Search
Филтрирай по...

Изкуствената светлина пречи на съня

Изкуствената светлина пречи на съняУспявате ли да се наспите достатъчно? Чувствате ли се бодри и отпочинали, когато се събудите? Ако отговорът е не, огледайте се наоколо. Дали около вас няма прекалено много източници на изкуствена светлина, която пречи на спокойния ви сън. Проучване на Университета в Харвард (САЩ) показва, че хората, които са изложени на прекалено много изкуствена светлина трудно заспиват. Излъчванията пречат на нормалното отделяне на хормона мелатонин. Този хормон се произвежда от епифизната жлеза в мозъка и регулира цикличния биоритъм на организма като осигурява както редовния сън, така и редовната менструация при жените. Той може да регулира и телесната температура и промените в кръвното налягане. В най-голямо количеството той се секретира през пубертета и намалява със процеса на стареене.
”Милиони хора са изложени на постоянна изкуствена светлина – някои по цял ден работят в офиси без прозорци, други предпочитат да оставят лампата да свети дори през нощта. Проучването ни показа, че електрическото лъчение влияе негативно върху производството на мелатонин и тези хора не могат да спят спокойно”, обяснява д-р Гулей, ръководител на изследването. Всичко това може да повлияе негативно на способността на тялото да регулира телесната температура и кръвното налягане.
В изследването са взели участие 116 здрави доброволци на възраст между 18 и 30 години. Те били изложени на изкуствена светлина в продължение на 8 часа. “Резултатите бяха категорични, че изкуствената светлина може да намали производството на малатонин с 50%”, обяснява д-р Гулей.  “Това може да причини безсъние, раздразнителност, депресия, дори диабет. Решението според експертите е хората да купуват лампи с по-слаба мощност. “Хората, които страдат от безсъние могат да приемат допълнително мелатонин, който да компенсира липсата на този хормон. Сънят е изключително важен за правилното функциониране на целия организъм и хроничното безсъние може да доведе до редица проблеми”, обяснява специалистът.

Ревита Ви препоръчва
Мелатонин, 2.5 mg
Izi Night, 252 mg
Валериана (корен), 530 mg
Валериана, 525 mg
Лайка (цвят), 350 mg
Спокойна нощ, 440 mg
Добро настроение, 471 mg
Жълт кантарион, 420 mg
Дамиана (лист), 400 mg
Коча трева (билка), 380 mg
Маточина (лист), 490 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top