Search
Филтрирай по...

Истината за антидепресантите

Истината за антидепресантитеАнтидепресантите са често използвани средства за лечение на депресия и проблеми с настроението. Почти във всички случаи те са много ефективни. 6 от 10 души, които приемат подобни медикаменти се чувстват по-добре още след първите няколко дни. Понякога се налага смяна на лекарството, но обикновено работят безотказно. За съжаление много хора, които имат нужда от антидепресанти, не искат да ги вземат, защото се страхуват от тях. Ето защо ние ще ви предложим няколко интересни истини и митове за тези хапчета.

 

Мит. Антидепресантите ще ви накарат да забравите страховете си, но не и да се преборите с тях.

Факт. Антидепресантите не могат да ви накарат да забравите за проблемите си, но със сигурност ще ви помогнат да се справите по-лесно. Когато сте депресирани, често не може да вземете рационално решение и хвърляте много енергия и усилия в неща, които не ви помагат. Лекарствата ви дават сила да се съсредоточите върху истинските страхове и да видите реалните проблеми.

 

Мит. Антидепресантите ще ви превърнат в зомби.

Факт. Когато се вземат в правилната доза и под лекарски контрол, тези медикаменти не могат да променят личността и поведението ви. Те ще ви накарат да се чувствате отново същите, каквито сте били преди да изпаднете в депресия. Много хора очакват, че ще са по-малко емоционални или ще са напълно безразлични към света, когато вземат антидепресанти. Това обаче съвсем не е така.

 

Мит. Антидепресантите са причина да качите няколко килограма.

Факт. Като всички лекарства и антидепресантите имат странични ефекти и някои от тях могат да причинят наддаване на тегло. Добре е да запомните, че има лекарства, които водят до загуба на тегло и дори някои дами ги използват съвсем съзнателно, за да отслабнат.

 

Мит. Ако започнете да вземате антидепресанти, трябва да ги пиете цял живот.

Факт. Лечението на депресията с медикаменти продължава обикновено шест или девет месеца. След като черните мисли са под контрол няма нужда да ги вземате повече. След този период поговорете с лекаря си с какво може да ги замените. Важно е да не ги спирате без лекарска препоръка.

 

Мит. Антидепресантите намаляват желанието за секс.

Факт. Някои антидепресанти оказват влияние върху либидото. Проблемът е не в желанието за секс, а във възможността да получите оргазъм. Депресията обаче сама по себе си намалява сексуалното влечение.

 

Мит. Щом вземате антидепресанти, то вие сте слаб човек.

Факт. Депресията е заболяване като всички останали – диабет, сърдечни проблеми, дерматит. Тя трябва да се лекува преди проблемът да се задълбочил. Подобно на всички болести и тази ви пречи да се чувствате добре и да живеете нормално. Не е признак на слабост да се грижиш за здравето и живота си.

 

Мит. Природните антидепресанти не могат да ви помогнат.

Факт. Напротив, природните продукти могат да свършат отлична работа! Те са чудесен вариант за всички, които се страхуват от нежеланите ефекти на конвенционалните медикаменти и не желаят да прибързват с тях. Разбира се, ако състоянието изисква прием на лекарство, хранителната добавка няма да е от полза и дори може да усложни нещата, тъй като би забавила агресивното лечение.

В случай, че не се налага да приемате лекарства, можете спокойно да се доверите на специалните растителни екстракти и витамини с доказан ефект върху мозъчната функция и нервната система. За целта, разгледайте двете специални предложения на Revita – това са едни от най-успешните ни продукти срещу депресивни и тревожни състояния!

Депресия:

Вижте какво представлява 5-хидрокситриптофанът тук: 5-хидрокситриптофан: никога вече лошо настроение и потиснатост!

Тревожност:

Прочетете за билката Златен корен (родиола розеа) тук: Златен корен – интересни факти за №1 билка срещу безпокойство и стрес!

 

 

 

 

 

283 thoughts on “Истината за антидепресантите”

 1. С.Иванова

  Здравейте! На майка ми ѝ изписаха Золофт и Ремирта. Съвместими ли са двете лекарства, защото не се чувства добре – горещи вълни, затопляна на гърдите и ръцете, мравучкане и изтръпване на ръцете. Страхуваме се от серотонинов синдром. Благодаря Ви предварително!

  1. Магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Золофт(сертралин) и Ремирта(миртазапин) принадлежат към два различни класа антидепресанти – съответно инхибитори на обратния захват на серотонина(SSRI) и норадренергични и специфични серотонинергични антидепресанти (NaSSA). В много случаи, по преценка на специалиста, те могат да се комбинират поради бързото начало на ефекта, взаимното намаляване на страничните ефекти и развиването на толерантност/зависимост, и поради увеличаването на плазмената концентрация на втория тип под действието на първия. Не мога да коментирам удачността на комбинацията и дозите – това е само в компетенцията на лекуващия лекар, но е възможно тези симптоми да са проява на серотонинова свръхстимулация. Най-разумно е веднага да се свържете с лекаря, за да споделите с него/нея страничните реакции и да се помисли за евентуална промяна в дозите или вида на лекарствата. След като това бъде направено и се стигне до режим, който не дава толкова странични реакции, може да използвате Инозитол(например този на Nature’s Way) в доза от 500 мг дневно паралелно с антидепресантната терапия – това е витамин В8, който доказано намалява силата на страничните реакции към антидепресантите и може да понижи риска от серотониновия синдром. Това също може да обсъдите с лекаря, като се свържете – инозитолът често подобрява ефекта на лекарствата при депресивни и тревожни състояния, включително когато са свързани и с безсъние.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 2. Петър

  Здравейте,
  От няколко месеца имам проблем със съня (основно предизвикан от тревожност породена от шумни съседи). Тези шумове не са постоянни, но явно са предизвикали тревожност у мен за последните месеци и често имам непълноценен сън с ранно събуждане (около 6 часа сън, някой път с пробуждания през нощта). Това състояние не е консистентно – някой път спя добре, особено ако не спя у нас, друг път и на друго място пак имам проблем със съня. Генерално преобладават дните, в които Не спя добре. Често този проблем със съня резултира в раздразненост през деня и тревожност преди лягане. Основно това ми е състоянието, но по мое усещане не страдам от депресия. Консултирах се с невролог, специалист по медицина на съня, който ми предписа Ремирта 1/2 преди лягане като спрямо това как ми действа да коригирам примерно до 1/4 или 1 хапче. Малко ме е страх да започна с анти депресант тъй като не съм сигурен дали състоянието ми е до такава степен тежко. Въпросът ми е, дали мога да пробвам да заменя Ремитра с някаква комбинация на билкова основа и ако да каква? Досега съм пробвал велериана, мента и глог (които нямат кой знае какъв ефект) и релаксифитол, който помогна добре в първата седмица, но после спря да действа. Благодаря

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Половин или една таблетка дневно от Ремирта не е толкова голяма доза, че да има основание за опасения от странични реакции, и след като Ви е назначена, вероятно ще бъде добре да я започнете. Независимо дали с нея или без нея, може да опитате някои от растителните продукти при безсъние и тревожност. Един от вариантите е Екс-Стрес на Nature’s Way – той съчетава екстракти от маточина, ранилист, хмел, валериана, гроздовиден ресник и лютив червен пипер (за подобряване усвояването на останалите съставки) и действа добре при тревожност, съчетана с безсъние – освен това е съвместим и с антидепресанти като Ремирта. Под действието му може да се улесни заспиването и да се увеличи продължителността на съня, когато прекъсването му е свързано с хроничен емоционален стрес. Описанието му може да видите на сайта ни https://revita.bg/shop/ex-stress%C2%AE-%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%C2%AE-%D1%85-100-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8
   Друг природен продукт, който може също да бъде полезен (самостоятелно или в съчетание с Екс-стрес), е Ашваганда, или сънотворната витания (Withania somnifera). Тя също облекчава както тревожността, така и безсънието поради ранно събуждане. Можете да използвате всеки от продуктите ни, който я съдържа, но като първоначален вариант може да опитате с Ashwagandha Sensoril на Natural Factors, която е от 250 мг и може да се взима по 1 или два пъти по 1 таблетка дневно, според това, доколко Ви действа. Съвместима е с Екс-стрес, с валериана, хмел, маточина, мелатонин, и с Ремирта също, поне в дози до 500 мг дневно. Ашваганда не е подходяща при хипотония (изразено ниско кръвно налягане), защото може да го понижи.
   Шумът от съседите няма как да се неутрализира като стресов фактор, ако не подадете сигнали до съответните институции – след като не се съобразяват с Вас, е добре да поемете инициативата без угризения.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 3. Гергана

  Здравейте, ще съм благодарна ако ми отговорите! Имам силна тревожност. Беше ми изписан Ципралекс който не понесох,след това пиех Деанксит който спрях по схема но сега отново ми се появи тревожността дори мога да кажа че днес бях пред атака. Изписаха ми Тритико по 1 вечер удачно ли е за състоянието ми това лекарство.?

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   След като Ви е назначено от специалиста, значи е подходящо. Нямаме право да противоречим на лекарското решение, а няма и причина – Тритико се използва често в лечението на депресивния състояния със страхови епизоди, панически атаки и безсъние, самостоятелно или с други лекарства според преценката на лекаря. При бавно или недостатъчно повлияване може да добавите билковата формула Екс-стрес на Nature’s Way – https://revita.bg/shop/ex-stress%C2%AE-%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%C2%AE-%D1%85-100-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8
   Тя повлиява добре тревожните симптоми и намалява риска от панически пристъпи и е съвместима с антидепресанти – но не я използвайте като техен заместител! Дозата е две капсули дневно – наведнъж или два пъти по едно, според това кога състоянието се обостря. Може да се взима при необходимост или постоянно, но не повече от 3 месеца без прекъсване.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 4. Светлин

  Здравейте пия миртазипин немога да заспя точно преди да заспя един неуписуем страх ме обзема и ме шашка.Или се събуждам от сърцебиене също имам и лоши мисли през деня и много се притеснявам от тези неща.Бихте ли ме посъветвали дали мога да пия чай от пасифлора или нещо подобно със тези медикаменти?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   За сега не са правени достатъчно проучвания за взаимодействието на билката с антидепресанти, но страничните й ефекти са сънливост, виене на свят, объркване, поради което едновременен прием не е препоръчителен. Самолечение при заболявания, свързани с прием на АД може да е опасно и не се препоръчва. Всяка промяна в лечението трябва да е съгласувана с мнението на лекуващия психиатър.
   д-р Петрова

 5. Илиева

  Здравейте,
  От четири години пия по една табл. стимулотон, 1/2 ремирта и през ден взимам деанксит . Целта ми е постепенно да спра деанксита , което се оказва голям проблем. Мога ли да започна да пия златен корен и това да ми помогне да спра деанксита

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Не се препоръчва едновременен прием на антидепресанти и други медикаменти с въздействие върху психиката и златен корен, особено без наблюдение от специалист. За да спрете някой от тези медикаменти Ви е нужна консултация с лекуващия лекар, назначил терапията.
   д-р Петрова

  2. Илиева

   Благодаря за отговора . А дали е подходящ инозитол 500 за намаляване на страничните ефекти от спирането от деанксита / взимам го през ден/ . Освен него пия Стимулотон 1 табл и 1/2 ремирта

  3. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Да, може да се включи инозитол при оттеглянето на антидепресанти от лекарствения режим, включително и посочените. Обикновено се приема два пъти дневно по 500 мг до прекратяването на антидепресанта и евентуално седмица-две след това, като при наличие на остатъчни симптоми на отнемане (безсъние, студено изпотяване, сърцебиене, тревожност, треперене на мускулите…) може да се продължи с 500 мг дневно като поддържаща терапия за плавно преминаване на централната нервна система в режим на функциониране без присъствието на лекарствата (надявам се, че спирането на антидепресантите е съгласувано с лекаря?). Ако не понасяте добре инозитола (рядко се случва, но все пак възможно), може да опитате със SAM-e (Natural Factors, 2 х 200 мг дневно) – S-аденозилметионинът също балансира ефектите на невромедиаторите в ЦНС и намалява „сътресенията“ при отнемане на антидепресанти и антипсихотици. Време за прием – докато спрете антидепресантите плюс един месец или колкото е необходимо, но не повече от 12 седмици.
   Има и някои други природни средства, които могат да подействат добре върху нервите в такива ситуации – едно от тях са Омега-3 мастните киселини (масло от сьомга/скумрия/херинга или ленено масло при вегетарианския режим) – 3 х 1000 мг дневно. Омега-3 киселините стабилизират невроналните мембрани и намаляват тремора и раздразнителността, а също ускоряват нормализирането на серотонинергичните синапси – там, където засилено са действали антидепресантите. Омега-3 могат да се приемат продължително време в тази доза без съществени рискове – само при антикоагулантна терапия не бива да се използват продължително.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 6. КИРИЛ ИВАНОВ

  Здравейте от 4 години пия АРИТАВИ 60 .От април съм ги намалил на АРИТАВИ 30 -днес обаче избухнах и се чувствам малко напрегнат и треперя може и да е от друго но дайте съвет да увеличили дозата пак или е просто моментно

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Промяната в дозите на лекарства, назначени от лекаря, могат да се извършват само от лекар, който познава Вашето състояние. Ако намаляването на дозата през април е станало поради това, че и по-ниската доза е достатъчна за поддържаща антидепресивна терапия, вероятно няма да е опасно да се увеличи отново, но едва ли ще бъде по-ефективна – при всички случаи е добре лекарят да каже. Възможно е да се получи треперене като проява на „синдрома на отнемане“, но пък дозата е отдавна намалена и не би трябвало да се дължи на това. Приемате ли други лекарства (седативи, сънотворни, други антидепресанти, големи дози кафе) или растителни екстракти (гинко билоба, жълт кантарион, златен корен, жен-шен)? Някои комбинации с Аритави може да предизвикат такъв тремор и е добре да се установи да не става дума за лекарствено взаимодействие.
   По време на антидепресантна терапия, включително с Аритави (дулоксетин), може да използвате Инозитол от 500 мг по една капсула дневно – той действа успокояващо на нервната система и може да неутрализира тремора, а също и да подобри съня и настроението. Друго добро съчетание на Аритави е с витамините от група В комплекс – обикновено се подобрява ефектът на антидепресанта и се намаляват страничните му реакции, без да се налага покачване на дозата. Една таблетка дневно (например Alive B Complex) е достатъчна доза.
   Валерианата също може да облекчи напрежението, но е добре да се приема само вечерно време, понеже през деня може да предизвика сънливост и понижена концентрация в съчетание с Аритави. Не променяйте дозата или вида на назначеното Ви лекарство самоволно, за да не се влоши състоянието. Напълно вероятно е проблемът и спонтанно да отшуми, но ако това не се случи – опитайте с инозитол и/или В комплекс.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

  2. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Промяната в дозите на лекарства, назначени от лекаря, могат да се извършват само от лекар, който познава Вашето състояние. Ако намаляването на дозата през април е станало поради това, че и по-ниската доза е достатъчна за поддържаща антидепресивна терапия, вероятно няма да е опасно да се увеличи отново, но едва ли ще бъде по-ефективна – при всички случаи е добре лекарят да каже. Възможно е да се получи треперене като проява на „синдрома на отнемане“, но пък дозата е отдавна намалена и не би трябвало да се дължи на това. Приемате ли други лекарства (седативи, сънотворни, други антидепресанти, големи дози кафе) или растителни екстракти (гинко билоба, жълт кантарион, златен корен, жен-шен)? Някои комбинации с Аритави може да предизвикат такъв тремор и е добре да се установи да не става дума за лекарствено взаимодействие.
   По време на антидепресантна терапия, включително с Аритави (дулоксетин), може да използвате Инозитол от 500 мг по една капсула дневно – той действа успокояващо на нервната система и може да неутрализира тремора, а също и да подобри съня и настроението. Друго добро съчетание на Аритави е с витамините от група В комплекс – обикновено се подобрява ефектът на антидепресанта и се намаляват страничните му реакции, без да се налага покачване на дозата. Една таблетка дневно (например Alive B Complex) е достатъчна доза.
   Валерианата също може да облекчи напрежението, но е добре да се приема само вечерно време, понеже през деня може да предизвика сънливост и понижена концентрация в съчетание с Аритави. Не променяйте дозата или вида на назначеното Ви лекарство самоволно, за да не се влоши състоянието. Напълно вероятно е проблемът и спонтанно да отшуми, но ако това не се случи – опитайте с инозитол и/или В комплекс.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 7. Димитрова

  Здравейте. Имах паник атаки и с лечението ми за Ковид ми изписаха анистенокардин. От тогава насам – за месец качих 8кг., а се старая да не се тъпча. ПА не съм получавала скоро, но съм раздразнителна през по голяма част от деня. С какво може да ме посъветвате и възможно ли е от лекарствата така да съм качила ?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Няма информация за такъв ефект на приеманите от Вас лекарства.
   Възможно е теглото Ви да се е повишило в резултат на стреса и обездвижването. Освен това, има информация, че Ковид разстройва функцията на щитовидната жлеза, което също може да е причина за напълняването. Добре е да направите консултация с ендокринолог. Като профилактика на ПА, може да приемате вечер 5 –хидрокситриптофан и Магнезий – успокояват нервната система и улесняват заспиването.
   д-р Петрова

 8. Корнелия

  Здравейте,
  след 7-8 месечен прием на Золофт 25 мг за паническо разстройство ще го спирам по схема. Лекарят ми препоръча до края на м. юни да го приемам през ден, а 2 седмици от юли през 2 дена и след това да го спра окончателно. Това добра схема ли е? Благодаря.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Да, в реда на нещата е да се назначи подобна схема след продължителен прием на антидепресанти. След като лекарят е преценил, че трябва да бъде точно такава, доверете му се. В случай, че намаляването на дозите на золофта предизвика тревожност, мускулно треперене, сърцебиене или безсъние, можете да използвате магнезий 300-600 мг дневно (например този на Webber Naturals от 500 мг по 1 табл. дневно) и/или инозитол 500 мг веднъж дневно, до края на приема на золофта и още един месец след това. Инозитолът има самостоятелна антидепресантна активност, различна от тази на золофта, и може да успокои нервната система, намалявайки проявите на синдрома на отнемане. Магнезият отпуска напрегнатата мускулатура, подобрява съня и облекчава дейността на сърцето, с което преходът на организма към отсъствието на золофта може да стане по-плавен и без сериозни сътресения.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 9. Румяна

  Здравейте , пиех Ксетанор близо 2години , спрях го по схема ,вече трети ден не го приемам,но се чувствам замаяна и сякаш краката не ме държат. Моя приятелка при спирането е използвала Вестибо от 24мг. , дали ще добра идея да го приемам и аз ?

