Search
Филтрирай по...

Зимна депресия

зимна депресия Не са малко онези, които преживяват особено трудно прехода към есенно-зимния сезон. С настъпването на лошото време и студените дни, за тях светът става все по-мрачен и сив. Този период те изживяват в тягостна тъга по отминалото лято и с настройката, че тепърва им предстоят протяжните месеци с по-малко слънчеви лъчи, по-малко забавления, повече работа и седене вкъщи.

Признаци за зимна депресия могат да бъдат усещането за безпомощност и тъга, липсата на радост от щастливи събития и случки в ежедневието, раздразнителност, повишена отпадналост, нарушения в съня, промени по отношение на апетита, който варира в крайности – загуба на такъв и рязко сваляне на теглото или преяждане и напълняване.

Как да се справите

● Старайте се възможно най-много да се възползвате от слънцето и дневната светлина, независимо, че интензивността им е доста по-слаба в сравнение с топлите месеци. Ежедневните разходки ще спомогнат отделянето на серотонин, в резултат на което настроението ви ще се подобри.

● Ако се налага да прекарвате по-голямата част от деня у дома или в офиса, гледайте да седите максимално близо до прозореца, за да имате досег със светлината.

● Изследванията по този въпрос, направени досега доказват, че изкуствената светлина също оказва благотворно влияние, така че ако работите и вечер, нека светлината бъде възможно най-силна.

● Приемайте повече сезонни плодове и зеленчуци и избягвайте тежки, нездравословно приготвени храни. Наред с това е важно да приемате хранителни добавки, за да компенсирате на организма си онова, което не успявате с храната.

● Спортувайте – движението провокира производството на хормони, сходни на серотонина.

● Лягайте си по относително едно и също време.

● Бъдете активни, излизайте с приятели, срещайте се с повече хора, забавлявайте се.

За сравнение, есенната депресия се понася по-леко, тъй като в предходния летен период организмът се е запасил достатъчно с така необходимия серотонин. През зимата обаче, тези запаси са съвсем изчерпани и човек трябва да търси начини за справяне с меланхоличните и депресивни състояния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top