Search
Филтрирай по...

Истини и митове за кофеина

Обичате ли кафе? А какво знаете за него… Ще ви разкажем няколко интересни факти, които може би не сте чували преди.
Истини и митове за кофеина

Знаете ли, че… към кофеина не може да се пристрастите. Смята се, че той е една от безопасните субстанции. Този стимулант действа върху нервните клетки на мозъка. Докато към някои вещества като никотина например, може да се пристрастите, към кафето не може да развиете такава зависимост. Все пак обаче учените съветват да не прекалявате и да не пиете повече от една чаша на ден. Повишената консумация на кафе може да предизвика главоболие, болки в мускулите и умора.
Знаете ли, че… статистиката сочи, че средната консумация на кафе в световен мащаб е около 2 чаши дневно. Къде сте вие?
Знаете ли, че… ако умерено пиете от топлата напитка всеки ден, това може да ви спести много здравословни проблеми. Проучвания показват, че кофеинът помага за намаляване на болести като диабет, камъни в жлъчката, проблеми с черния дроб и др.
Знаете ли, че… бременните трябва да спрат да пият кафе през 9-те месеца. Има изследвания, които показват, че кафето може да увеличи опасността от аборт. Все още учените на се напълно категорични в тази насока, но препоръчват бъдещите майки да не поемат този риск или поне да се наслаждават само на една чаша кафе през няколко дни.
Знаете ли, че… кофеинът може да премине през кърмата, докато майката кърми. Според някои световни педиатрични асоциации няма да навредите на бебето си, ако пиете чаша кафе сутрин преди кърмене. Все пак обаче малчуганът може да е по-неспокоен, да плаче и да е по-раздразнителен. Затова лекарите препоръчват да се въздържате от кафе, докато кърмите.
Знаете ли, че… ефектът на последната чаша кафе може да трае повече от 5 часа. Необходим е дълъг период, за да може организмът ви да абсорбира напълно кофеина. Ето защо ако пиете кафе късно следобед може да имате проблеми със съня и да се въртите през нощта.
Знаете ли, че… кофеинът често се добавя в лекарствата за главоболие, защото помага на организма да абсорбира другите съставки по-бързо. Той намалява нежеланите странични ефекти от химичните вещества в лекарствата поради факта, че е силен антиоксидант.
Истини и митове за кофеинаЗнаете ли, че… кофеинът често се използва в много козметични продукти за лице. Това е така, защото той прави кожата по-гладка и намалява бръчките.
Знаете ли, че… с възрастта тялото ви все по-трудно абсорбира кофеина. Ето защо не пийте кафе по обед или след обед, ако сте минали 40-те. Това могат да си го позволят само 20-годишните.
Знаете ли, че… кофеинът засилва симптомите на безпокойство. Според проучвания хората, които страдат от нервно напрежение и безпокойство, трябва да избягват консумацията на кафе и напитки, съдържащи кофеин. Субстанцията в тях може сериозно да засили проблемите на болните.
Знаете ли, че… противно на твърденията кафето няма да ви спаси от махмурлук. Ако изпиете няколко чаши, то само ще засили главоболието ви.
Знаете ли, че… свръхдоза кофеин може да ви убие. Починалите от свръхдоза кафе са истинска рядкост, но има такива случаи. Понякога организмът не може да понесе повече и органите и системите отказват да работят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top