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Определено не е добра идея да приемате лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, без такива да са Ви назначени от лекаря – особено в големи дози (конкретно Вестибо има също дозови форми от 8 и от 16 мг). Въздържайте се от използване на лекарства, само защото са помогнали на друг – на Вас може да навредят, ако не са правилно подбрани от специалиста.
   Нормално е след продължителен прием на антидепресанти да се получи синдром на отнемането, който да включва замаяност, отпадналост, понижено кръвно налягане (измерихте ли го?), безсъние, изпотяване и други симптоми. Обикновено те не са опасни за здравето и живота (освен по косвен начин – повишен е рискът от загуба на концентрация и/или равновесие), но могат да бъдат доста неприятни. Консултирайте се с лекар относно всички лекарства, отпускани по рецепта – издаването на такава е поемане на отговорност за лечението Ви.
   От природните добавки, използвани за облекчаване синдрома на отнемане, безопасно може да използвате Инозитол (понякога наричан и витамин В8) – той има самостоятелна седативна и антидепресантна активност, без да се намесва в метаболизма на остатъчните количества ксетанор в организма и без да предизвиква серотонинова свръхстимулация. В литературата, съответно в интернет, се описват високи дози за инозитола при депресивни състояния – от порядъка на 10-12 грама дневно, което не Ви препоръчвам до изясняване на безопасността му при такива дози – 2 пъти дневно по 500 мг са напълно достатъчни в повечето случаи, за няколко седмици.
   Друго ефективно средство при тези състояние е природната аминокиселина L-теанин, изолирана от зеления чай. Тя има едновременно успокояващо и тонизиращо действие върху организма и намалява хроничната умора и неблагоприятните симптоми след спиране на антидепресанта, може да подобри също така и съня като ускорено заспиване и увеличена продължителност. Може да се приема самостоятелно или в комбинация с инозитола. Обичайната доза е 2 до 3 пъти дневно по 125 мг, след хранене.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 10. Здравейте, от няколко дена ми изписаха золофт, флуанксол и ксанакс, по принцип флуанксола го пия отдавна.
  Първите дни золофта ми го изписаха по 25мг, след това да стане на 50мг. Първите дни имах болки в ръцете и краката, сякаш някой ме е ударил. Дори в началото имах и 37 температура, която уж изчезна.
  само че на 5-тия ден на обяд ми стана тежко на организма, студ, треперене, което спираше и пак започваше. Ту затруднено дишане, ту сърцебиене. Това продължи близо 7 часа. Главата не ме болеше, но организма някак си се натовари много. И Болки в корема имах през това време. Също няколко дни диария имам. Снощи пак към 10 часа същата криза получих. Чак към 2 през нощта ми отмина. Сега вече трябва да взема по 50 и направо ме е страх да не се влоша още. Доктора ми каза още няколко дни да пия по 25 и тогава на 50. Уж ще отмине, но си е страшно толкова време да ме държи така. Четох и за серотонинов синдром. И се плаша да не го имам и него. Уж пише ако се пие золофта с други хапчета се получава, но аз пия само золофт, флуанксол и ксанакс. Мисля, че имам проблем и с храносмилането, като ям ми става тежко, въпреки, че не съм ял много. Какви витамини мога да взимам докато се поолегнат нещата. Може ли от золофта организма ми да има загуба на някакви витамини? И как да ги набавя? Примерно да ям определени плодове или зеленчуци, за да си набавя недостига.
  Четох една статия за Витамин Д и золофт:
  “Яжте храни, богати на витамин D, докато приемате Золофт, за да подобрите терапевтичния ефект на лекарството. Можете да получите витамин D от храни като масло от черен дроб на треска, скумрия, риба тон, мляко, сирене, кисело мляко, портокалов сок, подсилен с витамин D, яйца, маргарин, сьомга, сардини и подсилени зърнени закуски. Можете също така да получите витамин D от 10 до 15 минути излагане на слънце три пъти седмично, според MedlinePlus.”
  Поздрави, живи здрави.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Важно е да се изключи вероятността да развивате серотонинов синдром или не по-малко опасния невролептичен малигнен синдром (НМС) – първият може да се получи от золофта, а вторият – от добавянето на золофта към флуанксола. И двете състояния могат да бъдат животозастрашаващи, поради което е най-добре да се обърнете към лекар възможно най-скоро! НМС протича с висока температура, изпотяване, объркване, учестен пулс и промени в кръвното налягане и в тежките случаи протича с гърчове. Ако се установи склонност на организма към прояви на НМС, това не означава непременно да спрете лекарствата – може флуанксолът да се рестартира при по-ниска доза, но това се решава само от лекаря.
   Ако лекарят не открие признаци на серотонинов синдром или на НМС, направете си бърз антигенен тест за COVID-19 – той също може да протече с температура, мускулна скованост и задух, а понякога и с диария.
   За няколко дни не е възможно да развиете дефицит на витамини или минерали от золофта или ксанакса, но след многомесечна употреба може да се стигне до относителен дефицит на В комплекс или витамин D, въпреки че не се наблюдава у всички пациенти. Ако имате притеснения относно тези нутриенти, вземете си един Алайв мултивитамини (по 1 табл. дневно – може стандартните таблетки или тези специално за мъже/мъже 50+ според възрастта) и няма да Ви липсва нищо от важните нутриенти, докато пиете золофта.
   Ако Ви се намира време за слънчеви бани, те определено не са лош начин да си набавите витамин D – източниците, които посочвате, също важат. Ако имате много забързано ежедневие и нямате време за набавянето на толкова разнообразна храна, може да взимате по 400IU витамин D3 дневно за няколко месеца.
   Различните видове семена, ядки и „карантия“ са добър източник на витамините от група В, които намаляват невротоксичността на антидепресанти и антипсихотици – при възможност, засилете присъствието им в диетата.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

  2. Благодаря за отговора. Тези дни имам подобрение, съвсем леки кризи имам вече. Но като цяло през деня ми е неспокойно. Препоръчаха ми да си взема Омега 3 и Клеева тинктура. Предполагам може да се комбинира със золофта. Нещо друго можете ли да ми препоръчате да взимам за по-бързо усвояване на организма със золофта? Освен това съм много отпаднал физически. Най-обикновени неща не мога да върша, въпреки че психиката ми засега се подобрява. За ядене, ям, имам апетит, но няма сила още. Ковид го карах декември, не беше особено тежко, но не беше и леко. Тогава психиката ми издържа. Но през януари рухнах отново и се върнах почти в положението като преди 11 години, когато за първи път ми стана така. И тогава нямах грам сила, въпреки че се опитвах да върша най-обикновени домашни работи като сега.
   Поздрави.

  3. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Да, Омега-3 мастните киселини и клеевата тинктура са съвместими със золофт и с антидепресантите по принцип. Какво ще рече „по-бързо усвояване на организма със золофта“? Да се понася лекарството по-леко от организма, или да се усвоява и да действа по-силно? Вторият вариант невинаги е за предпочитане, защото може да доведе до предозиране и засилване на страничните му реакции, без да се получи по-добър терапевтичен ефект, отколкото с назначената от лекаря доза без „усилващи добавки“. В първия случай, може да опитате с Инозитол (витамин В8) – той има самостоятелно антидепресивно и седативно действие, намалява страничните ефекти на серотонинергичните (SSRI) антидепресанти и може да подобри ефективността им, без да проявява същия тип ефект върху нервната система. Дозата на инозитола е 1 капсула (500 мг дневно), след храна, в предпочитано време ва деня (при безсъние може и час преди лягане). Инозитолът може да подобри и енергийните нива в клетките и да облекчи поне донякъде умората.
   Ценна антиоксидантна и намаляваща умората добавка е и сравнително новата формула Energy Renew – https://revita.bg/shop/energy-renew-30-kapsuli, която може да намали оксидативния стрес на клетъчно ниво и да засили физическата и психическа издръжливост. Приема се веднъж дневно, не късно вечер, и може да се комбинира с всяко едно от посочените средства или комбинация от тях.
   Поздрави,
   Борис Гинчев,
   Магистър-фармацевт

 11. Здравейте,
  Искам да попитам за мнение за две хранителни добавки-Алора и Седатив РС.
  Крие ли някакъв риск за здравето употребата им.Питам защото използвам от седмица Алората,но няма нещо голям ефект и мисля да премина на Седатив,но незнам дали и там няма да е така.
  При приема на 2 т.вечер не можах да спя изобщо,смених на 1т.обяд и 1т. вечер два дни и спах но през следобед бях замаян и сънлив и болка в главата.Кръвно също пада така е описано Просто въртях варианти на прием и мисля да спра приема и и да премина на другата,но искам мнение.
  Искам да мога да спя нощем и да нямам ПА и напрегнатост през деня.
  Преди това бях на Тритико 4 месеца като го пих един месец 25мг.,два месеца и полувина 50мг.и две седмици 25мг и го спрях.Пия за кръвно Ко хипертоник.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Няма специфични рискове, свързани с употребата на тези два продукта – Алора съдържа екстракт от пасифлора (страстоцвет), който може понякога да предизвика сънливост или замаяност, а също гадене или обърканост, но това рядко се случва в нормалните ѝ дози. Седатиф PC е хомеопатичен препарат и по правило не дава странични реакции – понякога действа добре, друг път изобщо (има индивидуални различия), но не крие рискове. Възможно е и да се съчетае с Алора, без това да е опасно.
   Ако обаче тези продукти не Ви въздействат оптимално, може да опитате някой от нашите комбинирани специалитети срещу безсъние и тревожност, които в повечето случаи подобряват и кръвното налягане. Един от подходящите продукти за целта, който съдържа и пасифлора, наред с екстракти от хмел, шлемник и валериана, е Формулата за спокоен сън (Sleep Relax Formula) на Natural Factors – приема се от една до три капсули наведнъж, вечер преди лягане (първите няколко дни по една за проверка на ефекта и поносимостта). Тя ускорява времето на заспиване, намалява вероятността от спонтанно пробуждане през нощта и удължава пълноценния сън, без да води до прекалена сънливост. Sleep Relax Formula е съвместима със Седатиф, който може да ползвате през деня за нормализиране на нервното напрежение през деня.
   Друго природно средство с добър ефект при безсъние е мелатонинът (в еднократна вечерна доза от 3 до 10 мг). Може да ползвате бързодействащия мелатонин на Webber Naturals от 3 мг, или пък този с удължено освобождаване от 5 мг (също на Webber) – според това, дали е по-трудно заспиването, или поддържането на продължителния сън. Той е съвместим с всички добавки, които споменахме, а също и с Ко-хипертоника.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 12. Наталия

  Здравейте!
  Диагнозата ми е смесено депресивно-тревожно разтройство. Предписан ми е Есобел 10мг, по 1 таблетка дневно. Пиех го 5 седмици, ефектът имаше, депресията намаля, но остана безпокойство, който ме измъчва, и доктора ми увеличи дозата на 1,5 таблетки (така го пия от една седмица). Други препарати не пия, освен вит. С, В и селен.
  Валериана не помага в никакъв вид.
  Въпроса ми е : можете ли да ми препоръчате към това лечение да се добави още някакъв подходящ и съвместим с Есобел препарат за успокояване, който, разбира се ще го коментирам и с лекуващия ми лекар.
  Благодаря предварително!

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Безопасно можете да съчетаете есобела с комбинирания продукт на Nature’s Way Екс-стрес 445 мг (Ex-Stress) – той съчетава седативни, анксиолитични и антидепресивни билкови компоненти и може да както да подобри съня и настроението, така и да облекчи физическите прояви на депресивно-тревожното разстройство – учестен пулс, главоболие, утежнено дишане и стомашен дискомфорт. В Ex-Stress не се съдържат съставки, които могат да причинят серотонинов синдром самостоятелно или в комбинация с антидепресантите. Дозата му е две капсули дневно, наведнъж или на два пъти по една, след хранене – в зависимост от хронологията на симптомите.
   Друг вариант, съвместим с есобел и SSRI-антидепресантите по принцип, е Ашваганда Сенсорил на Natural Factors – той балансира възбудните и задръжните импулси в ЦНС по сигналния път на гама-аминомаслената киселина (GABA), без да пречи на серотонинергичния механизъм на есобела. Ашваганда (Withania somnifera) е едно от великите лечебни растения на Аюрведа, регулиращо умствената сфера и противодействащо на стреса, умората и депресията. Допълнителни ползи от Ашваганда са подобряването на липидния профил и на глюкозния метаболизъм, поради което е подходяща и при диабет и/или дислипидемия. И неговата доза е два пъти по една капсула, след храна.
   Екс-стрес и Ашваганда могат дори да се комбинират при тежките депресии, но в присъствието на антидепресант като Есобел вероятно само едното ще бъде достатъчно. И двете средства са съвместими с всякакви витамини и минерали.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 13. Йорданова

  Здравейте! Пия анафранил от години, по 50 мг дневно. Обаче се заразих с ковид и ми изписаха Антистенокардин за разреждане на кръвта. От както го пия прекъснах анафранила (10 дни), защото четох, че не са добра комбинация. Но искам да си го продължа, защото на моменти усещам силна тревожност. Какво да правя? Каква реакция може да се получи от двете лекарства? Освен да спра антистенокардина?!

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Не е в компетенцията ни да препоръчваме приемане, промяна в дозите или прекратяване на приема на лекарства, които са по лекарско предписание – особено ако някое от тях е приемано дълги години и отведнъж е спряно – правилно е да се обърнете към лекаря, който познава Вашето състояние.
   От гледна точка на взаимодействията, съчетанието на дипиридамол (антистенокардин) и кломипрамин (анафранил) може да увеличи риска от спадане на кръвното налягане, включително бързо настъпващо такова с опасност от припадане при лица с ниско кръвно налягане – трудно е да се предскаже колко голям е рискът, понеже има индивидуални вариации, но не е незначителен.
   Ако анафранилът е спрян преди десет дни, вероятността от спад в кръвното налягане вече е малка и не е наложително да спирате антистенокардина – все пак няма да го пиете вечно, а само по време на инфекцията и вероятно известно време след нея – особено ако сте в рискова за съдови инциденти група.
   Ако тревожността е сериозен проблем, може за времето на прием на антистенокардина (което трябва да се посочи от лекаря, който го е назначил) да използвате някоя билкова формула с анксиолитично действие, например Екс-Стрес на Nature’s Way е добър вариант, който не създава зависимост, не влияе така драстично на кръвното налягане и има едновременно успокояващ и тонизиращ ефект.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 14. Здравейте! От около месец получавам паник атаки. Лекарят ми предписа Есобел от 10мг. сутрин по половин таблетка, ксанакс от 0,5 мг. сутрин и обед по половин таблетка и вечер по 1 таблетка. От три дни пия антидепресанта, но се притеснявам от страничните ефекти описани в листовката. Мога ли да го спра?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Макар да са приемани за кратко време, антидепресантите се прекъсват постепенно. Есобел 3 дни по ¼ от таблетката, 3 пъти през ден. Ксанакс – 3 дни 3 по ½, 3 дни 2 по ½, 3 дни по ½, 3 пъти по ½ през ден. След това, за ПА може да приемате хранителни добавки и да правите мисловни, дихателни и други упражнения. Ако проявявате интерес, пишете ни отново. Добре е да приемате повече чиста вода и детокс чай.

  2. Благодаря за съвета Ви! Вземам АД 6-ти ден вече преди да прочета отговора ви. Трябва ли да го вземам 6 дни през ден по 1/4?

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Идеята е да прекратите приема за възможно най-продължително време, за да може подсъзнателно да свикнете с мисълта, че нищо страшно няма да се случи след това. Следвайте схемата или друга, която предлага още по-бавен процес на прекъсване. Синдромът на отнемане до голяма степен се дължи на емоционалното привикване и зависимост от чувството за сигурност, което хапчето дава. Вие бързо се ориентирате, че не Ви е нужно, но не вреди да сте предпазлива. Медикаментите, които повлияват мозъчната дейност могат да бъдат доста объркващи и усложняващи живота.

  4. Здравейте! От както приемах Есобел, започнах да повишавам кръвното налягане. До сега винаги съм била с ниско кръвно и изведнъж 160\120. Постепенно спрях есобела, но продължавам да вдигам кръвно. Лекарят ми каза, че не е от АД, но въпреки това реших да го спра. Предписаха ми Ремотив от 250мг. 2 по 1 таблетка, ксанкса ми препоръча да го приемам сутрин и обед по 1\2 таб. и вечер по 1 таблетка. Все още имам П.А, но най вече ме притеснява кръвното налягане. От както спрях Есобел кръвното ми е 140\90. Сега вземам и лекарства за понижаване на кръвното налягане. Възможно ли е да го повишавам от стреса и напрежението. Освен това приемам и хранителни добавки витамини от Б група, приемам и магнезий. Наскоро си направих и изследване на витамин Д и се оказа че е ниско-22. Приемам по 20 капки Вигантол 2 пъти седмично. Благодаря предварително!

  5. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Правите, каквото е нужно и кръвното постепенно ще се нормализира. Но, наистина, стресът и напрежението повишават кръвното налягане, тъй като предизвикват спазъм на съдовете. Добре е да направите нужното, за да се успокоявате и освобождавате напрежението. Има толкова много добри упражнения за успокояване на ума и освобождаване на стреса, а има и специалисти по алтернативна медицина, които да ви помогнат. След като приемате ксанакс /от групата на бензодиазепините/ и ремотив /жълт кантарион/, както знаете, лечението и дозата трябва да се контролират от лекаря, поради възможното лекарствено взаимодействие.
   д-р Петрова

  6. Ангелинка

   Здравейте, пия дулодет и тритико, но тритико то вече го спирам по схема. Страхувам се че като го спра ще получа тревожност и затова да попитам може ли да комбинирам дулодет със деанксит. Дали са съвместими. Благодаря.

  7. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Нямам право да Ви препоръчвам употребата на лекарства, отпускани по лекарско предписание, каквото е Деанксит – това е в компетенциите на лекаря, който познава Вашия случай. Като обща информация мога да кажа, че Деанксит е двукомпонентно лекарство, всеки един от компонентите на който – флупентиксол и мелитрацен, може да взаимодейства с Дулодет по свой начин. Флупентиксолът може да доведе до прекалена сънливост и замаяност, а мелитраценът може да увеличи риска от серотонинов синдром – въпреки че при някои специфични състояния могат да бъдат сполучлива комбинация – непременно говорете с лекаря относно това, преди да ги съчетаете. Също така, дулодет и деанксит заедно могат да повишат кръвното налягане поради комбинирания серотонинергичен/допаминергичен ефект, т.е. могат да се очакват разнообразни и разнопосочни влияния върху организма.
   Безопасни при съчетание с антидепресанти като Дулодет са някои растителни продукти като Ашваганда Сенсорил или комбинираният специалитет Екс-стрес – те понижават тревожността и балансират настроението, без да се намесват пряко в действието или метаболизма на Дулодет. Екс-стрес е противопоказан при естрогенова доминантност или фамилна предразположеност към естроген-зависима патология; Ашваганда се понася добре от голямата част потребители, освен от лицата с хиперфункция на щитовидната жлеза. Ако използвате някой от тези продукти, докато спирате Тритико, е напълно възможно да избегнете пристъпите на тревожност и/или паника.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 15. СТЕЛИАНА АНГЕЛОВА

  Здравейте!
  От ноември 2019 г. вземам сутрин 1 таблетка Есобел 10 мг.
  От лятото на 2017 г. вземам вечер 1/2 таблетка Ремирта 30 мг.
  Моля Ви за схема на постепенно спиране на Ремирта-та.
  Благодаря Ви!
  Опитите да се свържа с психиатъра ми са без успех – заминал е за Канада.
  Разчитам на Вашия съвет.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Нямаме право по закон да препоръчваме и назнааваме дозировки на лекарствени продукти, които са по лекарско предписание – щом нямате връзка с лекаря, който ги е назначил, обърнете се към друг специалист с опит в терапията на депресивните състояния, който ще Ви изготви схема съобразно индивидуалните особености.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 16. Здравейте.
  Може ли да се комбинира дулсевиа с есобел?
  Преди пиех само есобел и единственото нещо като страничен ефект беше, че често ме болеше главата.
  А сега от дулсевиата не ме боли главата, но пък има недостиг на въздух, треперене, страх и трябва да пия ксанакс, за да се нормализирам.
  А аз не го ща този ксанакс, преди като цяло си ми беше добре с есобела, само дето пусната глава ме болеше много често и не от ксанакс ми минаваше, а само от беналгин.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Най-важно е да се изключи вероятността задухът да се дължи на актуалната в момента ковид-19 инфекция, понеже тя може да предизвика подобна симптоматика – проверете с бърз антигенен тест дали вирусът присъства в организма, и ако отговорът е да – незабавно се обърнете към лекар!
   Приемахте ли есобел и дулсевиа едновременно, преди да се появи задух, треперене и страх, или само второто? Съчетаването на двата антидепресанта (никога не го правете, ако не го е назначил лекарят!) може да увеличи риска от настъпването на серотонинов синдром – при него може да се наблюдава сърцебиене, задух, мускулно треперене, объркване, дори гърчове в тежките случаи. Поради това двата медикамента обикновено не се назначават заедно, освен в специфични случаи и строго контролирани от психиатъра дози, за да се избегне настъпването на тази опасна странична реакция.
   Не е редно да Ви даваме препоръки относно това, кое от лекарствата да спрете и кое да остане, и в какви дози – това може да каже само лекарят, който следи състоянието Ви. Ксанакс не е средство за главоболие и следва да се използва само, когато наистина има сериозна нужда от него, например при силен страх и тревожност. Аналгин или беналгин наистина са по-ефективни и безопасни, или пък парацетамол – те не изискват лекарско предписание.
   За нормализиране на общия стрес и страховите прояви може да използвате билковия продукт Екс-стрес на Nature’s Way – той няма директен серотонинергичен ефект и може да се приема на фона на антидепресантна терапия. Приемат се 2 капсули дневно наведнъж, след храна – през деня при страх и тревожност или преди лягане, ако са налице проблеми със съня. Също така, не използвайте продукти като 5-HTP, жълт кантарион или жен-шен, докато сте на антидепресантна терапия, поради същите рискове.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 17. Диляна

  Здравейте,
  от година се лекувам от лека депресия и проблеми със съня със 1/2 Ремирта. Заради качването на килограми, а и защото трябваше да започна нова работа (а Ремиртата ме прави супер отпусната и сънлива дори и през деня ) , психиатъра реши да ми го смени със Сероксат 20 мг. по половинка сутрин. Обаче ми каза да продължа да вземам Ремирта по 1/4 вечер(тъй като не може да се спре рязко) . Аз съм доста уплашена (по принцип си имам страх да взимам по няколко хапчета едновременно, каквито и да са). Тези два антидепресанти могат ли да се съчетават и ще имат ли сериозни странични ефекти, например да се пренатрупа серотонин с тези дози, които трябва да взимам?

