Search
Филтрирай по...

Изкуството да се гримираме


Умението да се гримираме несъмнено е изкуство. Живописно изкуство, при което „картината” се рисува директно върху лицето. Целта му е много проста – да представи в най-добра светлина нашите качества и да скрие недостатъците ни.

Преди да започнем да „творим”, трябва да определим какви инструменти са ни необходими:

 • четири четки за грим с различен размер (най-добре да бъдат с натурален косъм) – за пудра, за сенки, за червило и за руж;
 • две-три гъбички за фон дьо тен;
 • апликатори за сенки;
 • четчица за вежди и мигли и
 • пинсета.

Всички инструменти трябва да бъдат добре почистени. В идеалния случай те трябва да се дезинфекцират ежедневно със спиртен разтвор, а в най-лошия да се мият със сапун след всяко използване.

Сега да преминем към козметиката. Ето какво ни е необходимо:

 • тоник или лосион за лице;
 • дневен крем;
 • тоалетно мляко;
 • молив за очи;
 • молив за устни;
 • спирала;
 • сенки за очи;
 • червило;
 • коректор;
 • няколко вида фон дьо тен с различни оттенъци; и
 • няколко вида пудра с различни оттенъци.

*Забележка: компактната пудра е удобна за освежаване на грима, когато сте навън, но в домашни условия винаги използвайте пудра на прах. За да нанесете равномерен и тънък слой, използвайте четка вместо гъбичка.

Преди да започнете с поставянето на грима, разбира се, първо трябва да определите какъв тип грим искате да си направите. Съществуват три вида грим: дневен, вечерен и специален (подиумен, телевизионен, кинематографичен и т.н.). На специалния грим няма да се спираме, той изисква професионална козметика и гримьор от висока класа. Дневният и вечерният грим, за сметка на това, за достъпни за всекиго.

При дневния грим се използват по-светли, пастелни тонове. Тежкият грим през деня ще ви направи да изглеждате комично и вулгарно, и несъмнено ще ви попречи при деловото и професионалното общуване. За дневния грим винаги ще бъде актуално кредото на великия холивудски гримьор Макс Фактор: „Гримът е добър само тогава, когато никой не се досеща, че сте гримирани.”

Вечерният грим, за разлика от дневния, трябва да бъде ярък. В противен случай изкуственото осветление ще „погълне” цветовете и ще ви направи бледа и неизразителна. При този тип грим може да проявите повече фантазия. И все пак никога не забравяйте, къде точно отивате. Имайте предвид, че съществува огромна разлика между тъмната дискотека и осветената банкетна зала.

Препоръка: старайте се да се гримирате на същата светлина, при която ще демонстрирате своя грим. Когато правите дневен грим, поставяйте огледалото си до прозореца или се гримирайте в стая с ярка разсеяна светлина, без дълбоки сенки. За нанасяне на вечерен грим подходящо място е банята.

А сега да преминем към творческата част. Първо подгответе лицето си като го почистите с тоалетно мляко и тоник и след това нанесете малко количество дневен крем. Седнете удобно пред огледалото и внимателно и безпристрастно се вгледайте в себе си. Не бързайте! Не се притеснявайте, че ще прекарате пред огледалото прекалено дълго време. Сега то не е просто огледало, а вашата творческа лаборатория и вие не просто се гримирате, а създавате изкуство!

След като кожата на лицето вече е почистена, „маскирайте” с коректор дребните несъвършенства – петънца, пъпчици и др. А сега внимание! Не харесвате овала на лицето си? Имате прекалено широки скули? Или твърде събрани очи? Малка и хлътнала брадичка? Всичко това лесно може да се коригира с правилно нанесени пудра и фон дьо тен! Трябва само да запомните – светлите тонове уголемяват и разширяват, а тъмните намаляват и прикриват.

*Забележка: когато коригирате чертите на лицето си с грим, тъмните и светлите тонове трябва да бъдат нанесени така, че да се смесват с общия тон на лицето. В никакъв случай не трябва да има резки граници между светлите и тъмните тонове, гримът трябва да бъде прозрачен. Задължително обърнете внимание и на прехода от лицето към шията, фон дьо тена не трябва да изглежда като маска – това е една от най-разпространените грешки при гримирането.

И така, стигнахме до ружа. Нанесете го с четка (но не с тази, която сте използвали за нанасяне на пудрата). Правилата остават същите – светлите тонове разширяват, а тъмните стесняват. Не забравяйте, че не трябва да има резки граници и ружът трябва да прелива плавно.

Следващата стъпка са веждите. Ако не харесвате формата на вашите – това лесно може да се коригира с пинсета и грим. Първо маркирайте с бял молив местата, които искате да отстраните, а след това започнете да отскубвате косъмчетата едно по едно по посока на растежа им. Важното е да не се престараете и да не изтъните веждите прекалено много. След оформяне, срешете веждите нагоре и навън с малка, твърда четчица. Ако веждите ви са прекалено редки, дорисувайте с молив липсващите косъмчета. А ако са гъсти е достатъчно само леко да ги подчертаете със сиви или кафяви сенки.

И така, след веждите идва ред и на очите. Започваме със сенките. Сенките ще ви помогнат да коригирате формата на вашите очите и да им придадете по-красив и съвършен вид. Ако очите ви са разположени прекалено близко, нанесете светли сенки около вътрешните им ъгълчета; ако са прекалено изпъкнали – използвайте по-тъмни сенки и т.н. Най-важното е безпристрастно да определите, точно какъв недостатък се опитвате да прикриете. Да коригирате формата на очите си ще ви помогне и моливът за очи, който се поставя след сенките. Моливът се нанася от средата на клепача към външния край на окото, а след това (ако е необходимо) от средата към вътрешния му край. Контурът се избира индивидуално, в зависимост от формата на очите – ако външните ъгълчета сочат надолу – извийте линията леко нагоре, ако очите са прекалено раздалечени – нанесете молив и във вътрешните ъгълчета на очите и т.н.

Последният щрих за неустоим поглед е спиралата. Тя ще придаде на очите ви особена изразителност и ще направи грима ви по-изискан. Нанесете спиралата прецизно и внимателно, като първо гримирате външната част на миглите, а това, което е останало по четчицата разнесете и във вътрешната им част. Изчакайте спиралата да изсъхне и нанесете втори слой, след което разделете миглите с четчица.

Стигнахме и до последната стъпка в гримирането – устните. Ако виждате недостатъци във формата на вашите, то винаги можете да ги коригирате с помощта на молив. Очертайте устните много внимателно, след което поставете червилото. За нанасянето му използвайте четка, която ще ви помогне да поставите по-равномерен и гладък слой. За да се задържи червилото върху устните ви по-дълго, попийте излишното количество със салфетка, след което нанесете втори слой (отново с помощта на четка!). Ако поставяте вечерен грим придайте елегантен блясък на вашите устни като нанесете малко гланц върху червилото. Ако гримът, който правите е дневен, нанесете гланц само в средата на долната устна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top