Search
Филтрирай по...

Защо майките не се грижат за здравето си

Защо майките не се грижат за здравето сиДа станеш майка е едно от най-прекрасните неща, които могат да се случат на всяка жена. Едва ли има дами, които не се разтапят пред невинните детски очи и страхотната усмивка. Наскоро проведено проучване в САЩ обаче показва, че след като родят, жените изобщо не се грижат за здравето си. Те отдават цялото си време и енергия за отрочето си. Важно е да запомните, че ако не се погрижите за себе си, скоро няма как да се грижите и за любимите си хора. Предлагаме ви някои интересни факти и съвети как да обърнете внимание на собственото си здраве.

44% от майките не спортуват.
Един от най-добрите начини да започнете да спортувате е като изберете дейност, която ви допада – танци, плуване или йога. Колкото по-забавно е, толкова по-често и с удоволствие ще го правите. Сами решете кога, къде и как да тренирате. Ако сте срамежлива и не искате хората, около вас да ви гледат, направете си тренировъчна програма у дома. Не се оправдавайте, че трябва да изведете детето на разходка. Има упражнения, които може да изпълняват дори с количката. Вместо да седите на някоя пейка, обиколете парка поне 5 пъти.

47% от майките не се хранят правилно.
Не е нужно напълно да променяте диетата си, за да се почувствате добре и да се погрижите за здравето си. Дори няколко малки щрихи в менюто ви ще ви спаси от натрупаните килограми и ще заздрави сърцето и ставите ви. Направете план какво ще хапвате за цялата седмица. Изберете ястия, които не са калорични и внасят повече фибри. Наблегнете на плодовете и зеленчуците. Ако има сготвено още от предния ден, няма да посягате към солетите и чипса. Никога не пропускайте закуската. Тя се ви даде енергия и тонус за целия ден. Стремете се дневния прием на калории да е разпределен така – 550 по време на закуската, 500 – на обяд и 450 на вечеря. Може да си позволите и още 100 – 150 калории при междинните хранения.
Пазарувайте в малките магазинчета. Изследванията сочат, че хората, които пазаруват в такива магазини, а не в големите супер-маркети, купуват много по-малко вредни храни. Това се дължи на факта, че в големия магазин има много вредни изкушения и може сами да изберете какво да сложите в количката. В малките магазинчета ще ви е по-трудно да видите новия чипс с чушка или солети със сусам.
Печете повече. Българската кухня се слави със запръжките си, но за съжаление те не са много полезни. Печете ястията си на скара или във фурната и ограничете пържените храни, колкото може.

71% от майките казват, че времето им не стига.
Липсата на време е най-доброто извинение за дамите да не се погрижат за себе си. Те твърдят, че имат да гледат деца, да пазаруват, да чистят. Когато се върнат на работа след майчинството, ситуацията е още по-трагична. В продължение на седмица записвайте в тефтер абсолютно всичко, което правите и колко време ви отнема. Ще останете изумени как някои не така важни дейности (като разглеждането на снимките на приятелките във Фейсбук) крадат от времето ви. Защо тогава  не си направите маска на косата или да отидете на преглед за проблемите с очите…
Помислете колко дълго говорите по телефона. Имате приятелка, която не млъква? Обадете й се към 17.00 ч., когато се прибира от работа и разговорът ще трае много по-малко.
Ограничете домакинската работа. Вече не е времето, когато жените вършеха всичко у дома, а мъжете даваха нареждания. Накарайте любимия си човек да се погрижи за пазаруването или прането на пердетата. Ако вие се нагърбите с всичко, в края на деня ще сте уморена и в лошо настроение.
Плащайте сметките си онлайн или поне на едно гише. Вече може да се регистрирате в Интернет и с кредитна или дебитна карта да платите всички сметки наведнъж. Това ще ви спести поне 1 – 2 часа безсмислено чакане.
Поискайте помощ от приятелка. Защо дъщеря ви да не остане да спи при приятелка, на която имате доверие? Така ще имате време за себе си и за любимия си човек. Следващата седмица, разбира се, ще върнете жеста.

Ревита ви препоръчва за по-добро концентрация

Сибирски женшен (корен), 410 mg

Корейски женшен, 560 mg

Женшен бразилски/ Сума (корен), 500 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Vit C Release, 500 mg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top