  Искрени благодарности!

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Правилно е да не се спират антидепресанти внезапно и схеми като тази, която Ви е назначена, е в реда на нещата. Освен по време на прехода от единия препарат към другия, комбинацията на двата антидепресанта се използва по време на голям депресивен епизод и при някои форми на панически разстройства, като не се отбелязват засилени странични реакции, а поносимостта на съчетанието в редица случаи е по-добра от тази на всеки един от препаратите поотделно. Поначало е възможно да се „пренатрупа“ серотонин, нро е малко вероятно при тези дози – четвърт Ремирта и половин Сероксат, да се получи подобна реакция. Доверете се на лекаря и ги приемайте заедно известно време (колкото е определил/а), след което продължете само със сероксата. Не ги съчетавайте по възможност с други седативни/сънотворни/антидепресантни лекарства и добавки по време на прехода, а също така с алкохол, за да не се развият неприятни смесени реакции на възбуждане и задържане в мозъка.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 18. Венцислав

  Здравейте, от Август миналата година приемам Деанксит, имах гадене, замайване, неможех да си фокусирам погледа, пищяха ми ушите, много зле.
  След започване на приема до 2 седмици се нормализирах, правих опит да го спра Ноември, но беше рязко и получих силен синдром на отнемане, започнах го пак и от Януари започнах плавно намаляване на дозата. Въпреки това при всяко намаляване получавах гадене, замайване, тревожност за 5-6 дни, след което се нормализираше.
  От една седмица го спрях най-накрая, почти не усещам гадене, замайване, тревожност вече, за по минута на ден и е много слабо. Обаче стомахът ми е в ужасно състояние, имам подуване, ям две хапки и съм подут, държи така по 8-9 часа, спрях да ям мляко, ядки, почти всичко. Свалил съм сигурно 5-6 килограма за седмица, бях на картофена крем супа, от вчера на пилешко варено и варени картофи. Ходих на гастроентеролог, гледа ме на ехограф каза че нищо ми няма на органите, изписаха ми хапче за киселини и Иберогаст. 2-3 дни след прегледа съм по-добре, но мисля че подуването намаля от корекции в диетата по-скоро. Правиха ми изследване за Хелио бактерия, отрицателен тест, дадох пълни кръвни изследвания и урина, всичко ми е в норми. Почти съм убеден че това е от спирането на Деанксит, макар че всички ме убеждават как не било от него, колко време ще продължи и има ли нещо друго, което мога да приемам за да ускоря процеса, не издържам, едва се храня? Спортувам, ходя на фитнес, дори протеинов шейк немога да изпия без да се подуя. В момента пробвам с чай от жълт кантарион, но съм със смесени чувства до колко помага…
  Благодаря предварително.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   За да се успокои лигавицата на стомаха и да я предпазите от допълнително дразнене при хранене е добре да приемате ХУСК, Живовляк или ябълков пектин – вещества, които ще „облицоват“ лигавицата, ще я защитят и ще предпазят от подуване и киселини. Пектинът в началото е по-добре да бъде под формата на печени ябълки. Хуск може да се купи и от аптеките в насипно състояние /плик с люспи от псилиум/. Добре е да се стараете да дъвчете хапките продължително и да спазвате правилата за правилно комбиниране на продуктите. Подходя е чай от лайка или мента, може да го комбинирате с ХУСК- а, вместо водата – успокояват стомаха и подуването. Напр. сутрин на гладно ХУСК, разтворен с топъл, не горещ чай от лайка, след половин – един час закуска с каша от елда, втора закуска печена ябълка, обяд варено пилешко + салата от моркови, задушени моркови, тиквички и други, които ви понасят /не картофи, не е подходяща комбинация/. Втора закуска-следобедна отново печена ябълка. Картофи + салата за вечеря около 18-19 часа вечерта. Ако огладнеете – чай от мента+1 с.л. сусамов тахан от белени семки /пълнозърнестият може да подразни лигавицата/. Ако ядете хляб, нека е препечен, Добруджа. Няколко дни по този начин, като междувременно потърсите лекар диетолог за изработване на индивидуална диета.

  2. Венцислав

   Много Ви благодаря Доктор Петрова. Купих си всички съставки и в момента следвам препоръката Ви. Мога да потвърдя, че нямам подуване за момента.
   Започваше в стомаха, след час два го усещах отляво и отдясно точно под ребрата, като газове в дебелото черво, но нямах повишено отделяне на газове, странно…
   Понеделник имам контролен преглед на гастроентеролог, ще видим до тогава как ще се чувствам. Винаги ще помня времето, когато взимах антидепресанти и времето когато ги спрях. През живота си не бях минавал през нещо по-ужасно от това.

   Всичко най-хубаво Ви желая и благодаря отново.

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Желая Ви здраве и добро настроение!
   д-р Петрова

 19. Здравейте. Пия Золофт от 10 дни по половин таблетка, но не се чувствам добре от мего. Мога ли да го спра рязко и ще получа ли симптоми на отнемане.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Макар да сте го приемала само 10 дни, възможно е организмът ви да реагира на внезапното отнемане с неприятни симптоми. Добре е да го прекъснете постепенно за около 1 седмица.

  2. Благодаря за отговора. По каква схема да го спирам в рамките на седмица? Да го деля на четвъртинки или през ден да го приемам?

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   3 дена по ¼ и 2-3 пъти по ¼ през ден.

 20. Радославa

  Здравейте!
  Аз от 10 месеца приемам есциталопрам.Имах свръхчувствителност към шум и лекарят ми го изписа, но сега съм извън страната и не мога да се консултирам с лекарят си.Искам да спирам приема, защото получавам световъртеж и отпадналост, и си мисля, че е от това лекарство.Приемам по 5 мг само вечер и не знам как да го намаля.
  Благодаря предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Необходимо е постепенно да намалявате дозата за около 2 седмици – ½ – 4-5 дни, ако е възможно ¼ 3 – 4 дни, ако не е възможно да разделите таблетката, приемайте по ½ през ден 5-6 пъти. Дозата Ви е малка и би трябвало за това време тялото да се освободи от метаболитите на медикамента до степен да не причинява проблем при пълното отнемане. Междувременно се хранете здравословно предимно с растителна и пълнозърнеста храна, като приемате чайове и добавки за стимулиране детокс функцията на черния дроб, където се метаболизира медикамента – Млечен бодил, глухарче и т.н.
   д-р Петрова

 21. Надежда Соколова

  Здравейте!
  От два месеца приемам Ремирта от 30 мг. по 1/2 таблетка вечер,но не се чувствам добре от нея.
  Консултирах се с лекарят , който ми я изписа и той ми каза постепенно да я спра.Възможно ли е след толкова кратък прием да имам синдром на отнемане и с какъв билков медикамент мога да я заменя веднага след спирането?

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Даде ли Ви лекарят точна схема, по която постепенно да я спрете? Понеже ½ таблетка е поначало неголяма доза и плавното ѝ намаляване без рязко спиране трябва да се прецизира от лекаря. Ако сте приемали Ремирта само два месеца, и то по половин таблетка дневно, вероятно няма да имате значителни абстинентни прояви, или ако се появят такива, едва ли ще траят повече от няколко дни до седмица-две.
   Не познавам състоянието Ви, за да предложа точен природен заместител на Ремирта, но ако изходим от най-общата диагноза „депресия“, може да се опита с 4-хидрокситриптофан (5-HTP) – 2 x 100 мг (с контролирано освобождаване) за 2-3 месеца; с жълт кантарион при преобладаваща апатия и потиснато настроение; с комбинирания продукт Екс-стрес при нервно напрежение и „прегаряне“ от хроничен стрес; със Серенити формула (Natural Factors) при преобладаваща умора и безсъние; със златен корен при депресия с понижена работоспособност и често боледуване поради понижен имунитет; с Мака за жени при понижено либидо и хронична умора с апатия; с Asian Energy Boost на Life Extension при нарушена памет и концентрация поради депресия и хроничен стрес.
   В описанията на всяко едно от тях на сайта има посочени дозировки, придържайте се към тях. Ако се спрете на жълтия кантарион, го ползвайте самостоятелно, понеже намалява ефекта на редица други лекарства и природни добавки поради активация на важни чернодробни ензими, които ги разграждат; 5-HTP също е най-добре да ползвате самостоятелно – това е най-общият антидепресантен агент, нормализиращ серотониновите нива, и може да ползвате първо него за 2-3 месеца, а след това да го спрете и да приемате някое от другите – може да ги комбинирате според преобладаващите симптоми.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 22. Здравейте!От 6 години пия Ривотрил за проблеми със съня!Моля ви за съвет и помощ как да го спра,правил съм опити но за са съжаление безуспешни.Благодаря

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ривотрил трябва да се спира постепенно. Опитите Ви са били неуспешни…може би сте развил силна зависимост към медикамента. В такъв случай трябва да увеличите времето за прекратяване на приема до 2-3 месеца, като междувременно спазвате детоксикираща диета и приемате билки/хранителни добавки, които са в помощ на метаболизирането/разграждането/ и отделянето на метаболитите. Такива са продуктите в подкрепа на чернодробната функция – Milk Thistle / Бял трън, Бял трън фитозоми, Силифос бял трън и т.н. Но дори така, е възможно организмът Ви да реагира остро на отнемането на ривотрил-а, поради което е добре да потърсите помощ от специалист по токсикология. Може би ще се наложи междувременно да приемате Диазепам или друг медикамент по преценка на лекаря, за да се овладеят страничните реакции от спирането на медикамента.
   https://bestdoctors.bg/doctors/speciality/70
   https://superdoc.bg/lekari/toksikolog/sofia

  2. Здравейте! Пия золофт от месец и половина. От както го започнах на втората седмица ми се появи зверско безсъние. Лекарите ме убеждават, че ще мине, но според мен се задълбочава. Дори хапчетата за сън не ми помагат особено. Освен това цикъла ми почти спря. Какво да правя? Иска ми се да спра да пия АД, направо съм в ужас. Но ме е страх ако го спра да не стане по-зле положението.

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е спирането на АД да е свързано с неприятни усещания, които по-скоро ще се дължат на страха от отнемането на АД, колкото на симптоми от физическото тяло. Ето защо, за да го прекъснете без проблеми, първо трябва да се подготвите психически. Говорете с психотерапевт, с приятели, описвайте страховете си, водете си видеодневник и каквото още се сетите, за да стигнете до убеждението, че сте готова да живеете без АД. Може и сега да опитате, но е необходимо лекуващият лекар да прецени и определи схемата. Методът Рейки също може да Ви помогне да осмислите ситуацията и да се освободите от страховете си. Успокоява нервната система и подобрява съня. За подобряване на съня може да приемате Магнезий комплекс по 2 капс. Вечер + корен Валериана.
   д-р Петрова

 23. Милена

  Здравейте!
  Лекувам се от депресия. Приемам антидепресантите Велаксин, Хедонин и Ремирта, в различни комбинации. Също така и хранителната добавка Либрето. Бихте ли ми казали, кой продукт за менопауза е подходящ за мен!

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Трудно може да се посочи „най-добър“ продукт срещу проявите на менопаузата – като основни природни средства могат да бъдат полезни както Витекс и Див ям (Витекс при преобладаващо депресивни настроения, а дивият ям – при храносмилателни смущения), така и соевите изофлавони или детелината (съответно при естрогенен дефицит и остеопороза). Има един добър тонизиращ продукт с комплексно повлияване на различните симптоми, който е съвместим с антидепресантите и с компонентите на Libretto – Femme Calm Menopause Formula на Webber Naturals. Съчетава витекс, китайска ангелика, черен кохош, гама-оризанол и хесперидин – природни компоненти, облекчаващи нощните изпотявания, горещите вълни, депресивните и биполярни настроения, безсънието и загубата на костно вещество, породена от естрогенния дефицит. Има положително въздействие върху холестерола и ускорява метаболизма на мазнини и въглехидрати с възможен стимулиращ отслабването и либидото ефект, или поне при здравословна диета и редовен сън. Femme Cal, Menopause Formula се приема в доза от 3 пъти по 1 капсула за три месеца; могат да се правят два такива курса в годината.
   Аналогичен продукт е MenoSense на Natural Factors, при същата дозировка (3 x 1 за три месеца) или 2 х 2 капс.(за 2 месеца).
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 24. Ростислава

  Здравейте. Аз съм на флуанксол депо 20 mg на 15 дена. Посъветвах се с психиатър и ми каза, че мога да ги спра, но аз съм бременна в 9 месец. Тя каза, че не мога да кърмя, докато съм на това лекарство. Въпросът ми е колко време стои в организма. Аз си сложих инжекцията на 9.02.2021.,а терминът ми е на 20.02.2021г.Мога ли да кърмя, след като родя? Диагнозата ми е параноидна шизофрения, причинена от ПАВ. Много се надявам да ми отговорите и благодаря предварително.

  1. д-р Шефкетова

   Здравейте,
   Счита се , че много малка концентрация от медикамента преминава в кърмата, но е хубаво да изчакате 4 седмици от последната доза. За да тръгне кърмата и да я задържите, ако си родите на термин стимулирайт кърмата и се цедете.

 25. Здравейте.Колко време се чисти цяло организма след прием на антидепресанти 1,6г.? Има ли изследвания,които да направим ,за да разберем дали сме се изчистили като цяло?

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Всяко едно лекарство, включително и антидепресантите, има период на полуелиминиране от организма (half-life или t1/2), който зависи от химичната му структура, от начина му на действие, и от генетичните особености в метаболизма на организма. Half-life е времето, за което концентрацията на приетото лекарство в организма намалява наполовина; следователно, ако лекарството има полуживот 1 час, след час в организма ще е останало 50% от него, след 2 ч – 25% , след 3 ч – 12.5% и т.н., докато концентрацията му слезе до нула. Нямам представа какви антидепресанти сте приемали, но представителят им с най-дълъг полуживот е флуоксетинът (прозак, сарафем, бифлокс…), който се разгражда наполовина за 4-6 дни, но активният му метаболит има полуживот 7-15 дни. След него са циталопрамът (серопрам) с 33 ч, сертралинът (золофт) и флувоксаминът (лувокс) с около 26 ч, пароксетинът (пароксат, сероксат) с 21 ч и т.н.
   Продължителният, дори многогодишен прием на антидепресантите, не удължава значително периода им на полуелиминиране – напротив, понякога организмът се „научава” да ги разгражда по-бързо след дълъг прием, което може да доведе до толерантност към ефектите им и отслабване на действието. Следователно, дори да сте приемали точно флуоксетин и да вземем най-високата стойност на t1/2 за активния му метаболит в организма, един месец след спирането му в организма ще има 25% от последната еднократна доза, плюс някакви остатъчни количества, натрупани от дозите през дните преди това. Кинетиката на някои от антидепресантите е линейна и предсказуема, а на други като флуоксетина е нелинейна и пресмятането на времето за окончателното му елиминиране не е лека задача. Присъствието на самото лекарство в организма обаче не е най-важният фактор за предсказване на ефекта на оттеглянето му – важно значение има пренастройването на мозъка към функционирането в отсъствие на антидепресанта, което в някои случаи протича с абстинентни симптоми и други неприятни прояви. Поради това, лекарят определя по каква точно дозова схема се спира антидепресантът и какво може да го замени или допълни през това време.
   За всяко едно активно вещество на лекарствата може да се направи специфично изследване в лаборатория (лекарствен мониторинг), но не за всички има готови тестове, които можете да направите във всеки момент – някои тестове са по заявка (и понякога са доста скъпи). Обърнете се към някоя от големите доказани лаборатории за повече информация.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

  2. Здравейте!
   Преди време ме диагностицираха ме със тревожно-депресивно разтройство. Лекувах се 7 месеца със Золофт и Клонарекс 0.5мг., но Золофта ми направи проблеми със стомаха и го спряха. След постепенно намаляване на Клонарекса, от 3 месеца вече вземам Левид и Ремирта (започнах със 1 таблетка Левид сутрин и 1/2 таблетка Ремирта вечер). Но откакто започнах да ги взимам цикълът ми спря, вече 2 месеца нямам. Лекуващият ми лекар ми каза да ги спра и ми изписа Деанксит по схема(1 сутрин и 1 на обяд) . Аз започнах по негова препоръка отново да намалявам постепенно медикаментите и вече съм на 1/2 таблетка Левид сутрин и 1/4 Ремирта вечер. На 4-5 ден от намаляването започна пак стягане в гърдите, парене, световъртеж, гадене, направо си мисля че умирам. Минах през всякакви изследвания и тестове, на всички органи (кръвни, ехографи и т.н.) ,всичко е наред и в норма. Но прочетох, че трябва първо да изчистя Левида и Ремиртата от организма си преди да взема Деанксит, тъй като били от различни групи и при смесването на различни видове антидепресанти би могло да се получи тежко взаимодействие (т. н. серотонинов синдром). Наистина съм отчаяна, защото искам да се изчистя от тези медикаменти преди да започна Деанксит, но получавам тези ужасни симптоми отново. Бих искала да попитам за колко време горе долу ще се изчисти организма ми от медикаментите при моите дози? Ще има ли опасност при мен да се получи серотонинов синдром ако започна да вземам Деанксит сега? Също какви билкови препарати мога да взема междувременно, за да ми помогнат поне да по намаля тези симптоми? И може ли Деанксит да повлияе на цикъла ми и отново да не дойде? Извинявам се за многото въпроси, но съм много притеснена. Благодаря Ви предварително!

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ремирта (миртазапин) обикновено остава в тялото между четири и осем дни, в зависимост от здравословното състояние и количеството на дозата. Времето на полуживот е от 20 до 40 часа, така че по-голямата част от лекарството е извън тялото в рамките на четири дни след последната доза. Миртазапин се метаболизира в черния дроб и за да подпомогнете детоксикацията може да приемате добавки, които стимулират чернодробната функция, да приемате повече чиста вода и подходящ билков чай – зелен, лайка, глухарче, ройбос и т.н., да спазвате детокс диета. Подходящи са добавките – Млечен бодил -Тисилин, Бял трън фитозоми, Бял трън, Силифос бял трън и т.н. Ако са изминали 8 дни от спиране на ремирта, може да се приеме, че тялото ви е пречистено и да започнете с Деанксит. Може да приемате горепосочените добавки профилактично при дългосрочен прием на лекарства.
   д-р Аелита Петрова

 26. Боряна М.

  Здравейте! Може ли да се комбинира Алора с Флуанксол? Предписвани са ми Аритави и Левид, но ме притесняват страничните действия .

