 – 6 пъти в седмицата”, обяснява главният изследовател д-р Андрю Одегард. Резултатите от изследването бяха представени на годишната среща на Американската асоциация по диабет. В изследването, продължило 18 години, са взели участие 500 здрави мъже и жени. Нито един от тях не е страдал от диабет. През няколко месеца те били подлагани на различни тестове. Едновременно с това трябвало да попълнят и въпросници за начина си на живот и на хранене. Оказало се, че доброволците, които закусват са много по-здрави в сравнение с останалите. Резултатите показват, че хората, които хапват сутрин са изложени на 34% по-малък риск от диабет и 43% по-малка опасност от затлъстяване. Закуската пази човек и да натрупа мастна тъкан около корема. „Отчетохме всички рискови фактори като пол, възраст, консумация на алкохол, фамилна обремененост, физическа активност. Оказа се, че хората, които закусват 4-6 пъти в седмицата са по-здрави от останалите. Тези пък, които хапват сутрин 2 – 3 пъти в седмицата намаляват риска от диабет с 24%”, обяснява д-р Одегард. Той и колегите му препоръчват всеки ден след ставане да хапвате зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и обезмаслени млечни продукти.
Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "ОК" вие се съгласявате с използването на бисквитки.Съгласен съмПолитика за поверителност