Search
Филтрирай по...

Защита от стареене на устните

Здрави устниНа въпросите отговаря д-р Дейвид Орентрек, главен дерматолог на компания Clinique.

В: Отличава ли се процеса на стареене на устните със стареенето на другите участъци на лицето?

С възрастта кожата на устните изтънява и става по-бледа. А кожата около тях се намира в постоянно движение – ние говорим, смеем се, усмихваме се, ядем. Също както и в областта на очите, бръчиците и гънките около устните се появяват по-рано от тези в другите зони на лицето. Въздействието на слънчевата светлина и на тютюнопушенето ускоряват образуването на бръчки и ги правят по-дълбоки и видими за околните.

С общото стареене на организма кожата губи своята еластичност и увисва, а на устните тя става още по-тънка, поради загубата на колаген, въздействието на слънцето и вредните навици. Освен това с възрастта устните избледняват и се „обезцветяват”.

В: Кои са първите признаци на стареене, които се появяват върху устните?

Първи се появяват бръчиците на самите устни и на кожата около тях – това може да се случи по-рано или по-късно, в зависимост от начина на живот и интензивността на слънчевото въздействие. На възраст между 30 и 40 години устните могат да станат по-тънки.

Най-забележимите и дълбоки бръчки се образуват при пушачите – поради постоянното стискане на устните по време на пушене.

В: Вреди ли на устните ултравиолетовото лъчение?

За разлика от другите участъци на тялото, които могат да бъдат предпазени от слънцето с помощта на дрехи, устните се намират под въздействието на ултравиолетовите лъчи постоянно. Долната устна е изложена на повишен риск от развитие на рак на кожата, тъй като е разположена директно под слънчевите лъчи. Тъй като повечето ракови заболявания на кожата се развиват на лицето и горната част на тялото, защитата на устните с помощта на средства с широк спектър на действие е просто задължителна – това не само ще помогне да се съхранят устните меки и привлекателни, но и ще предотврати тяхното увреждане.

В: Доколко са важни широкоспектърните защитни средства за здравето на устните?

Устните трябва да се предпазват и от двата типа ултравиолетово (UVA и UVB) лъчение, също както и останалите зони на лицето. Докато UVA лъчите увреждат по-дълбоките тъкани и следите от такова увреждане не се проявяват веднага, то UVB лъчите предизвикват незабавно изгаряне и дразнене на кожата. И двата типа лъчи ускоряват процесите на стареене, тъй като разрушават колагеновите и еластиновите влакна и лишават кожата от хиалуронова киселина.

В: Каква е ролята на пептидите в продуктите за устни?

Едно от свойствата на пептидите е привличане и задържане на влага в кожата, благодарение на което устните изглеждат по-обемни и пухкави. Добре овлажнените устни са по-гладки и здрави.

В: Можем ли да използваме червило или гланц за устни без SPF, когато ни предстои разходка на слънце.

Безцветните продукти за устни с „влажен” ефект, привличат още по-голям количество ултравиолетово лъчение, което прониква в кожата. Ако използвате балсам за устни без слънцезащитни свойства, нанесете върху устните си малко количество плажно мляко и не забравяйте периодично да го нанасяте повторно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top