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Няма голям брой добре контролирани проучвания относно Пасифлора (Алора) и антипсихотици като Флуанксол, но съществува известен риск от засилена сънливост, ако се вземат заедно – което може да създаде рискови ситуации при шофиране, работа с машини или друга дейност, изискваща активна концентрация. По време на почивка или преди сън е възможно да се съчетават, като ефективността от дългосрочното им комбиниране не е оценявано в детайли. С антидепресанти като Аритави може да има полза да се приема Алора, понеже подобрява концентрацията и може да разнесе тревожните мисли и чувството за несигурност (потвърдено е за сравнително близкия до Аритави антидепресант Сертралин). Аритави и Левид могат да се комбинират и невинаги проявяват значителни странични реакции, но няма как да се предскаже със сигурност. Вероятно те не са назначени заедно с Флуанксол (това вече крие повече рискове!), а като негова алтернатива? Ако е така, доверете се на лекаря, който ги е назначил, и ги започнете в посочените от лекаря дози.
   С флуанксола може да опитате тонизиращия продукт Серенити формула на Natural Factors, но с Аритави той не е добре съвместим поради риск от серотонинова свръхстимулация. С Аритави и/или Левид може да опитате билковата формула Екс-стрес, която допълва ефектите им по отношение на справянето със стреса, тревожността и потиснатото настроение. При посочените два продукта рискът от сънливост е по-нисък – ако Алора Ви приспива много заедно с лекарствата, опитайте с някой от тях, но не и с всичките наведнъж.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

  2. Илиян

   Здравейте !
   Имам нещо като депресия и реших да вземам золофт.Преди 2 години някъде един невролог ми го изписа ,поради същата причина.Имам като мозъчна мъгла ,може би от стрес ми се появява.Сега обаче като реших на своя глава да почна приема на золофт..на втория ден получих брутални странини ефекти.Топли вълни и все удно ток минава през тялото ми и от цялото това нещо идва и гаденето разбира се.Много странно ..защото преди като го пиех .
   Нямах никакви странични ефекти ..пия го по 50 мг на ден ..колкото и в опаковката си пише

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   С времето състоянието на тъканите и органите се променя, променя се биохимичния баланс в тях и най-вече в мозъка, който е най-подвластен на времето и най-бързо остарява. Сега или трябва да опитате бавно и продължително да намалявате дозата до спиране на медикамента, или да се консултирате със специалист.
   д-р Петрова

 27. Красимира

  Здравейте!
  Приемам деанксит от 6 месеца по 1 на ден за тревожност и натрапливи мисли,но искам да го спра и да опитам с нещо билково.Въпроса ми е как се спира това лекарство и какво бихте ми препоръчали на билкова основа?

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Спирането на този тип медикаменти става в постепенно намаляващи дози и е добре да обсъдите това с лекаря, който го е назначил, или с друг специалист, за да се избегнат абстинентните нежелани реакции – особено след като сте го приемали дълго време всеки ден. Няма да бъде професионално да Ви предложа точна схема за намаляване на дозите – при всеки отделен случай подходът може да варира. Междувременно може да включите някой „анти-стрес” фитопрепарат, който не засилва серотониновото отделяне в синапсите – например Екс-Стрес на Nature’s Way – той е комбиниран продукт с маточина, ранилист, хмел, валериана, лют пипер и гроздовиден ресник и има седативно, анксиолитично (против тревожност) и умерено антидепресивно действие. Вместо него или заедно с него може да използвате също Ашваганда Сенсорил 2 х 1 капс. (заедно с Екс-стрес) или Ашваганда 500 мг на Nature’s Way също в доза 2 х 1 (самостоятелно). Тези продукти не взаимодействат с антидепресантите и не носят допълнителен риск от серотонинов синдром.
   След като бъде оттеглен Деанкситът (и то само ако лекарят прецени, че е безопасно в момента!), е възможно използването на добавки, засилващи синтеза и/или отделянето на серотонин – 5-Хидрокситриптофан (5-HTP) или пък Serenity Formula на Natural Factors – тя съдържа активиращи серотонина растителни екстракти – сибирски жен-шен и златен корен , наред с ашваганда и лавандула, и може да бъде добра (макар и не във всички случаи – потърсете мнението и на лекаря за Вашия) алтернатива на лекарствата. Serenity Formula ще отмени необходимостта от Екс-стрес, ако се стигне до пълно спиране на деанксита.
   Поздрави,

 28. ЕМАНУИЛ

  Здравейте!За много години на всички!Пия Бринтеликс 10мг тъй като лекувам тревожност.Имам обаче следният въпрос вечер спя но все сънувам че преживявам нещо(още преди да започна със АД ).Дали ще отмине това или трябва да пия и нещо за сън?Комбинирам АД със Неврорелакс(билково).И малко по замъглени са тези сънища.А когато не пиех АД всяка сутрин след сън ме караше на диария.Ходих на доктор и ми каза че имам СРДЧ.Благодаря предварително.

  1. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте и за много години!
   Според клиничните проучвания, при терапия с Бринтеликс (вортиоксетин) в доза от 10 мг дневно, вероятността да имате нетипични сънища, включително кошмари, е определена на по-малко от 1%, а при 15 мг дневно тя вече е 2% – и в двата случая, е сравнително малко вероятно Бринтеликс да влошава съня откъм естеството на сънищата; безсънието също не му е типичен страничен ефект, напротив – около 6% от пациентите са по-скоро замаяни или сънливи. От тази гледна точка, ми е трудно да предскажа дали и кога ще отминат тези сънища – вероятно не са свързани пряко с антидепресанта. Сънуването, че „преживявате нещо”, повлияно ли е от конкретно неприятно преживяване, или е по-скоро като тревожно предчувствие? В първия случай, може да опитате да използвате билковата формула СомниСенс (SomniSense) – тя съчетава екстракти от анксиолитичните (против тревожност и страх) екстракти от пасифлора, калифорнийски мак, шлемник и липа и подобрява съня. Във втория случай може да вземете Ашваганда (2 х 250 мг или 500 мг само вечер) – тя също нормализира процеса на заспиване и е подходяща, когато няма емоционална травма от минали събития – понеже изостря и паметта. И двата продукта са съвместими с антидепресанти; могат да облекчат донякъде и диарията вторично, чрез понижаване на стреса и невроналното предаване между дебелочревната лигавица и главния мозък. Конкретно срещу раздразненото дебело черво има пробиотици или съчетания на фибри и пробиотици – например Probiotic IBS Support 7 млрд. пробиотици на Webber Naturals, ако преобладава диарията, или Reliefibre Low FODMAP фибрите, ако диарията често се редува със запек. Ако СомниСенс/Ашваганда не окажат нужния ефект, опитайте с пробиотично/фибровия подход.
   Възможно е Неврорелакс да реагира донякъде неблагоприятно с Бринтеликс не защото не е добър продукт сам по себе си (напротив), а защото съдържа мелатонин – а за него е известно, че също повишава серотониновите нива в мозъка и може в съчетание с антидепресанти да усили раздразнителността, да доведе до сърцебиене, главоболие или треперене на мускулите (тремор). Това са начални прояви на серотониновия синдром и ако усетите такива, спрете веднага приема на Неврорелакс и на всичко, съдържащо мелатонин. В сериозните наръчници по лекарствени взаимодействия като цяло не се препоръчва съчетанието на мелатонина с антидепресанти, въпреки че в този продукт дозата му не е голяма.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

  2. ЕМАНУИЛ

   Благодаря от сърце за отзоваването.Ами сънищата ми започнаха след силен стрес вечерта.И когато си легнах се събудих през ноща и ме напираше да повръщам но нищо не излизаше,после ме боляха органите.Това отмина и отогава сънувам че преживявам все нещо.Незнам дали ще се оправя с този антидепресант..

  3. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Напълно възможно е след силен стресов стимул да се появи субективно усещане за „болка в органите”, без реално да има увреждане в някой от тях. Обикновено тези усещания изчезват с времето сравнително бързо, но неприятните спомени могат да останат дълго време. Антидепресанти като Бринтеликс могат да спомогнат за преодоляването им, но тези процеси варират индивидуално и е по-вероятно Вашият лекар да има по-точна представа какво да се очаква от терапията поради практическия си опит с пациентите. Опитайте да включите някой от посочените продукти за подобряване на ефекта от лечението – например СомниСенс, разбира се, без да прекратявате Бринтеликс. Има вероятност наистина да Ви се отрази добре.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 29. Стела

  Здравейте,пия Велаксин сутрин и на обяд по 1таблетка,след безумно мн антидепресанти от които се влошавам този горе долу съм добре,правя депресивни епизоди които се повтарят.Въпросът ми е понеже правим опити за бебе а без лекарства се чувствам мн зле дали може по време на бременносг да се пие по 1 таблетка само сутрин

  1. д-р Шефкетова

   Здравейте,
   Велаксинът не бива да се приема по време на бременноса, ако много ви наложително го взимайте и спрете след положителен тест.Като цяло съветът ми е да направите консултация с психотерапевт и да спрете с опитите до стабилизиране на вашето емоционално състояние. Разбира се, ако възрастта ви не позволява ова има други медикаменти, които бихте могли да приемате, но е редно да се изпишат от лекар.
   д-р Шефкетова

  2. Илияна

   Здравейте.Пия Аритави от може би три години.Лекарката ми каза да го спра изведнъж,че нищо няма да ми стане.Не го пия втори ден и се чувствам ужасно.Знаех,че ще имам дискомфорт,но започвам да се притеснявам да не си причина някой удар,инсулт или да увредя организма си с това рязко спиране.Имам непоносимост към светлини,шумове,движенията които правя,изтръпват ти крайниците,потят ти се ръцете,все едно ти се движи мозъкът в главата,неориентираност изпитвам.Ще изтърпя тези симптоми,но много се притеснявам да не ми стане нещо.Колко време трае тая зависимост на организма и кога ще спре това отвратително състояние на дискомфорт.Надявам се да ми отговорите.Благодаря ви!

  3. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!
   Описаните симптоми са характерни за рязкото прекъсване на терапията с антидепресанти, особено когато е била дългогодишна. Всички те са отражение на пренастройването на организма към отсъствието на лекарството в мозъка и са неприятни, но не животозастрашаващи – няма да получите инсулт, инфаркт или трайно увреждане на нерви, но е възможно симптомите на отнемане да продължат още няколко седмици (не може да се предскаже колко точно – най-често 3-4), вероятно не с такава сила през цялото време, а с постепеннно отслабване. Описан е и случай на гърч след внезапното спиране на Cymbalta (лекарство със същата съставка), което е по-скоро екзотична находка и не е потвърдено отново. В редки случаи е възможно и някои от проявите да продължат до няколко месеца.
   При Аритави (дулоксетин), който е инхибитор на обратния захват на серотонина и норадреналина (SNRI), тези симптоми са обикновено по-слабо изразени, отколкото при типичните инхибитори на обратния захват на серотонина (SSRI), и е възможно проявите да отшумят и по-бързо. Досегашният опит показва, че няма физиологична опасност за живота при това рязко спиране, но трябва да се внимава с действията, изискващи точна координация и бързо взимане на решения, понеже мозъкът не е в оптималната си форма, докато ЦНС се пренастрои – в някои аспекти, синдромът на отнемането на антидепресантите напомня на абстинентните синдроми при зависимостите към упойващи вещества и са възможни резки промени в настроенията и реакциите.
   Лекарят е трябвало да Ви уведоми, че няма да е гладко спирането, а специалистът, който е назначил Аритави – да Ви изготви схема за спирането му с постоянно намаляващи дози.
   Възможно е приемът на Магнезий (250-500 мг дневно, например смесеният оксид-малат-глицерофосфат на Webber Naturals) да облекчи работата на нервната система и мускулите – може да опитате прием за около месец, за да се облекчат някои от симптомите; евентуално и витамини В комплекс.
   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 30. Диана

  Здравейте и весели и свтли празници на всички!Пия Ципралекс от 5 месеца,почувствах подобрение след два месеца Сега след петия месец и малко натоварване на работа и супер емоции с подаръци се влоших!Усещане за тежест в гърдите,главоболие и тъга Мислите ли,че това ще отмине или трябва да увелича дозата,което не искам да правя,защото бях много добре с тази!Мога ли да изчакам и дали проблема ще се оправи

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Добре е да опитате да се справите без да увеличавате дозата. Най-вероятно напрежението от празниците допълнително ви е разстроило и ако си дадете повече почивка и малко упражнения с дълбоко дишане и отпускане ще ви върне баланса. Проверете кръвното си налягане. Може да приемате Валериана корен и Магнезий комплекс вечер преди лягане за сън.

 31. Мехмед

  Здравейте ! От 2014 година съм болен от БАР. Отивал съм на много лекари и последно се лекувам при доц.Панов в Стара Загора.Без лекарства не мога да спя , а с лекарствата спя прекалено много и то през деня, както и не излизам от вкъщи.Единствено помагам на баба си на село но без мерак. Спя от 4 часа вечерта до 2 часа следобяд (цял ден спя).Приемам лекарствата: Реагила 3 мг сутрин 1 , Ланвексин 75 мг 1 сутрин, Конвулекс 300мг 1 сутрин и 1 вечер, Клонарекс 0,5 мг 1/2 вечер. След като напуснах работа почна този стадий с много сън. Напуснах работа поради това че всеки ден се депресирах и се засягах когато някой ми каже нещо на работа. Както в момента имам наднормено тегло.
  Моля да ми помогнете за проблема със съня и ще съм много благодарен за вашите съвети!

  1. Мирела

   Здравейте!
   След 2 годишен прием на Escitasan /по препоръка на Невролог/ и след няколко поредни паник атаки отидох при психиатър. Каза да спра Есцитазана и ми предписа Бринтеликс 10 мг – х 2 таблетки сутрин след храна. Бриека -х 1 таб. След храна към 18 часа и Решаксофитол на гладно към 21 часа.
   Не са ли твърде много 2 таблетки сутрин Бринтеликс? Моля Ви кажете какво е мнението ви? При паник атаки нормално ли е да се предписват толкова много лекарства? Днес трябва да ги започна?
   Благодаря Ви!

 32. Здравейте,имам сериозен проблем. Понеже се намирам в чужбина ,искам да се консултирам с вас. Изписаха ми един антидепресант,понеже преживях операция в следствие на аборт. Личната ми лекарка,реши ,че трябва да ми предпише това лекарство, но аз нямам депресия ,освен стреса,който всеки би получил след загуба на дете. Аз имах болки от операцията ,но без преглед ми изписаха Opipram 50 mg,сутрин и вечер,обяснението беше,че болките ми са на психическа основа. Пих го два месеца сутрин и вечер ,а втория месец по едно сутрин и реших,че не се нуждая от това лекарство. Говорих с други лекари ,някой ми казаха веднага да го спра ,други да намалям дозата по постепенно. И реших да го спирам,8 дни ,някак си издържах. Но после се започна едно виене на свят,гадене.И се наложи да изпия половин хапче. От тогава ги пия през 1 ден,през два. Сега даже съм намалила на 1/8 но пак ми е лошо, без него ми е зле и с него също. Не мога да повярвам ,че това ми се случва . Бихте ли ми дали някакъв съвет ,как да го спра? Наистина ще съм ви страшно благодарна.

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Периодът на отнемане се преживява различно, в зависимост от метаболизма и индивидуалната чувствителност на нервната система. Макар че е приеман за кратко и в малка доза, добре е да се ускори отделянето на антидепресанта и метаболитите му, като се приема продукт от Млечен бодил, Репей, Тисилин, Артишок, Глухарче или друг хепатопротектор /подобряват функцията на черния дроб, където се разграждат медикаментите/, напр. DetoxiCleanse™ за оптимална детоксикация. Ако нямате възможност за някой от тези продукти, вярвам ще се намери билкова аптека, от където да се снабдите с царевична коса и корен от глухарче, за да проведете детоксикацията. Опипрамол приемайте по 1/8 през ден около 10 дни, след което през 36 часа 5-6 пъти, после през 2 дни 5-6 пъти. За да се намалят неприятните усещания, може да приемате Валериана, сух или течен екстакт. Добре е да направите изследване за чернодробна функция.

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 33. Габриела

  Здравейте! След 10 годишен прием на всевъзможни антидепресанти и какви ли не химии, останах без медикаментозно лечение, което доведе до безсъние. Психиатърка ми изписа mianserin (Bonserin), да помогне със съня и мрачните мисли. Ефект имаше още с първата таблетка. Въпросът ми е мога ли да ям по 1 грейпфрут на ден и дали това ще засили чак пък толкоз ефекта на лекарството?

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Грейпфуртът съдържа вещества, които участват в разграждането на много лекарства и токсични вещества. Ефектът на активните вещества в грейпфурт е индивидуален. Макар че миансерин не е сред често срещащите се лекарствени взаимодействия с грейпфурт, има вероятност ефектът му да се усили до проява на неблагоприятни странични ефекти /токсичност/. Добре е да не рискувате. От друга страна, може да опитате, но не с цял плод, а с ¼ например, като наблюдавате внимателно ефекта.

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 34. Петър

  Здравейте!Ако съм решил да пия алкохол,може ли да прекъсна за 2 дена лечение с АД?

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не може да прекъсвате внезапно дозата АД, възможни са сериозни странични ефекти. Антидепресантът остава в кръвта дълго след като се спре приемането му, като този период е в зависимост от времето на полуразпад, характерно за всеки антидепресант. Антидепресант и алкохол в кръвта, както знаете, може да ви причини доста „неприятности“.

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

  2. Благодаря ви,страшно много д-р Петрова! Бъдете здрава , надявам се,всичко да премине бързо.

 35. Habibe Yusein

  Здравейте от две години насам страдам от хронично безсъние.Преди две години пих ципралекс и флуанксол откакто спрях лечението с тях имам инсомния.Пробвах билково лечение медитации не помагат.Ходих при невролог изписаха ми ремирта 30мг.не искам да пия АД искам да се посъветвам с вас.Имам и паник атаки.Благодаря!

  1. Бетина Германова

   Здравейте,

   Понякога при начинаещи медитацията няма очаквания ефект, а дори увеличава съществуващото напрежение, безсъние и др. поради неправилна концентрация в главата, вместо отпускане и т.н. заземяване /отвеждане на енергията към краката/. В такива случаи се препоръчват упражнения за релаксация вечер, в легнало положение – легнала на гръб, поставяте ръцете върху гърдите, корема или едната на корема другата на гърдите, както ви е най-удобно. Насочвате вниманието си към дишането и наблюдавате без да управлявате. Подходящо е да практикувате рейки – успокоява, улуснява заспиването, прави съня дълбок и дълъг /наред с други ефекти/. Подходящи хранителни добавки вместо АД – вечер 2 капс. Магнезий комплекс+2капс. 5-Хидрокситриптофан от 50 mg. По-добре е от 2 по 50, тъй като този продукт/за разлика от другия 5-ХТ 100/ съдържа витамин С и В6, които улесняват усвояването на магнезия. Тази комбинация успокоява нервното напрежение, подобрява съня и има антидепресивен ефект. Вярвам, че съчетано с упражнения за отпускане, рейки и /или други форми на релакс ще има добър ефект при вас.

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петроеа

 36. Топалов

  Привет!
  Получавах паник атаки придружени със силна тревожност и чувство за нереалност. Ускорен пулс и високо кръвно. След доста изследвания се оказа, че физически съм здрав. Последно ходих при психиатър, който ми изписа Аритави 30мг. Пия ги сутрин по 1 хапче, вече 7 месеца. Чувствам се значително по-добре.
  Понеже сме във време на пандемия, а психиатърката ми е доста възрастна преустанови работа без да приключим моя случай.
  Въпроса ми е как се спира приема на Аритави, и мога ли вечер да си позволя по 1-2 бири.
  Благодаря предварително за отговорите!

