Search
Филтрирай по...

Изчистете организма си от отровите

Човешкото тяло притежава механизми, чрез които успява да се освободи до известна степен от вредните вещества и от отровите, които се натрупват в него. Понякога обаче те се натрупват в по-големи количества, и се налага да му помогнете

Очистването на организма от отровите не само ще подобри физическото ви състояние, но ще повлияе и на настроението ви – със сигурност ще се чувствате по-красиви, по-самоуверени, по-щастливи! Когато способността на тялото да се самопречиства започне да намалява, то постепенно се „затлачва”. Признаците за това са много – чести нарушения в храносмилателния тракт, запек, постоянна умора, отпадналост, наддаване на тегло, главоболие, възпаления на дихателните пътища, проблеми с кожата (прекалено омазняване или изсушаване, обрив, сърбежи). Стигне ли се до това положение, явно е дошло времето за сериозна и целенасочена детоксикация.

Токсините влизат в организма по различни начини. Най-често това става чрез лоша храна, при прекомерна консумация на алкохол и особено при комбинацията му с лекарства, и разбира се чрез цигарения дим, вдишван от пушачите. Влияние оказват и замърсената околна среда, както и постоянният стрес. Имайте предвид също, че колкото е по-здрав и по-млад организмът, толкова по-успешно се справя сам с изчистването от вредните вещества.

Как да (не) действате

Масажите, парните бани, сауната, както и различните козметични процедури, помагат за пречистването на тялото, но не са достатъчни. Причината е, че голяма част от отровите са концентрирани в лимфата, както и в клетките, изграждащи вътрешните органи, и най-вече тези на храносмилателния тракт. Недейте да асоциирате детоксикацията и с драстични диети – това е грешка, допускана от огромен брой жени. Консумирането на различни лечебни билкови чайове също не може да направи чудеса. На каквато и пречистваща диета да се подложите, тя няма да бъде ефикасна без да се опитате да промените в голяма степен начина си на живот и хранене.

Както вече бе споменато, храносмилателната система е най-тясно свързана както с натрупването на отрови, така и с пречистването на организма. Основният орган, отговарящ за пречистването от вредните вещества, е черният дроб. Той преработва много от водонеразтворимите вещества така, че те да могат да бъдат изхвърлени от организма посредством отделителната система. Никой друг орган не може да замени функциите на черния дроб. Именно заради това, добре е да наблегнете най-вече на хранителни добавки, които подпомагат работата на черния дроб и се грижат за правилното му функциониране.

Детоксикацията не е бърз, еднократен акт. Тя е дълготраен процес, който в крайна сметка трябва да се превърне в стил на живот. Ето няколко съвета:

–          Повишете приема на течности! Пийте по 2,5 – 3 литра вода дневно. Тя помага на тялото да изхвърля по-успешно ненужните и вредните вещества.

–          Ограничете до минимум пържените храни, колбасите, храните с подобрители, алкохола, кафето, бялото брашно, захарта, черния чай, пълномасленото мляко и изкуствените подсладители.

–          Наблягайте на плодовете и зеленчуците, за предпочитане в суров вид, варени или приготвени на пара. Консумирайте повече овесени ядки – те са изключително ефикасни в борбата срещу отровите.

–          Движете се! Физическата активност подпомага метаболизма и лимфната система.

–          Изпивайте всяка сутрин след ставане от сън по една чаша топла вода с добавени няколко капки лимон. Това ще подобри дейността на чревния тракт.

–          Консумирайте ежедневно ябълки. Те са безценен помощник на организма и източник на много полезни вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top