Search
Филтрирай по...

Каква е връзката между дефицита на витамин К и артериалната калцификация?

Атеросклероза

 

Наскоро бяха проведени независимо едно от друго две важни изследвания. Те са на списанието за изследване на бъбреците Нефрон в Осло, Норвегия и на Американския журнал по хипертония в Ню Джърси, САЩ. И двете са публикували проучвания отразяващи зависимостта на калцификацията на съдовете и артериалната скованост от витамин К-зависимия протеин, известен като матричен карбоксиглутамат протеин (МКГП).

 

Изследването на списание Нефрон включвало 83 пациенти с хронична бъбречна болест между трета и пета степен на заболяването. Учените проследявали съдовата калцификация като измервали калцираните лезии в коремната аорта, а съдовата скованост се следяла чрез измерване на CAVI индекса и скоростта на пулсовата вълна.Нивата на плазмения неактивен МКГП били измервани чрез метода ELISA. Резултатите показали, че нивата на плазмения МКГП нарастват пропорционално на степента на развитие на хроничната бъбречна болест и че този протеин има връзка със съдовата калцификация.

 

Изследването на Американския журнал по хипертония включвало 66 участници с диабет тип 2 от различни етноси. Учените проследявали каротидно-феморалната скорост на пулсовата вълна чрез високо прецизна артериална тонометрия, а МКГП бил проследяван чрез метода ELISA. Резултатите показали, че нивата на МКГП наистина са свързани с артериалната скованост при диабет тип 2. Изводите от това изследване сочат, че добавките с витамин К крият ключа към решението на проблема с артериалната скованост.

 

В действителност витамин К2 и особено неговата естествена форма – МК-7 (менахинон) е необходим за активирането на МКГП. Механизмите, чрез които МКГП инхибира артериалната калцификация са ясно установени благодарение наизследванията върху отделни клетки,  животни и хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top