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   За да се избегнат страничните ефекти от бързо спиране на аритави е необходимо да намалявате дозата постепенно за около седмица – десет дни. Намалявате дозата на половина за 4-5 дни, четвъртина за 3-4 дни, 2-3 пъти през ден по четвъртинка и спирате. По време на този период е добре да спазвате детокс режим, което да подпомогне тялото в изчистването му от метаболитите на медикамента. Вегетарианска диета без консерванти, повече чиста вода и детокс чай. След това може да приемате Магнезий и 5-хидрокситриптофан профилактично – успокояват нервната система. За подпомагане функцията на черния дроб и пречистване на тялото може да приемате Млечен бодил, Тисилин и т.н. подобни продукти. След периода на пречистване може да си позволите бира, но е добре да опитате с 1 чаша и бирата да е качествена.

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 37. Здравейте,приемах АД няколко години по повод безсъние и тревожност,но забременях и ги спрях. Обаче спя по 1,2 часа,рядко 4 часа,мога ли да пия по лек АД,който би ми помогнал да поспивам повече. В 6 месец съм!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Има някои АД с по-нисък риск за плода в този срок на бременността, но трябва да се предпише от психиатър/невролог след лична консултация. Може би ще решите да потърсите помощ при лекар хомеопат или други алтернативни методи.

   д-р Аелита Петрова

  2. Здравейте! Съпругът ми е с депресия, която не можем да излекуваме 3та година. Пробовали сме повечето групите антидепресанти, но не му понасят и положението става страшно. Сега му е предписано Аритави. Въпросът ми е и той ли спада към АД с обратно захващане на серотонина или е на друг принцип?

  3. магистър-фармацевт Борис Гинчев

   Здравейте!

   Аритави (дулоксетин) принадлежи към групата на антидепресантите, селективни инхибитори на обратния захват на серотонина и норадреналина (SNRI), за разлика например от сертралина (Золофт) или есциталопрама (Cipralex), които инхибират обратния захват само на серотонина (SSRI). Тази разлика е причина Аритави да се използва не само при депресивни състояния и тревожни разстройства, но и при други състояния като фибромиалгия и диабетна полиневропатия, дори и при някои форми на остеоартрит, където проявява обезболяващо действие. Аритави има период на полуелиминиране от организма равен на 17 часа, което е много по-малко от този на флуоксетина (бифлокс, прозак) например (210 часа), което е относително предимство по отношение на риска от странични реакции (особено на суицидните помисли) поради натрупване в организма. Той може да предизвика запек и умора с по-голяма вероятност от SSRI, но пък е по-малко вероятно да причини главоболие, тремор на мускулите и промени в апетита в сравнение с тях. Дали ще подейства на съпруга Ви по-добре от предишните лекарства, може да каже само лекарят, който му води лечението. При всички случаи, ефектът на Аритави се развива както при SSRI след 2-4 седмици прием, а не е бързо настъпващ. Спирането му също трябва да се извършва само под лекарски контрол.

   Ефективността на Аритави може да се увеличи, ако се приема заедно с природни добавки като L-теанин, Ашваганда или специалната формула Екс-стрес на Nature’s Way, а не трябва да се съчетава с продукти, съдържащи Златен корен, Жълт кантарион, 5-Хидрокситриптофан или Жен-шен поради опасност от прекаляване със серотонинергичния ефект и нежелани реакции.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 38. Корнелия

  Здравейте, д-р Петрова,
  От 2 месеца имам проблеми със съня – много трудно заспиване и често събуждане, съпроводено със синдрома на неспокойните крака. Нямам тревожни мисли или депресия, освен ако приемем, че невъзможността да заспя се превърна в натрапчива мисъл. Предполагам, това са хормонални проблеми от менопаузата (от 2 години) или от Хашимотото, с което съм от 12 години. Пия редовно еутирокс по схема. Досега всичко беше наред, но резултатите от последното ми изследване вчера са твърде обезпокоителни: TSH ми е 97,17 при норма до 4,2. Посъветвах се с ендокринолог, каза веднага да мина на максимална доза еутирокс и след 2 месеца пак да си направя изследване. Възможно ли е причината за инсомния да е от това? Опитах с билкови хапчета и хомеопатия, но не помага.
  Пия от няколко дни по предписание на невролог тритико и флуонксол и от 2 нощи вече спя нормално. Въпросът ми е колко време да продължа приема им и как да го преустановя, предполагам с постепенно намаляване на дозата? И дали след спирането им няма пак да се върна в първоначлното състояние?
  Благодаря Ви предварително за отговорите! Бъдете здрава!
  С уважение, Корнелия

  1. Бетина Германова

   Здравейте,

   Най-вероятно проблемите със съня и синдрома на неспокойните крака се дължат на хипофункцията на щитовидната жлеза. Доказано е, че недостигът на хормони на щитовидната жлеза нарушава качеството на съня, води до безсъние и често събуждане през нощта. При компенсиране функцията на жлезата с ХЗТ /хормонозаместителна терапия – еутирокс/, тези проблеми ще отзвучат или ще отслабнат значително, и ще може да се регулират с хранителни добавки като Магнезий, 5-хидрокситриптофан и др. Магнезий вътрешно и масаж на краката с магнезиево олио може да приложите още сега, а 5-ХТ след прекъсване на тритико и флуонксол /прекъсват се постепенно, по схема, по преценка на невролога/. Препоръчва се да ограничите прекомерното физическо натоварване – фитнес и др. , ако правите; да се храните здравословно с подходяща диета, като избягвате сухи храни, сандвичи, горчиви храни, кафе, алколол, газирани напитки, цигари; да направите възможното за постигане на емоционално спокойствие – релаксиращи упражнения ежедневно преди сън и др. Освен Магнезий, подходящо е да приемате Ашваганда – укрепва и успокоява нервната система, подобрява съня и функцията на щитовидната жлеза. Полезна е за лечението на синдрома на неспокойните крака. Може да направите консултация с лекар, специалист по аюрведична медицина, напр. д-р Заркова, за изготвяне на индивидуален лечебен план – диета, физическа активност и т.н.

   д-р Аелита Петрова

 39. Радостина

  Здравейте, пия Дулодет от януари месец тази година. Бих искала да го спра. Можете ли да ми кажете схемата , по която да го направя. Докторката ми е в отпуска. Имам и още един въпрос: може ли Дулодет да е причината за покачването на килограмите с 12 от януари насам?

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Една от нечестите нежелани реакции при прием на дулоксетин е увеличаване на теглото. Схемата за прекъсване на приема се определя от дозата и колко пъти дневно се приема. Най-добре е да изчакате и да се консултирате с лекуващия лекар.

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 40. Галина Топалова

  Здравейте, д-р Петрова!
  Аз съм жена на 33 години. От 9 години пия различни антидепресанти в съчетание с Атаракс или Клонарекс. Опитвала съм да ги спра доста пъти, но никога не съм успявала. Провеждала съм и психотерапия, но в момента, в който прекъсна се връщам в старото състояние. Не страдам от депресия, а от тревожно разтройство с паник атаки. В момента приемам Есцитил и 1/4 Клонарекс сутрин. От няколко дни се запознавам с билката Шизандра, за която всъщност искам да Ви попитам. Може ли да я приемам с лекарствата, които употребявам, защото попаднах на статия, че не било добре да се комбинира билката с лекарства за нервната система.
  Благодаря Ви!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Билката Шизандра има тонизиращ и стимулиращ ефект върху централната нервна система и може да усили възбудните процеси в кората на главния мозък, и рефлекторната активност на нервната система. В тази връзка, възможно е да има клинични наблюдения, които показват индивидуална несъвместимост между шизандра и антидепресантите. Но не е изрично противопоказано да се приемат заедно. Според мен, не би трябвало да експериментирате, когато става въпрос за нервна система и психика, защото това е основата, върху която се гради здравето ни. По-скоро, може да опитате да балансирате ефекта на приеманите медикаменти с алтернативни методи като рейки, йога, чи гун и т.н. Може да се консултирате с лекар, специалист по аюрведична медицина, който да ви изготви индивидуална програма. В чужбина /Япония, Китай, Англия, Германия, САЩ/ Съществуват клиники за лечение с рейки и има много клинични наблюдения, които доказват благоприятния ефект на рейки в лечението на ПА.

   д-р Аелита Петрова

  2. Ава Хаджиева

   Здравейте!
   От няколко години приемам Ланвексин 75 мг. само сутрин. Сега съм бременна и не знам какво да правя, защото преди това съм опитвала да спра да ги приемам, но не мога.
   Моля за съвета Ви!

  3. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Тъй като приемането на ланвексин по време на бременност може да повиши риска от т.н. персистираща белодробна хипертония, при която новороденото изглежда посиняло поради проблем с дишането и сърдечната дейност, а след раждането има опасност от загуба на тонус, проблеми с храненето и съня и др. , необходимо е вашият психиатър да прецени кой риск е по-голям – за бременността или за усложнения след прекъсване на ланвексин, и ако лечението остане, АГ консултантът и екипа при раждането трябва да са изрично уведомени за това.

   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 41. Димо Георгиев Кючуков

  Здравейте,
  От 1974 г. имам диагноза неврастения гравис инсомния, безсънието получих след тежък студентски изпит, ставане и подготвяне за изпит през ноща с пиене на кафе. Лекувах се при професор Иван Темков, вечна му памет, с диазепам и амитриптилин, които ми подействаха добре, но получих бъбречна криза и постепенно ги спрях. До края на м.февруари 2020 г. не съм вземал никакви лекарства, пих билки, спортувах, вече съм пенсионер на 70 години. За това време спах по 2 до 4 часа, събуждах се към 1-3 часа и не можех да заспя отново. Не се тревожа, но съм лесно раздразнителен и като изцеден, не успявам напълно да овладявам гнева си към близки хора, продължавам да спортувам, движа се с познати по пешеходни туристически маршрути. Месец март 2020 г. посетих и се консултирах с психиатър, който ми изписа Тритико 150 мгр. по една таблетка преди сън, който пия до този момент, вече имам подобрение и постепенно увеличавам времето за сън, но пак се будя нощем и понякога заспивам. Чувствам леко объркване и натежаване. Мога ли да вземам и Глицин, съвместно с антидепресанта за увеличаване на ефекта , или някакъв друг медикамент, който бихте ми препоръчали.
  Ще бъда много благодарен за съвета.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Не е противопоказано да приемате глицин, предполага се добър съвместен ефект. Може да приемате и Магнезий за успокояване на нервната система и подобряване на съня.

   д-р Аелита Петрова

  2. Здравейте! Аз също страдам от тежко безсъние,което получих след раждане преди 7 години,заради стреса и ставането през нощта. През тези години пиех същите хапчета- Амитриптилин,Сероксат и Ривотрил,единствено тези хапчета ми помагаха да спя по 5,6 часа,понякога повече,понякога по-малко! Но сега се наложи да ги спра и положението е страшно, спя по 2,3 часа. Исках да Ви попитам,при Вас след всички тия години,не мина ли този проблем!

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Всеки здравословен проблем се преживява индивидуално, както по продължителност, така и по сила на изявените симптоми. Може да получите успокоение и по-здрав сън като приемате Магнезий комплекс, 2 капс. и 5-хидрокситриптофан, 100 мг, вечер. 5-ХТ не се приема заедно с антидепресанти, които повлияват нивото на серотонина. Добре е вечер, когато си легнете, да правите упражнение за релаксация. Това значително ще подобри продължителността и качеството на съня ви.

   д-р Аелита Петрова

  4. Диана

   Здравейте!Пия Ципралекс от 22дниВ началото имах чувството,че ми помага,но вземах и Ксанакс,два пъти по едно,сега го пия само когато е необходимо,но от вчера съм много влошена Ксанакс ми беше изписан за 14 дневен прием За първи път пия антидепресанти Моля,обяснете ми дали е нормално за да изчакам малко-спокойна,въпреки,че състоянието ми е крайно влошено!Вземам по 1 таблетка сутрин!Благодаря ви!

  5. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е чувството за влошаване на състоянието да е страничен ефект от действието на антидепресанта. Понякога са необходими седмици, за да свикне организма с неговото влияние и промяната в метаболизма, която причинява. Ако след 3-4 седмици не се отбелязва никакво подобрение, необходима е нова консултация за преосмисляне на терапията. Във всички случаи, за да бъде успешно едно лечение, е необходимо болният да положи усилия за промяна в начина на живот към здравословен – хранене, двигателна активност – упражнения, спорт, почивка и релаксация, приятни занимания и забавления, достатъчно сън. Може да направите изследване за нивото на важни витамини и минерали в кръвта, недостига на които се отразява негативно на психичното здраве – витамини от В групата – В1, В3, В5, В6, В12, С, фолиева киселина /В9/; магнезий, калций, калий, манган, желязо и цинк. А също консултация с ендокринолог. Проблемите със щитовидната жлеза също водят до отклонения в психичното здраве.
   Поздрави,
   Д-р Аелита Петрова

 42. Елена Михайлова

  Здравейте, д-р Петрова, синът ми е с тревожно-депресивно разстройство и приема флуанксол 2 пъти дневно и ксетанор. Ксетанор приема половинка сутрин и едно вечер. Той започна приема на ксетанора след като сменихме лекуващият лекар. Преди това приемаше само флуанксол но в състоянието му имаше рецидиви не толкова като тревожни мисли, а като усещане на напрегнатост на тялото, чувство на “пропадане” при заспиване и др. В момента работи в голяма фирма , като работата му е не е много трудна , доста по-трудни неща е работел преди да започне приема на лекарства. Изпитва затруднение при съсредоточаване и трудно се концентрира. Способностите му за мислене са много по-ограничени от преди. Няма способности като преди – представата за ситуацията е в главата му и той комбинира познанията си , за да реши проблема. Има опасност да загуби работата си, на която всъщност работят хора с доста по- ниска квалификация от неговата. Казва, че така се чувства откакто е започнал да приема флуанксол – няма въображение и креативност. Чувства се изпразнен от мисли. Има ли други лекарства, които подтискат тревожните мисли, но не влияят толкова на способността му да работи? Да запази работата си е важно за него като стъпка за излизане от депресията и за смислено запълване на времето. Ако го сметнат за неспособен за тази дейност, която е далеч под неговите способности и квалификация, може пак да затъне в тежка депресия. Моля, помогнете със съвет.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   В комбинация, холин и инозитол могат да имат незаменими ползи по отношение на нервната и мозъчната функция.

   д-р Аелита Петрова

 43. Дончо

  От 17 годишен ги пия сега съм на 32 и още не съм ги спрял какъв съвет бихте ми дали да спра с лекарствата.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Лечението с антидепресанти се налага, когато има сериозен проблем с психиката. Ако вие усещата, че състоянието ви се е подобрило и вашият лекуващ психиатър е на същото мнение, АД се спират постепенно, по схема и продължавате с поддържаща терапия от хранителни добавки, релаксиращи упражнения, психотерапия и т.н.

   д-р Аелита Петрова

 44. Благодаря ви за отговора д-р Петрова, аз винаги съм имал режим на тренировки, тичах доста редовно до преди месец по 4,5 пъти на седмица, както и на лост и така от години, просто един ден докато тичах след тренировката пулса се повиши до 160 и като полегнах спадна до 70 след около 20 минути. Спрях тичането зареди това, пак ми се получи няколко пъти като тренирах, а после спрях и цигарите, също и бирата в компания вечер, понякога лятото се е случвало да прекалявам с по 4,5 бири, но вече не пуша нито пия повече от месец и половина, само летните дни си го позволих и явно това ми е повлияло за състоянието. В момента пия по 5мг есобел сутрин и 50 мг тритико вечер. Вече 2 седници, има дни в които съм добре, но на другия зле.. Колко време приблизително ще е нужно на лекарствата това да отшуми принципно са ми изписани за месец и половина и после постепенно спиране. Искам пак да мога да тренирам като преди. Просто на моменти се чувствам добре, а след час два не. И така се редуват ден по ден. Иначе неврологът при който бях е от ИСУЛ, доктор Ценков. Той ми каза, че това се дължало на паник атаки и че иначе съм здрав. Благодаря пак за отделеното време, ще съм благодарен за съвет да допия ли лекарствата до край или да ги сменя с други.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Редно е да продължите с лекарствата както е предписано и постепенно да ги спрете, според указанията на лекаря. Понякога е необходимо по-продължително време, за да се получи желания ефект. При паник атака /и всеки друг психичен проблем/ е много важно наред с медикаментите да се провежда и психотерапия, т.е. да се лекува и ума. При неправилна умствена нагласа, ефектът от лекарствата е слаб или нетраен. Необходимо е вие да определите сам за себе си каква е възможната причина за това ви състояние. С какво го свързвате? Повече проблеми, повече работа, по-малко почивка, нещастен случай, промяна в храната, друга промяна и т.н. и т.н. Може сутрин рано след събуждане или вечер при унасяне в сън, да правите следното упражнение – да поставите едната си ръка на сърцето, а другата „под лъжичката“, да дишате бавно и дълбоко, и да се вслушвате в тялото си. Разходете се мислено в него от пръстите на краката до корените на косата, опитайте не да мислите, а да усещате. Може да си зададете тези въпроси и да се вслушате в тялото си. Може да повтаряте упражнението няколко дни сутрин и вечер или когато ви е удобно да се отпуснете. Ако не откривате никаква вероятна причина за психичен проблем и като имаме предвид, че оплакванията ви са свързани със сърдечната дейност и съдовата система, добре би било да направите консултация с кардиолог – в университетска клиника при опитен специалист. Не е необходимо да споделяте за консултацията с невролога, за да се избегне неумишлена предубеденост.
   Ако диагнозата ПА се потвърди при второ мнение от специалист и искате да се лекувате без медикаменти, е много важно да промените храната си. Добре е да преминете за месец-два на детоксикираща алкална диета /има инфо в нета/. Може да направите и детоксикираща програма, предлагана от Ревита, след което да продължите с Ашваганда, Магнезий и 5-хидрокситриптофан. Може да се поинтересувате и от метода рейки – има доста добър ефект при паник атаки. Ако сте склонен към този начин на лечение, може да поддържате постоянна връзка с нас за помощ и насоки.

   д-р Аелита Петрова

 45. Здравейте доктор Петрова, момче на 27 години съм и преди месец получих сърцебиене било от тичане или обикновенно ходене, но когато лежа и не се натоварвам не се появява.. отидох на кардиолог със екг и кардиограма и каза че няма нищо, а ми изписа магнерот, пих го 2 седмици по 2 таблетки , но не отмина.. после ходих при доктор Ценков, който е невролог и ми изписа есобел в комбинация със тритико и анервина, като есобела е по половинка сутрин , тритико по 2,3 от хапето – то е разделено на 3, а анервината 3 пъти по 30 капки. Дали симптомите ще отминат без да пия антидепресанти, просто не искам да се закчам на тях и да ги пия с години, той ми каза да ги пия 10 дни, а след това да ида пак на преглед като съм щал да ги пия месец и половина, но доколкото знам трябва да се пият поне 6 месеца.. А така при най-безобидното ходене се получава аритмия.. Да отбележа, че когато лежа пулсът ми е 65,70, а стана ли прав отива на 100, а при ходене 120,130.. Прочетох страничните ефекти от антидепресантите и бяха меко казано плашещи, ще съм благодарен за съвет какво да правя. Поздрави

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е оплакванията ви да се дължат на функционални отклонения във функцията на вегетативната нервна система /невро-вегетативна дистония, ортостатична криза и т.н./, но е добре това да се потвърди при второ мнение от специалисти кардиолог и невролог в университетска клиника по кардиология, съотв. неврология. Такива са в Александровска болница, ИСУЛ, УМБАЛ „Света Екатерина“, Университетска болница за активно лечение „Света Анна“ и т.н. Така ще бъдат изключени органични заболявания като причина за състоянието ви. Функционалните нарушения се лекуват с предложеното лечение, но преди всичко с коренна промяна в начина на живот и мислене. Добре е да ви бъде изготвен индивидуален режим на хранене и физическа активност, подходящи са и рейки, йога, чи гун и други практики, които ни учат на правилно дишане, правилно мислене, релаксация и освобождаване на стреса. Това ще ви помогне да се справяте само с подходяща храна, хранителни добавки и упражнения, без медикаменти. Но, разбира се, преди всичко, диагнозата трябва да е ясна и потвърдена от добър специалист, тъй като лечението при функционални и органични заболявания е различно.

  2. Антония

   Здравейте! На 26 години съм с паническо разтройство. От 2 години пия Ципралекс, вече съм с намалена доза (пия половинка хапче само сутрин). Когато отидох на психиатър бях с една получена паник атака и две три нервни кризи.Искам да попитам как мога да ги спра изцяло лекарствата.По каква схема? Качих много килограми за една година, а със съпруга ми правим опити за дете и си мисля, че всичко съвкупно ми пречи да стигна до заветните две черти на теста! Чувствам се добре, промених начина си на живот и искам вече да продължа без лекарства.

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Както знаете, за да се избегнат странични ефекти, е необходимо постепенно прекъсване на медикамента. Периодът на полуразпад на ципралекс /есциталопрам / е 27–32 часа. Ето защо, намалете на ¼ за 1 седмица, по ¼ през 36 часа /първи ден сутринта, втори ден вечерта = 36 часа/ – така 3-4 пъти и последната четвъртина да е сутрин. Ако таблетката може да се раздели на осмини, още по-добре. Успоредно с намаляване на дозата е добре да преминете на детоксикираща диета без животински храни и консерванти. В подкрепа на детокс функцията на черния дроб, ако имате възможност, може да приемате Thisilyn® Daily Cleanse/ Тисилин® Дейли Клийнс, Thisilyn®/ Тисилин® 175 mg, Силифос фитозоми® (Патентован екстракт от млечен бодил) или друг продукт от млечен бодил.

  4. Албена

   Здр имам същият проблем как го преодоляхте минавали ли ви и с какво?

 46. Галина

  Здравейте искам да ви попитам депресията лечима ли е или се подържа с медикаменти до живот благодаря ви

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Както знаете, Депресия е сборно понятие за доста на брой психични заболявания. Някои от тези заболявания, проявени в не особено тежка форма могат да се контролират и без микаменти. Процесът е дълъг и изисква усилия от страна на болния – склонност към самонаблюдение, самопознание и самолечение, както и финансови възможности.

 47. Здравейте! Как мога да спра Есеобел 10 мг. Пия го от година и половина сутрин и на обяд по половин таблетка. Имам съмнеие за бременност, а психиатърката ми е в отпуск и не си вдига телефона.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Необходима е консултация с психиатър. За само той може да прецени кое е „по-голямото зло“ – рискът за плода или рискът за вашето здраве, ако прекъснете лечението.

 48. Радостина

  Здравейте,
  Изписаха ми Бриека 75 по 2 хапчета сутрин и вечер. Обикновенно ги изпивам към 7:00 сутринта и след около 2 часа започва много да ми е зле, все едно съм се напила до смърт.
  До към обяд това ужасно състояние изчезва и всичко след това ми е добре. Въпроса ми е може ли да пия само тези двете вечер?
  Изписаха ми ги, т.к страдам от година и половина от главоболие, според доктора е тип “хронично главоболие”
  Благодаря предварително

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Оплакванията ви вероятно се дължат на нежелана странична реакция, която с времето ще отзвучи, най-вероятно. Бриека се приема 2 или 3 пъти дневно като минималната доза е 150 мг. Може да поговорите с вашия лекар и той да реши да намали или разпредели дозата по друг начин, напр. сутрин 75 мг и вечер 2 по 75 или сутрин и обед по 75 и вечер 2 по 75 или друго. Той би трябвало да прецени според състоянието ви.

 49. Здравейте!
  От две години майка ми пие Деанксит(10m), сутрин по едно и вечер Атаракс (25mg), в комбинация с лекарства за високо кръвно (максимални стойности 90/160), но го контролира обикновено.Няма диагностицирано заболяване, но преди две седмици получи силна тревожност и ПА(нямам офимиална диагноза, това са мои предположения). Личният лекар изключи след изследвание проблеми със сърцето, бъбреци и жлъчка. Изписа Ксанакс (0.75 mg) на ден. Пие ги вече от 10 дни, но вчера пак получи ПА – силни болки в гръдния кош, стягане, треперене, отпадналост, замаяност. Да продължи ли по същата схема лечението с Деанксит и Ксанакс и след колко време може да се очаква подобрение? Даже когато се чувства добре изпитва страх, че болката в гърдите може да се върне. В допълнение – преди две години при подобни симптоми психиатър и назначи по един Деанксит сутрин.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е да следва съветите на лекаря, който я наблюдава. Подобрение настъпва в зависимост от индивидуалната чувствителност към медикаментите. Необходима е и психотерапия, тъй като без промяна в мисленето и отношението към болестта, лекарствата не винаги имат ефект.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте! От около 1 година имам стегнатост на главата като притискане на скалпа и кожата по тялото ми настръхва все едно ми е студено. Ходих при различни доктори като си изледвах кръвта, хормоните, сърце, щитовидната жлеза и си правих ямр на главата. Всички резултати са ми наред но стегнатостта не изчезва. Казаха ми че е на нервна почва и стрес. Започнах с дианксид и сибелиум после флуангсол и атаракс даже анитриптилин от което ми ставаше лошо неможех да се концентрирам ходех като замаян и ми се гадеше. От около 2 месеца пия само ремирта по 1 т. вечер и за кратък период стегнатостта изчезна и бях по-добре, но след това се завърна и продължавам да настръхвам и ми е напрегнато. Невролога при които ходя е извън страната и личния ми предлага да пия велаксин от 0.75мл сутрин и 1т. Ремирта вечер. Може ли да се пият двете заедно и дали няма да се предозирам от тях. Дали велаксина ще премахне стегнатостта на главата и настръхването и за колко време ще се усети дали има ефект? Благодаря!

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, и двата продукта са с хормоноподобен ефект и ако се приемат заедно, то трябва да е след преглед при специалист и индивидуално изготвена рецепта за дозата.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  4. Zdraveite dr Petrova piq antidepresanti ot poveche ot 15 godini dobre se chystvam ot nego no sega nqma kak da mi go izorachtat ot chyjbina moje li da mi kajete dobar zamestitel i mnenieto vi za Bifloks blizak li do prozaka tai kato go piq po rqdko prozaka dokatootvorqt granicite vazmojno li da se chystvam kato gripava Chakam s netarpenie otgovora vi

  5. Борис Гинчев Магистър-фармацевт

   Здравейте, Николина!

   Да, можете да пиете Бифлокc на мястото на Пpозак, понеже и двете съдържат едно и също лекарствено вещество – флуокcетин. Към момента, бифлокcът е единственият разрешен за употреба флуокcетинов антидепреcант в България. Трябва само да видите каква е била дозата на Пpозак, която Ви е била назначена. Бифлокc се предлага на капсули от 20 мг, което е обичайната му дневна доза, но за всеки случай си проверете рецептата и го приемайте по указания там начин.

   Възможно е да имате грипоподобни прояви след отнемане на Прозак, особено когато сте го приемали години наред – явлението така си се и нарича – „синдром на отнемането/прекратяването на антидепресанти“ и се появява при около 50% от пациентите, които са прекъснали терапията с прозак или аналозите му. Макар и в по-лека степен, той наподобява абстиненцията при употребата на наркотични вещества – втрисане (дори с леко повишена температура), отпадналосту проблеми със съня, гадене, проблеми с координацията, промени в сетивността и тревожност. Началото на този синдром настъпва 3-4 дни след спирането на лекарството и може да продължи дори с месеци, ако прекъсването не е извършено правилно и с постепенно намаляващи дози. Не приемайте противопростудни средства като аспирин или парацетамол – няма да подобрят съществено състоянието, може би само витамин С в по-голяма доза ще бъде от полза. Симптомите могат да се усещат като много тежки, но това е субективна преценка – състоянието обикновено не е опасно. Подновяването на лекарството ще прекрати синдрома на отнемането, но не веднага – може да минат няколко дни до седмица-две, след което се очаква нещата да се изгладят.

   Важно е да внимавате при шофиране или работа с машини; или при престой по високи места – има риск да загубите двигателен контрол и да настъпи злополука, докато трае синдромът на отнемането! При възможност, избягвайте такава дейност до нормализирането на състоянието си.

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   Магистър-фармацевт

 50. Данчо

  Здравейте значи моят проблем е следнйят пия серопрам от една година с клонарекс 2 и се чуствам като парцал само сутрин съм добре от там на татък всичко ми е през сън вече година имам едно изстръпване и мозакът ме боли бихте ли ми казали как мога да излезна от този ад лекуваме личния

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Необходима е консултация с психиатър и, ако е необходимо, промяна в лечението.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 51. Здравейте. От 10 дни пия Есцитил и по 2×1/2 на ден и Тритико преди лягане 1×0,25 мг, но започнах много да забравям и имам чувството, че не съм в реалноста и ще полудея. Мисля да ги спирам и че без тях ще се справя по добре. Ако ги спра внезапно след 10 дена прием какво може да се случи?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Внезапното спиране на тези медикаменти може да засили сегашните оплаквания плюс гадене, главоболие, безсъние и др. вероятно слабо изразени.

   Д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 52. Весела

  Здравейте ,д-р Петрова! Може ли при прием на флунаксол,Атаракс и бриека да се взима при нужда и ксанакс? От един месец ги пия и чувствам все още тревожност.

 53. Весела

  Здравейте,д-р Петрова!Може ли в комбинация флунаксол,Атаракс и бриека да се пие ксанакс.Не се чувствам хич добре от 1 месец ги пия ,А страдам от паник атаки и тревожност.

 54. Здравейте,пия Есцитил и флуанксол 3 та седмица но не усещам ефект..до колко време започва действието им…Преди това пиех сероксат и флуанксол,но псито ми замени сероксата с есцитил.

  1. Здравейте,

   Понякога е необходимо повече от месец преди да настъпи ефект.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 55. Виктория Владимирова

  Здравейте боледувам от страхова невроза съпроводена с паник атаки от 16-годишна. Ходих къде ли не, пих какви ли не лекарства, накрая една година приемах Золофт ,от който се бях подобрила. Но сега отново настъпиха. Отидох при личния си лекар и обясних какво съм приемала преди и ,че съм се почувствала добре. Отново ми изписа Золофт, но този път сякаш не ми действа така. Чувствам езика си изтръпнал ,ръцете ми също постоянно изтръпват. Забравих да спомена, че пия е Ксанакс. Въпросът ми е ,нормално ли е един и същи медикамент един път да ми действа добре, а след това не.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Чувствителността на нервната система към АД е индивидуална, ефектът им зависи от степента на изразеност на заболяването, метаболизма и обмяната на веществата. Ето защо не може да се очаква един и същ ефект при различни приложения. При по-леки случаи по-подходящи са хранителните добавки, напр. Жълт кантарион, 5-ХТ и др.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 56. molq kajete, pri prodaljitelen period na priemane na TRITIKO-75 mg ,moje li da nastapqt uvrejdane na babreci ,4er drob…trqbva li da se pravqt izsledvaniq i na kolko vreme? blagodarq, izvinete za latinicata!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможна е неблагоприятно взаимодействие между всички тези лекарства. Някои от тях дразнат стомаха. Консултирайте се с лекаря. Необходимо е и подходящо хранене.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 57. Искам да попитам.Имам Ефективна психоза,по точно това според мен не е точно разделяне на Мания И Депресия.Не правя мании.Аз съм мед.работник по образование.От 2000 година съм на антидепресанти,които ги понасях много добре,бързо се оправях.През този период преживях и неприятни житейски ситуации.Справях се със всичко и на работата и в къщи.Пила съм отначало Амитриптилин,Анафранил и Лудиомил.По -късно и Ефектин,Венлафексин,а от две години пия само Сероксат-2 по 1/2 Табл -сутрин и вечер.Заедно с това и Ривотрил-2 по 1)2 Табл от 2 мгр,но мога да го пия и по- малко,и по 1/4 да кажем.От 2013 година ми се появи през лятото парене и изтръпване на ходилата,първо на едното,а после и на другото .Бяха много неприятни усещания.Паребето не беше постоянно и го отдавах на преумора,но съм грешала.Смених си работата за да нямам толкова физическо натоварване.Но положението се усложни-първо болката беше в едното стъпало и дори накуквах,ходих при ортопеди.Те миказваха-паднал свод и операция.Сега разбирам, че ако ще и 5 операции да си направя това е страничен ефект от антидепресантите.Ходих на прегледи при невролози и всеки различно ми предписваше-но общо Антиконвулсанти за болката в стъпалата.Сутрин и ръцете ми бяха с болки и като изморени и аз все го отдавах на умора.Почнах да избягвам тежки натоварвания и тогава пак имах болки в крайниците.След малък стрес ръцете ми от китките към пръстите започнаха да платят и да горят.Тогава спрях и работа защото вече беше в болница и то в друг град.Тъкмо щях да почвам в моя град в болница и се появи това ужасно парене.Минах ревматолози,бях сигурна, че ще е някакво ревматологично заболяване-но беше отхвърлено.Артроза-почти всеки има след 45 години ,това си го имах.Тогава постъпих в една столична болница за изследване.За болест на Гилен Бате,която беше отхвърлена след няколко пункции.Ликвора беше с много еритроцити-това опасно ли е,искам да ви питам.Само по 1 ампула от НСПВ ми беше слагана.Обяснявах,че ме боли и главата,но никой не го взе насериозно!Болката беше в скалпа-сетивна болка.Бях изгонена даже най позорно от отделението след полагаемия се престой с обвиненията,че си въобразявам за тия болки и имали пациенти дето си въобразява ли,че ще се парализират и се парализирали и всички имали АП.Или БАР.Аз БАР не съм имала споменах ви го.Тогава направих заключение,че всичко е от Антидепресантите.Това ме изплаши.Накупих всякакви прочистващи билки да се пречисти организма ми и ще посетя вече психиатър тия дни.Всичко е било вероятно от антидепресантите дето ги пия толкова години.Искам да ви питам може ли да имам и някакви увреждания на бъбреците от АД.Чернодробните ми показатели са добри,но GG T -то е завишено.Направо съм в шок че обиколих толкова лекари да се лекувам,а то било от АД дето ги пия без прекъсване вече 17 години.Похарчих сума ти пари,а решението било на една крачка от мен.Но най важно е здравето.От няколко месеца и не работя,просто защото страшно ми се спеше,нямах сили и имах постоянно болки по периферните нерви от Антиконвулсантите дето ми ги изписаха.От рода на Габаневрал,Неутронин или Лирика.Извинявам се за дългото писане.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Може да направите изследване на бъбречна функция, както и УЗ за определяне състоянието на бъбреците и черния дроб. Детоксикацията е добър ход. Добре е да посетите кабинет по рейки и да проучите възможностите на този метод.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 58. мерито

  Здр,и аз съм диагностирана с ПР.От около месец бях с непрекъснат световъртеж,но беше поносим.Докато една сутрин,ставайки от леглото не осетих силно замайване.Започна един плач-няма спирка.Отидох при личната и тя ме изпрати дирекно в неврологичното.Там бях 5 дни.Правиха ми скенер,снимка на врата,изследвания на кр.захар,хемоглобин и т.н.всичко си беше в норми.Вливаха ми банки Манитол и Na Br.Невроложката ми каза,че съм получила нервен срив.Изписа ми Есобел сутрин по 1/2 и ксанакс сутрин и вечер по полвинка и Вестибо 3×1.Пия ги вече 7 дни .Световъртежа отшумява,но много ми тежи главата.Мога ли да пия болкоуспокояващо,напр.беналгин и дали все още ми е рано за толкова бързо възтановяване?Благодаря.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е оплакването да е свързано с приема на медикаментите. Необходимо е време, понякога месец и повече. Добре е да водите здравословен начин на живот – хранене, физическа активност, приятни занимания, релаксация, за да може тялото да се освобождава бързо от токсичните метаболити на лекарствата и да се намалят до минимум страничните им ефекти.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 59. ЕЛКА ПЕРНИКОВА

  Здравейте от десет дена пия Дулодет 30 и се чувствам много зле. Имам болки в главата, врата и гърба. И преди ми бяха тези болки и продължават още. Дайте ми някакъв съвет? Благодаря

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е описаните оплаквания да са свързани с депресията, но е необходимо да се изключи друг проблем – остеохондроза, миозит и т.н. необходима е консултация с невролог и евентуално физиоерапия, кинезитерапия, балнеолечение.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Антоанета

   Др.Петрова здравейте!От стрес по точно нерви на работа.място получих паник атаки.Ходих на психиатър изписа ми Есобел,Флуанксол и хлорпротиксен15 зенитна.След 6 месеца ги спрях по схема тъй като ми се наложи да работя извън страната.После започнах Инсидон по 1сутрин и вечер-вече 4 месеца. Забелязах че ми пада кръвното,но ми е добре.Искам да ги спирам.Кажете ми схема и мога ли вечер да вземам валериан 500мг.От 3 дни пия магнезий 220мг,но мисля ,че е малко като мг.Извинете за дългия пост.Благодаря!

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Може да прекъснете инсидон постепенно, както сте направила с предишните АД. Той е с недълъг период на полуживот и сравнително бързо се елиминира от организма. Напр. намалявате дозата за около седмица на ½, след това около седмица на ¼, по 1/8 ако е възможно за 2-3 дни, през ден по 1/8 или ¼, както е възможно – 3-4 пъти и спирате. Междувременно се настройвате психически, че нямате нужда от този медикамент и ще сте в безопасност и без него. Продължителният период на прекъсване на медикамента е необходим по-скоро за преодоляване на психическата зависимост.
   Увеличете дозата магнезий 2 пъти, може и валериан с магнезия, много е добре дори, вечер успокоява. Поинтересувайте се и разучете някои елементарни техники за релаксация и спокойно дълбоко дишане, ще Ви помогнат. Методът Рейки също е с доказан ефект при този проблем.
   д-р Петрова

 60. Здравейте личния лекар миизписа
  тритико за паник атака но се чудя дали да го пия

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, лечението с антидепресанти има доста странични ефекти и не винаги е ефективно. Но ако състоянието ви е тежко и изисква медикаментозно лечение, би трябвало да следвате съветите на лекаря. Ако заболяването е леко изразено, може да потърсите помощ от лекар хомеопат, фитотерапевт или натуропат.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 61. Здравейте!!!Ходих при трима психиатри, без да ми се уточни някаква диагноза.Изписваха ми различни антидепресанти , но без да достигна някакъв ефект.Горе долу с Ремиртата, но напалнях доста от нея.Имам огромен проблем сутрин като стана много ми се повръща и почти през целия ден .Аз по принцип съм лъчезарен и разговорлив човек.А сега някак не ми се говори с никой и нямам настроение.А с това лошо как ще ми мине незнам.Помогнете.Ако си целта ангидепресанта ще ми мине ли? С ремиртата лошото ми се превърна в постоянно ядене и не ми беше лошо.Но настроението не ми се ооправи.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Имате три пътя – консултации с психиатри и смяна на антидепресанти до получаване на желания ефект, консултация с фитотерапевт или хомеопат и лечение с природни средства и трети, най-труден и на практика почти неприложим при подобни състояния – пътят на самолечението. Добре е да преминете на алкална диета.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 62. Иванова

  Здравейте и от мен!
  Преди 10-на години направих първата паническа атака. Лекувах се на принципа проба грешка, докато установим от какво се повлиявам и съм що годе ок. Последно съм пила анафранил, който спрях от раз като разбрах че съм бременна. По време на бременността не съм пила нищо, а и не съм имала нужда. Родих 2016 и до лятото на 2017 вс беше ок. Лятото направих отново ПА, бях забравила тоя ужас… Отидох на лекар и ми изписа Флуанксол по 1/2 сутрин и вечер. Туширах нещата с 1/4 за около седмица и започнах анафранил. Преди Коледа вс се повтори, като докторката ми изписа и капки Анервина при криза. От вчера съм като парцал става ми постоянно лошо, все едно ще припадна, ту ми е студено, ту топло, гадене, замайване изобщо гадост тотална. До сега съм имала кризи които отминават,но сега имам чувството, че са постоянни. Дори нощес се събудих и ми беше зле и замаяно. Пих отново флуанксол и има подобрение, но не знам колко да го пия и с кой антидепресант да продължа или да повторя анафранила, но да вдигна дозата…
  Моля за съвет!
  Благодаря Ви
  Благодаря

  1. Силви

   Здравейте д-р Петрова.Последните 3 месеца пия серопрам за депресия 3× 1/2 на ден и на втория месец ,вече се чувствах много добре ,щастлива и спокойна.Въпроса ми е нормално ли е понякога въпреки ,че съм добре на моменти да се разплача и разтроя,както е последните два дни(това е единственото ми оплакване за тези 2мес.).Дали е нормално предвид преживяното, човек да се разтрои или значи ,че нещо не върви в лечението напълно.Благодаря предварително.

  2. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Всеки има дни, в които се разстройва, плаче, тъгува…Ако не се случва ежедневно или често, не би трябвало да Ви тревожи.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Състоянието Ви изисква консултация с психиатър, най-добре при лекар, който е запознат със състоянието Ви. Във всички случаи е добре да обърнете внимание на психотерапията и самостоятелни занимания, препоръчани от специалист.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 63. Ангел

  Здравейте. Миналата година, след двумесечно заболяване на ухото и постоянна болка, стигнах до тревожно разстройство. Потърсих Д-р Инна Бончева от Пловдив и тя ми предписа Дуласолан от 30мг. по 1хапче сутрин и Лирика 140 по 1 вечер.Аз пих само Дуласолана. Каза да го пия 1 година и да и се обадя след две седмици, понеже аз съм от друг град. Още на втората седмица се почувствах прекрасно и не се обадих, защото си мислех , че като съм добре , няма смисъл да я притеснявам. Пих си хапчетата 1 година до Октомври 2017. Без да прочета и да питам даже и личната лекарка, спрях Дуласолана изведнъж. Два месеца повръщах и ми се гадеше, гърлото ме болеше, неприятни неща, КАТО си мислехме, с личната , че е от хапчетата които почнах за холестерол и от цигарите , които също отказах. Но това състояние се запази до Декември и изпаднах пак в паника и тревожност, че нещо ми има и т.н. Личната каза да почвам Дуласолана и преди Коледа го почнах, защото се чувствах скапан. Обадих се и на Др.Бовчева в Пловдив, а там ми се скараха че съм ги спрял изведнъж и общи приказки. Към днешна дата чувствам , че съм добре, но се получи НЯКАКЪВ СИМПТО още от започването на Дуласолана. Вече втора седмица ЧУВСТВАМ ПОСТОЯНЕН СТУД. В листовката пише , че чувство за сттуд е страницен ефект при Дуласолана, но това ме скапва и НЯМА да мога още дълго да издържа на напрежението. Ако го няма този студ, ще съм супер. Но при това положение няма да мога още дълго така, понеже не мога да си намеря място от това чувство. Обадих се на докторката, каза че щяло да отшуми, ама имам чувството , че няма край. МОЛЯ ЗА ВАШЕТО МНЕНИЕ. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Постоянният страх, че скапващото усещане за студ няма да отзвучи, може да провали ефекта на медикамента и е добре да поискате да бъде заменен с друг подходящ медикамент, като спирането на дуласолана, както сте разбрала, става постепенно по схема от лекаря.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  1. Ревита

   Здравейте,

   Моля, да ни предоставите повече информация, за да можем да Ви отговорим.

   Поздрави,

   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

 64. Zdraveite stradam ot trevojno depresivno razstroistvo i poslednoto izsledvane na eeg ne beshe dobre imam nikakva forma na epilepsia vuprosut mi e mojeli da se priema konvuleks sus ksanaks i ezobel zashtoto v momenta se chuvstvam kakto predi v bezizhodica tolkova losho mi stava che mislia che vremeto ne teche za men ili teche po bavno tolkova losho mi stava che mislia che umiram goliama napregnatost chuvstvam i niamam apetit ne moga da se hrania organizmut mi ne iska hrana gadi mi se krakata mi sa nestabilni kato cialo ne sum dobre

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Конвулекс и антидепресантите взаимно усилват ефекта си, поради което едновременният им прием трябва да е под лекарско наблюдение за коригиране на дозата при необходимост. Може би ще е добре за вас да постъпите в клиника за стабилизиране на състоянието. http://www.svnaum.com/bg/contact-us

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Делян

   Здравейте !страдам от депресия и ПА . и постоянно ми се вие свят .изписаха ми ципралекс левит, и клонарех но нещо неми понася тоя ципралекс постоянно забравям не се интересувам от нищо объркан сам постоянно да го спирам ли незнам вече кво да правия моля дамите ми савет

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   За съжаление не мога да се ангажирам със съвет от разстояние, а и не съм специалист в областта. Добре е да се направят профилактичните прегледи и изследвания при личния лекар, за да се изключи вътрешно заболяване. Медикаментите за лечение на психични проблеми не се спират внезапно и без знанието на лекуващия лекар, опасно е. Може да отнесете оплакванията си към този лекар, за да се промени лечението, така че да ви помага.

 65. Радослав

  Здравейте! Приемах Есобел 4 години по 10 мг на ден, като не мога да кажа, че през този период винаги съм бил добре, но определено се подобрих от състоянието, в което бях преди това. Но скоро въпреки, че си пиех есобела пак изпаднах в дерресия. Посетих психиатър, който мш препоръча да повиша на 15 мг. Така и направих, но състоянието ми се влоши за три седмици. Минах пак на 10 мг и няколко дни се чувствах по-добре. Според психиатъра за 4-те години, в които съм го пил не съм достигнал лечебната доза, а недостатъчно съм повлиял на състоянието сш. Изписа мш сероксат от 10 мг и след 7 дни по 20мг. Сега пия по 10 и съм много нервен и избухлив. Страх ме е да увелича дозата, да не стане като с есобела. Какво ще ме посъветвате. Все си мисля, че човек може да се излекува като коринно промени мисленето си и навиците си и без лекарства…

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Може да прочетете за метода рейки и ако Ви допада, да преминете обучението. То ще ви даде представа за енергийната система на човека и ще си обясните причините на депресията от гледна точка на енергията и нейната циркулация. Това ще ви помогне да изградите ново отношение към състоянието си и да участвате активно в лечението. С приближаване на есенното равноденствие и 1-2 месеца след него, страдащите от депресия се чувстват по-зле. Може да си водите дневник, където да записвате мислите и усещанията си, като се опитвате да направите връзка с промените в природата. Това ще даде нова насока на мисълта Ви и състоянието Ви ще се подобри.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 66. Здравейте!
  В началото на септември потърсих психиатрична помощ и бях диагностицирана с остра тревожност и депресия. Отделно имам паник атаки от 4 години насам. Имах доста дълъг период на страх да излизам от вкъщи. Пия Ципралекс от 11 дни,първо започнах с четвъртинка,после половинка и от 2 дни вече пия цяло хапче. От 4 дни пия Ремирта и успявам да поспивам по 6 часа вечер,но през деня всеки един звук или шум ме стряска. Усещам тялото си в постоянно напрежение ,имам тремор и апатията продължава. Това възможно ли е да е страничен ефект от лекарствата или просто все още не са подействали? Също така пиех 3 дни пошовинка ксанакс,но не ме успокояваше по никакъв начин и го спрях преди да започна приема на Ремирта. Най-много ме притеснява тази напрегнатост през деня и стрясканията,дали ще отминат?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Всички медикаменти, които имат пряко действие върху мозъчната дейност, се „намесват“ в биохимията на мозъчната клетка и понякога тя се „обърква“ още повече, вместо да се нормализира. Би трябвало това да е временно състояние до урегулиране на обмяната при новите условия, но понякога, ако лечението е неадекватно за Вашия проблем, се налага повторна консултация. Може да изчакате 2-3 седмици и ако все още е необходимо, да се консултирате отново.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Димитър

   Ако си ище в ранен стадии,значи е от срещата с лекарствата.Не се тревожи всичко се лекува!аз имах много сериозни проблеми,потърсих др-Стефан Кръстев ,,Акександровска болница ”’и проблемите бяха до там.

 67. Иванка Недкова

  Здравейте ,изписаха ми Есобел отначало по половин след една седмица по една таблетка но от три дни още половин или таблетка и половина общо го пия от двайсет дни в съчетание с клонарекс като отначало беше по половин сутрин и обед а вечер цало .Товя лечение ми е изписано за вегативната нервна система потясе вечер тялото ми гори схванат ми е врата болят ме раменете,Есобела горе долу го понасям но клонарекса през деня като че ме напряга,консултация с лекаря по телефона неможе да се направи трябва да се ходи при него за всяко питане а той е в друг град.Имам плоблеми със стомаха имам гастрит сега повече ме боли стомаха куркат ми червата.Имам завишени стойности на В12 три пъти от допустимото,Пия ел терокс всяка сутрин по схема ,и ревматоидин артрит на био лечение съм въобще ужас.Притесняваме пиенето на клонарекса дозата е по едно цяло хапче три пъти на ден ,вие ми се свят,не знам какво да правя.Забравих да кажа за стомаха пия Панразол сутрин внимавам какво ям ,в повечето случаи съм със разтройство и то жълти изпражнения казаха ми че е от високата доза В 12 но щтяло да се изчисти до няколко дни. Исках от лекаря да ми смени клонареска с друго но той беше категоричен че това е добро и затова ми увеличи дозата.Моля ви за съвет и помощ .Благодаря ВИ.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Твърде сложно е за онлайн разрешение на проблема. Горната граница на В12 в кръвта е 914 ng/L. Нима при Вас е 2700 ? Това би могло да се получи от предозиране. Добре е да потърсите второ мнение при по-квалифициран специалист невролог и гастроентеролог.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 68. Zdtaveite d-r Petrova! Prochetoh pochti vsichki vashi otgovori i sum napulno suglasna che medikamentoznata terapiq suvsem ne e dostatuchna za da se preodolee edno sustoqnite kato PR. Az lichno se poznavam ot blizo s nego ot 2015 godina, ot togava sum i na seroksat, tu namalqn, tu vdigan. Sega tova lqto dori go sprqh, no sled silen stres pokrai deteto mi pak se vurnah v izhodna poziciq. Smenila sum i dvama psiholozi, ot koito purviq mi pomogna dosta, vtoriq hich go nqmashe :d Ta vuprosa mi e imate li poznat kolega psihoterapevt ot Plovdiv, koito e dostatuchno zaooznat s tova sustoqnie, a ne samo ot uchebnik, koito e pomognal realno na hora da se prebirqt s deprrsiqta i panikata? Bezkraino sum vi blagodarna i se izvinqvam za latineca.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Гергана,

   За съжаление нямам познат колега психотерапевт от Пловдив. Вярвам, че ако продължите да търсите, ще намерите подходящия човек.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. д-р Аелита Петрова

   Здравейте, Гергана,

   За съжаление нямам познат колега психотерапевт от Пловдив. Вярвам, че ако продължите да търсите, ще намерите подходящия човек.

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  3. Васка

   Zdr,az sam i.ala dosta podobni problemi,za men nai-dobriq profesionalist v Plovdiv e d-r Markov

  4. Светла

   Здравейте ,Гергана имам проблем като вашия и ви разбирам.Аз посещавам в Пловдив Мариета Игаренска 0888460406
   Истински професионалист. Психотерапевт.Много ми помогна само от 3 консултаций.Е борбата ще е дълга.Посещавала съм други нейни колеги но без резултат.Успех.

 69. Алина Морозова

  Здравейте, имам изключително лошо паническо разстройство + тревожност и приемам Triptozin от няколко месеца (с почивки от около 10 до 14 дни). Малко се притеснявам дали е възможно да се предозира (и да се получи негативен ефект) при толкова кратки паузи? Засега не съм имала никакви оплаквания и ми влияе изключително добре, но лекарят ми не спомена нищо за продължителността на прием.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Триптозин е хранителна добавка с L-Tриптофан, 5- HTP , Грифониа симплицифолия, Магнезий и Витамин B6. При тази схема на приложение не би трябвало да има предозиране. Може да я приемате докато е необходимо или докато се чувствате добре с нея. След време може да се смени с друга подобна.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 70. Марина

  Здраейте д-р Петрова, много благодаря за съвета, възползвах се, доволна съм. Сега искам да Ви помоля отново за съвет относно мой близък. От 2 г. приема зипрекса за биполярно разтройство. В момента се чувства много добре. Удачно ли е да замени с нещо на билкова основа?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Не би трябвало без знанието и съгласието на психиатъра. Възможно е след преминаване на билков продукт състоянието му да се влоши.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 71. Здравейте! Казвам се Стефка Петрова ! Имам тревожно растройство исписан ми
  е амитриптилин по половинка от 25мг. Сутрин и след обед и тритико 75 вечер,
  но от него ми е нервно и не спя и го спрях на четвърти ден от лечението
  сега пия само амитриптилин но от него хич не съм в час през деня. Мога ли
  да го пия вечер, а през деня да пия
  Деанксит едно сутрин и едно след обед към два часа! Незнаех до кой форум да
  пиша !

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Това е изцяло нов план на лечение и изисква лична консултация с психиатър. Или може да опитате тук – http://psihiataronline-bg.com/main_bg/17420_za_men.html.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 72. Zdr.ot deset 15 godini pia anti depresanti i yspokoitelni .samo gi smeniavam i vse ne sam sobre depresii glavobolie svetovartej stiagane na.sardechnata oblast cherni misli panik ataki kajete mi kakvo da napravia kachila sam 15 kilograma

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако не сте правила консултация с ендокринолог, добре е да направите. Понякога проблеми с щитовидната жлеза са причина за депресия. Освен това, успешното лечение на депресия, изисква усилия от Ваша страна – промяна в начина на живот – установяване на правилен ритъм на мислене, хранене, движение, почивка… – да се стремите всичко, което правите, мислите и чувствате да е осъзнато и постепенно да го подреждате в равномерен, здравословен ритъм. Може да проучите възможностите на рейки при лечение на депресивни състояния.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 73. Здравейте до скоро пиех на ден по 50мг на ден неолексан ,но превожноста около лични проблеми наложиха да ми изпише психиатър Парикс(пароксетин) 20мг.! Обиколих десетина аптеки и накрая го намерих в аптека която ми посочи психиатърката! От утре започвам да ги пия по схема с малки и постепенно увеличаваща доза! Моля да дадете мнението си за този Парикс…….никой не го е чувал……малко се страхувам …….да не съм опитно зайче! МОля да дадете своето мнение! Благодаря предварително!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Парикс е друго наименование на антидепресант с активна съставка пароксетин, който се предлага на пазара. Различна е фирмата производител.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 74. Здравейте, от близо 2 години пия стимулатон и съм доволна от резултата. Паник атаките ги няма от много време, но сега разбрах че съм забременяла. Въпроса ми е ще навреди ли на плода и как да го спра? Колко бързо може да стане това при положение че пия по 1 таблетка дневно? Благодаря Ви!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, този медикамент се изписва по време на бременност по преценка на лекаря, когато очакваните ползи са по-големи от възможния риск. Увреждането на ембриона в първите седмици обикновено е причина за спонтанен аборт. Може да спрете медикамента със знанието на лекаря, който го е изписал, постепенно – 5 дни по ¾ от таблетката, 4 дни по ½ от таблетката, 3 дни по ¼ от таблетката и още 2-3 пъти през ден по ¼ от таблетката. Това е само примерна схема. Вашият лекар може да предложи по-добър вариант. Колкото по-бавно спрете, толкова по-добре, тъй като реакцията на отнемането може да е по-опасна.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 75. Здравейте. Ходя на когнитивно поведенческа терапия от 2 месеца заради паническо разстройство и породила се депресия. Обаче имам и суицидни мисли. Психиатър ми изписа Ципралекс, но прочитайки листовката ме хвана шубето да го пия заради мислите. Въпросът ми е дали Ципралекс повлиява мислите и никаквото настроение за каквото и да е.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Когато се приема за първи път, понякога, не често, деприсивните и самоубийствени мисли може да се засилят. Необходими са няколко седмици, за да се прояви ефектът на антидепресанта – мислите се избистрят и настроението се подобрява. Трябва да имате връзка с лекаря си или близки, които да наблюдават състоянието Ви и да реагират бързо, ако се наложи.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 76. цветелина

  Здравейте изписаха ми бриека по 2 на ден дуласолан 1 вечер и прамипексин по половин вечер,но днес съм с ужасно главоболие и замайване да намаля ли дозата

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Необходимо е да уведомите лекуващия лекар. Както знаете, главоболието е страничен ефект на подобни лекарства, а лекуващият лекар ще прецени дали е необходимо да се намали дозата.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 77. Силвия

  Здравейте! Преди 2 г ми беше изписан Ефектин Р от 75 мг за лечение на ПА , който се изразяваха със сърцебиене и прилошаване.От няколко месеца намалят дозата от 2×75мг на 1т ×75 мг.Въпросът ми е може ли да ми кажете как да ги спра или с какво да заместя през периода на отнемането? Предварително благодаря на целият ви екип!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Както знаете, Ефектин ER e антидепресант, а прекратяване на лечението с антидепресанти може да стане само с разрешението на лекуващия лекар и под негово наблюдение. Дозата се редуцира за продължителен период от време, поради опасността от странични ефекти – от главоболие, замаяност, сънливост, гадене повръщане, до гърчове и други сериозни последици. Ако сте готова да спрете това лекарство, заявете го на лекаря, той трябва да се съобрази с желанието ви и да наблюдава периода на отнемането. След този период, от хранителните добавки може да се опита с 5-хидрокситриптофан, но отново със знанието на лекаря. От методите за самолечение подходящи са физическите упражнения, дихателни и релаксиращи упражнения, рейки и др. Може да се обърнете за помощ към психолог. Психотерапията е един от методите за лечение на ПА.

   д-р Аелита Петрова

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 78. Марина

  Здравейте, имам лека форма на депресия, мога да се справя и сама, но потърсих консултация за да стане по-бързо. Изписаха ми Есобел. Не е ли твърде силен и токсичен? Няма ли нещо по-безобидно за моето състояние (подтиснатост, тъга след преживени загуби)? Благодаря предварително

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Жълтият кантарион се счита за природен антидепресант. Жълт кантарион от 420 mg, 3 по 1 капс. Физически, дихателни и релаксиращи упражнения, диета. Не се приема заедно с антидепресант /медикамент/, при тежка хипертония, фоточувствителност, с контрацептиви, при сериозни психични заболявания, включително депресия с тежко протичане. Несъвместим е с някои лекарства. Друга възможност е 5-хидрокситриптофан. Предупрежденията са подобни на тези при жълтия кантарион.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 79. Здравейте, д-р Петрова! Имам умерено тежък депресивен епизод. От 28 март пия Тритико150 мг, като увеличавах приема от 1/3 до 1 таблетка и от 26 дни пия по цяла таблетка. По препоръка на психиатъра от 12 дни включих и четвъртинка Серпорам сутрин. Нормално ли е все още да не се чувствам добре, особено сутрин- подтиснато ми е , треперя, изтръпват ми мускулите на краката, много съм лабилна и мога във всеки един момент да се разплача. Кога да очаквам подобрение?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Би трябвало след повече от месец нежеланите реакции постепенно да намаляват и да започне да се проявява лечебния ефект. Може би това лечение е неподходящо за Вас. Може да направите консултация при по-квалифициран специалист, за предпочитане в университетска клиника.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 80. Габриела

  Здравейте майка ми има депредия, големи страхове я гонят както се казва и много лоши мисли за смърт едва ли не. Преди месец и половина ходихме при невролог, който и изписа следната комбинация флуанксол,ремирта и наскоро смени ленуксин с велаксин и пак не може да спи. Взема и по 1хапче ксанакс за да спи горе долу добре … Но дали е възможна комбинацията на вдички тези ? Пие ги от месец и половина ? Или да се консултираме и с друг ?

  1. Малина

   Трябва добър психиатър!?!д-р.Садъкова гр.Габрово…….

  2. Ревита

   Здравейте,

   За съжаление не успяхме да разберем в какво се състои въпросът Ви. Моля за по-конкретно запитване.

   Благодаря!

   Хубав ден,

   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

 81. Петър

  Здравейте. От 10 дни взимам АД Дуласолан 30 мг. по 2 на ден. Първите дни беше нещо ужасно, но сега симптомите на страничните ефекти намаляха. Получавам от време на време замайване и прозяване. Предписано ми е заедно със Магнезий за лечение на ГТР. Колко дълго трябва да продължи лечението и мога ли да взимам хранителни добавки като Спирулина и Омега 3? Лекарката ми каза че можело, но четох по надолу че някой хранителни добавки са несъвместими. Благодаря.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Няма данни за несъвместимост между магнезий, омега-3 и спирулина. Може да ги приемате, както Ви е препоръчал вашият лекар.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. цветелина

   Здравейте а какви бяха страничните ефекти

 82. Здравейте, страдам от ПР от 10 години. Преди година приемах стимулотон за 5 месеца и доста време бях добре. Сега след силен стрес състоянията се възтановиха.. отново съм на стимулотон, но тъй като ксанакса не ме успокояваше а пия АД от само 2 седмици моят психиатър ми изпика и деанксит в комбинация. Въпросът ми е не е ли противопоказно да се приемат 2 АД едновременно?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Лечението на депресивните състояния е строго индивидуален процес, воден и наблюдаван единствено от лекуващия психиатър, с активното участие на лекувания. Вероятно Вашият лекар е преценил, че е необходимо да добави деанксит към антидепресанта – това е комбинация, която се предписва, когато има съответните показания. От друга страна, 2 седмици са кратък период за постигане на желания ефект от АД, а и не винаги подобна комбинация се оказва подходяща. Вие може да изпълните предписанието и да наблюдавате ефекта. Ако има нещо притеснително, да се консултирате със същия лекар за корекция в терапията. Или още сега да потърсите второ мнение при по-квалифициран психиатър. И не забравяйте, че антидепресивната медикаментозна терапия няма да има ефект, ако Вие съзнателно не започнете да променяте начина си на живот – хранене, физически упражнения, правилно дишане, почивка, релаксация, спорт, хоби и т.н. Вашето отношение към болестта е от съществено значение. Може да се посъветвате с психолог или лекар по холистична медицина.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 83. КАМАЛИЯ

  Здравейте! От известно време страдам от затруднено преглъщане. Изписан ми е АД Ремирта – четвърт хапче вечер – с идея за покачване и Флуанксол – 1-1-0. Подходящо ли е лечението и какви са страничните действия на Ремирта и Флуанксол?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Нежелани лекарствени реакции на Ремирта / тетрацикличен антидепресант /са повишаване на теглото, сънливост, главоболие, сухота в устата, летаргия, замаяност, тремор, гадене, диария, повръщане, обрив, артралгия, миалгия, замаяност, припадане, оток, умора, ярки сънища, объркване, тревожност, проблеми със съня, парестезия, ниско кръвно налягане, кошмари, напрегнатост, халюцинации. Нежелани лекарствени реакции на Флуанксол/психолептик/ – замаяност, главоболие, тремор, безсъние, нервност, сънливост, сухота в устата, диария, запек, гадене, умора, обрив, сърбеж, необичайни мускулни движения, намалено либидо, увеличаване на теглото, задържане на урина, удължаване на QT-интервала, спиране на сърцето.
   Може да се комбинират. Добре е ако не се наложи да увеличавате дозата на антидепресанта, тъй като се увеличава и възможността за проявяване на страничните ефекти.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Камалия здравей, от 7 месеца страдам от затруднено преглъщане и с антидепресанти не се оправям. Вече се отчаях, дори слюнката си трудно преглъщам. Ще се радвам да чуя, че някой се е оправил от това ужасно преглъщане( мъчение) и че има надежда. Надявам се на твоя обратен отговор.

 84. Петър

  Здравейте, столичен психиатър ми назначи лечение със Сероксат , Ксанакс и Флуанксол едновременно, на 18 години съм и честно казано ме е страх от страничпи ефекти при почване , спиране, пия ти по схема от няколко дни, но не искам да ставам зависим, чувствам че мога да се справя с проблемите си и без тези антидепресанти , но наще вярват 100 на 100 на психиатърката която за 5 мин. ми постави дигноза ПР + депресия, но в момента единствената депресия ми е факта че ме натискат да се друсам с тези лекарства, моля, дайте някакъв съвет преди да съм продължил схемата (увеличаване на Сероксата през 3 дни като почна от половинка и стигна до 2 дневно, сутрин и обед Флуанксол и Ксанакс 3 пъти на ден вариращо) Удачно ли е ученик на 18 да бъде на подобен режим?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   На 18 години сте, би трябвало да имате възможност, ако родителите Ви не са съгласни, сам да посетите друг психиатър за второ мнение. Най-добре в университетска психиатрична клиника. Обикновено болният човек не може реално да прецени състоянието си и необходимостта от лечение с антидепресанти. Ако при втората консултация диагнозата и лечението се потвърдят, най-добре е да спазвате указанията, а когато премине кризата, да се потърси алтернативен вариант за поддържащо лечение. При някои психични отклонения, с цел предпазване от възможни усложнения, дори и в по-малка от Вашата възраст, се предписва подобно лечение.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. цеко27

   Не се притесняваи от антодепресантите пии си ги известно време както са ти ги назначили за да овладееш положението иначе ще ти бъде по трудно но знаи че иска работа и от твоя страна хапчето просто ти дава илюзията ,мотивацията за да се справиш с проблема с черните мисли но не чакаи само на него за да се справиш бори се, всичко е в гавата ти знам че е трудно но не се предаваи мотивираи се сами … УСПЕХ … !!!

 85. Здравейте синът ми пие оланзапин и ремирта но е със зрителен проблем и зрението се влошава има ли аналог на тези АД които не пречат на зрението

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   И двата медикамента са от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, но не са напълнозаменими и само лекуващият Ви психиатър, на база клиничен опит и резултати от Вашите прегледи и изследвания, може да прецени кой от двата медикамента е по-подходящ и дали е безопасно да се заменят.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 86. Здравейте
  Изписаха ми есобел. Сутринта изпих половинка и заспах. След като станах изпуших една цигара и изведнъж ми прилоша. Изпотих се, прималя ми, щях да припадна. Премерих си кръвното. Беше много ниско, което не е обичайно за мен. Обадих се на лекаря който ми изписа есобел, но той каза че най-вероятно е просто криза и не е от тях тъй, като още не са подействали. Но аз съм сигурна, че е подействало и прилошаването е от него, защото вече няколко часа след приема се чувствам, като дрогирана и ми е лошо. Моля ви да ми кажете възможно ли е това хапче да ме е за мен и за това да ми прилоша така. Случвало ли се е и с други хора

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Има описани такива оплаквания и от други пациенти. Необходимо е медикаментът да бъде сменен. Вероятно вие реагирате на него по този начин. Добре е да направите ЕКГ и консултация с кардиолог.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 87. Стела

  Здравейте бих искала да попитам нормално ли е след като съм пила есобел за паник атаки до юни месец и след около три месеца след спирането им отново не ми е много добре(сърцебиене,притеснение,потене по ръцете и краката) ..което опитвам до преодолея още три месеца,но не се получава мн добре…и личната ми изписа пак да го започна ..правилно ли е ? И първата седмица по 0.5,след което чо 10мг?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   За съжаление, паник атаките, както и други психични отклонения, се лекуват бавно, трудно и често рецидивират. Дозата се определя индивидуално и Вашият лекар е преценил, че тази е най-подходяща за вас, няма нещо необичайно. За да бъде ефектът от медикаментозното лечение траен е необходимо да положите усилия да промените начина си на мислене. Има много курсове и практики, които да Ви помогнат в това – семинари към Фондация Изкуството да живееш, йога, рейки и др.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Малина

   Сеталофт е по добър от Ципралекс………

 88. Zdraveite az stradax ot panichesko rastroistvo no mi mina i sled tova veche nese chystvam v sebesi seq piq ksanax imali ytexa s tova lekarstvo

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако Вашият лекар е избрал най-подходящия за Вашето състояние медикамент и това е ксанакс, ще се почувствате по-добре. Но ако няма полза, направете консултация при друг психиатър, за предпочитане в специализирана университетска клиника.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 89. Галина Дамянова

  Здравеите, и аз да помоля за отговор. Близо година пия Золофт и последните три, четири месеца се чувствах много добре. От една седмица пак ми е си вие свят, а това беше и причината да ми го изпишат тогава. Възможно ли е да е намалял ефекта на лекарството и да не ми деиства вече или може би причината е в продължителната работа на компютъра?

  1. kam Galina posavetvaite se s lichniat lekar za tsialostnoto vi zdr. sastoianie ,kravno, puls i dr. Sled tova savet i ot psihiatara Vi . Izlizaite navan , treniraite , sport , koito Vi haresva i premahnete vsichki drazniteli ,dori da Vi kostva mnogo .

  2. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Съвременните антидепресанти /съотв. золофт/ не водят до привикване и не е необходимо да се увеличава лечебната доза за постигане на същия ефект. Може би причината за оплакванията Ви е преумора /физическа и емоционална/.Необходима е консултация с лекуващият Ви психиатър.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 90. Здравейте, бяха ми предписани антидепресанти, пих ги 3 месеца и реших на своя глава да ги прекасна защтото се чуствах добре, но се появи мн. неприятен симптом всякаш перестано те стряскат вс. в мен подскоча, моля ви кажете ми кога това ще престане мн. е неприятно, а този психиатърка е ужасна без направлени неможела да ми каже по тела. гладното куче няма грам човещтина, моля ви някой знаели кога ще спре това чувство.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Допуснала сте сериозна грешка като сте спряла внезапно антидепресантите. Спират се постепенно. В противен случай са възможни увреждания, с индивидуална продължителност. Не мога да Ви кажа колко ще продължи. По важния въпрос е какво да направите, за да се предпазите от усложнения. Потърсете помощ при личния лекар. Стационарно лечение на системи ще изчисти организма и ще Ви помогне по-бързо да се съвземете.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 91. здравейте!!!от година и половина приемам Сероксат и тритико ХР. …от двете по 2 хапчета на ден .тоест 300мг тритико и 40 мг сероксат.Поради тази причина нямам никакво желание за секс и никаква ерекция …Бихте ли помогнали с някой съвет?Например има ли нещо с което мога да си помогна

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   За съжаление, както заболяването Ви, така и лечението му, намаляват желанието и способността за секс. Добре е да се консултирате със специалист https://www.docplanner.bg/seksolog

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  1. Анатоли

   Всички антидепресанти май влияят върху кръвосъсирването,защото пише да не се комбинират с медикаменти разреждащи кръвта

  2. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Влияние върху кръвосъсирването имат инхибиторите на обратното захващане на серотонина (SRI) – Пpoзak, Зoлoфт, Ceтaлoфт, Aceнтра и т.н.

   д-р Аелита Петрова
   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 92. Mari Mollova

  Vzemam po 0,5 mg esobel.i triptozin dve tabletki nevrolog mi gi e izpisal ima li.opastnost.ot serotoninov sindrom

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Лекарят, който изписва медикаментите, съобразява възможните комбинации. При самолечение на заболявания с назначено медикаментозно лечение, понякога има риск при самоволно прибавяне на медикамент или хранителна добавка за продължителен прием към изписаното от лекаря лечение, поради несъвместимост на активните съставки. Която и да е хранителна добавка, дори несъвместима с основното лечение, при прием за месец-два не може да нанесе значима вреда. Есобел и Триптозин са съвместими и няма опасност да ги приемате заедно, но ако приемате продължително време заедно с тях и 5-хидрокситриптофан, например, особено ако се изкушите да повишите дозата от 50 мг на 100 и повече, може да се получи странична реакция, защото триптозин и 5-ХТ имат подобен ефект върху серотонина. Мозъкът на някои хора не понася добре по-високи концентрации на веществото серотонин.
   С други думи, след като лекувате сериозно психично разстройство и Ви е изписан антидепресант, не трябва да добавяте нищо към лечението без знанието на лекаря, изписал медикаментите. Може да практикувате йога, дихателни упражнения, релаксиращи упражнения, рейки, ако има такава възможност където живеете.
   Есобел е антидепресант от групата на нхибиторите на обратния захват на серотонина и влияе на кръвосъсирването, особено когато се приема заедно лекарства, които увреждат стомашната лигавица, напр. обезболяващи, такива които повлияват кръвосъсирването – антикоагуланти и др., и лекарства които намаляват броя на тромбоцитите – някои антибиотици, антиконвулсанти и др.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 93. Ирена

  Здравейте,

  Предписаха ми Есцитил, тъй като съм депресирана и получавам паник атаки свързани с това, че ме е страх да не умра. Също така пия Ксанакс 3 пъти на ден 1/2 от 0.25 г., което ми казаха, че било доста слабо. Проблемът е, че пия АД от 4 дни и се чувствам доста странно, гади ми се доста, треперят ми ръцете, а най-фрапантното е че плача постоянно без причина! Преди съм пила Алвоцитал, който е със същото вещество и не ми е ставало така. Въпроса ми е, дали реално е от хапчетата и трябва ли да се сменят или да изтърпя, и тези гадости ще отминат? Другото, което исках да попитам е дали това е силен АД или не чак толкова?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Предполагам, че тази комбинация е неподходяща или твърде силна за Вас. Вероятно сте прочела в листовката, че понякога се получават такива оплаквания в началото на приема на антидепресант, но те не включват гадене. Необходима Ви е консултация с психиатър за корекция в лечението.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 94. здравейте искам да ви попитам за бифлокс-а.От месец го пия заради панически атаки но започнах да се,чуствам доста неспокойна все едно нещо лошо ще се случи и почти немога да си намеря място,сънят ми също се влоши.Възможно ли е да е страничен ефект на медикамента?Кога ще започне да ми действа.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако приемате антидепресант за първи път, е възможно първоначално безпокойството и лошите мисли да се усилят. Необходими са две или повече седмици, за да се прояви желания ефект. Но ако се чувствате депресиран, тревожен и се прокрадват мисли за самонараняване, не отлагайте, а се консултирайте с лекаря, предписал медикамента.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 95. Здравейте, имах депресивен епизод около 2 месеца и половина. Страхове свързани с намиране на работа, връзката ми, дали водя плавилен вачин на живот и изобщо попаднах в един омагьосан кръг от хиляди въплоси (преповтаращи се непрекъснато мисли). И реших да посетя психятър, той ми изписа Есобел 10 мг. Пиех го по половинка околу 5 дена, след това ме посъветва да го почна по едно. Та сега от 4 дена пия по 1 цяло хапче. Но нещо все се чувствам напрегнат и не мога да разбера дали проблема е от хапчето. Страхувам се от привикване, дали е възможно да се случи. Той спомена че месеци можело да се наложи да го пия. :/

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ефектът от Есобел, както и от други антидепресанти, настъпва бавно, след около 2 седмици и трябва да се приема продължително. Не води до зависимост (привикване и пристрастяване). Необходимо е да поддържате постоянна връзка с психиатъра и помежду Ви да се изгради атмосфера на доверие и съпричастие. Психотерапията, подходящи дихателни и други упражнения, препоръчани от лекаря, могат да помогнат за лечението.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. zdraveite , pravilno ste zapochnali da piete esobel , 5 dni pl 0,5 , sled tova po 10 , popitaite dali mogat da vi izpishat rivotril i po kolko da vzimate . lecenieto s esobel pri men e veche 7 mesetca i se chuvstvam dosta po dobre .Smiatam che , triabva da pomislite kakvo bihte promenili v jivota si .

 96. Piq velaksin ot dve sedmici zaedno s fluanksol I remirta koga da ochekvam podobrenie s tejka depresiq sam sled rajdane samo mi se leji I mi e trevojno mnogo ….molq za otgovor

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Понякога следродилните депресивни състояния продължават с месеци, въпреки лечението. В най-добрия случай ефект може да се получи след 2-3 седмици, но ако депресията е тежка, би трябвало да очаквате резултат след месец и повече. Добре е да потърсите и друго за решаване на проблема – хомеопатия, психотерапия и др.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 97. Зехра Еркан

  Здравейте,преди година и половина изпаднах в тежка депресия, пих 9 месеца Пароксетин от 20 мл.когато ги пиех се чувствах добре. От 2 месеца и половина не пия защото лекаря ми каза да ги спра, след като ги спрях оплакванията ми пак започнаха не чак толкова тежки както в началото преди да ги пия тоест имам симптоми на отнемане като главоболие стягане на мускулите на врата и болки в сдъвкателните мускули … Като чета коментари гледам,че тези симптоми изчезват при някои хора от 2 до 3 седмици при мен вече отива към 3 месеца макар и плавно от време на време симптомите намаляват, искам да попитам още колко време могат да продължават тези симптоми. Благодаря ви предварително.

 98. Здравейте!
  Преди седмица ми изписаха Есобел 10 мг. Изписа ми го невролог, след оплакването ми за много тежка депресия, придружена с мисли за самонараняване, самоубийство… Накратко – нещата са много зле, а конкретна причина – ИМА!!!
  След прочитане на листовката и няколко коментари в нета, се поколебах да пия лекарството… Моя позната пък каза, че това било в момента модерно лекарство и затова го изписвали напосоки, без да се съобразяват със състоянието на пациента…
  Искам да попитам – какво е влиянието на Есобел върху организма и психиката? Да започна ли да го взимам?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Всички антидепресанти, както и много други лекарства, освен ползата, имат увреждащ вътрешните органи ефект при продължителен прием /години/. Ако нямате сериозни оплаквания от бъбреците, черния дроб или сърцето, не се тревожете. По-добре да приемате лекарството няколко месеца, отколкото да рискувате живота си. Есобел е от не много токсичните антидепресанти.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Здравейте, ве4е 6 месеца пия ксанакс от 0.5 ,но се наложи да ми добавят и Есобел, половинка , всяка сутрин. Започнах всичко по схема, увеличени дози ксанакс, и есобел на този етап половин сутрин, след седмица започвам по цяло сутрин, но не се чувствам добре. Чувствам се замаяна, постоянно имам чувството ,че ще припадна или падна, нямам сила и кръвното ми е мн ниско, нормални ли са тези симптоми? Да продължавам ли с Есобел или да намаля ксанакса? Според психиатъра ми, трябва да продължа,НО уви – чувствам се ужасно……..

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Продължете според указанията на психиатъра, след време организмът ви ще привикне към медикаментите и страничните реакции ще отслабнат.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 99. Ирена

  Здравейте!Аз пия золофт вече пет години,но много напълнях.Искам да ви попитам дали мога да пия зелено кафе,за да отслабна!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Да, може, но както знаете, освен добавката е нужно да промените храненето и да правите много физически упражнения, да спортувате или просто да ходите по 1-2 часа дневно /бързо ходене/.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 100. piq esobel po dve na den 10mg i tritiko vehet kahix dvaiset kila kakvo da pravq piq gi pihti god

 101. Здравейте! Пия вече 2месеца серопрам и мин доза ривотрил. Повлияването на симтпомите на генерализирано тревожно разтройство са минимални. въпреки постепенното повишаване на дозата на АД.Лекарят ми каза че следващия път или ще го смени или ще добави още нещо? Вече губя надежда в лечението…Според вас колко време е необходимо за да се почувства реално подобрение от даден АД? Как е по-разумно- да остане още , но доколко време, стария АД или да се смени …. Чувствам се като опитно зайче.. а не мога да живея нормално… Благодаря !

  1. ГалинаНиколова

   ГЕНЕРАЛИЗИРАНО ТРЕВОВЖНО РАЗСТРОЙСТВО

  2. Ревита

   Здравейте,

   Моля да зададете конкретен въпрос, за да можем да сме Ви полезни.

   Благодаря!

   Хубав ден,

   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg