Search
Филтрирай по...

Какво знаете за витамините?

Какво знаете за витамините?

В природата съществуват шест жизненоважни хранителни вещества: протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и вода. Те са необходими за правилното функциониране на всички органи и системи в тялото. Витамините и минералите се наричат микронутриенти и са необходими за клетките в много малки количества. Те не доставят калории. Когато тялото не получава необходимото количество витамини, организмът е в опасност и се появяват различни заболявания.

Витамините се делят на водоразтворими (витамин С и витамините от групата В) и мастноразтворими ( витамини А, Д, Е, К и т.н). Тези, които се разтварят във вода, не се натрупват в организма, а се движат в кръвния ток. Неусвоеното количество от тях се изхвърля чрез урината и затова могат да се приемат продължително време. Мастноразтворимите витамини имат нужда от мазнини, за да се абсорбират в тънките черва. След това се натрупват в черния дроб и мастните тъкани и могат да достигнат токсични нива, ако се приемат във високи дози и продължително време.

Ето какво е действието на витамините върху тялото ни:

Витамин А е необходим за растежа и възстановяването на клетките. Има съществено значение за формирането и поддържането на здрави кости, зъби, кожа, бъбреци, пикочен мехур, бял дроб, както и за поддържане на добро зрение. Витамин С засилва устойчивостта на организма към различните видове инфекции. Като мощен антиоксидант той притежава  и противораково действие.

Недостигът му води до нощна слепота и други нарушения на зрението, загуба на апетит, податливост към инфекции, промени в кожата и зъбите.

Витамин В1 участва в разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините. От особено значение е за по-доброто функциониране на нервната система и  храносмилането. Недостигът му причинява умора, храносмилателни проблеми, нервно разстройство, мускулна слабост, парализи на крайниците, загуба на рефлекси и сърдечни проблеми.

Витамин В2 е необходим за нормалното освобождаване на енергия от въглехидратите, мазнините и протеините. Участва също в синтеза на определени хормони и в производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород до всички тъкани. Недостигът му причинява тежки анемии, язви в устата и по езика, възпаление на очите и кожата. При голям дефицинт на този витамин може да се развие хистерия и депресия.

Витамин В3 също играе важна роля при обмяната на веществата, при производството на редица хормони и  образуването на червени кръвни клетки.  Недостигът му причинява слабост, загуба на апетит, нарушено храносмилане, възпаления на кожата, пелагра и увреждане на централната нервна система.

Витамин В6 е много важен за обмяната на вещества. Има ключова роля в усвояването на аминокиселините, които са градивните елементи на протеините. Недостигът му води до възпаления на нервите и кожата, податливост към инфекции, анемия, депресия и др.

Витамин В12 е необходим за формиране на червените кръвни клетки и  нормалното производство на аминокиселини. Подпомага нормалното функциониране на нервните клетки. Дефицитът му причинява анемии и неврологични проблеми.

Витамин С поддържа тъканите в добра форма и укрепва имунната система. Необходим е за образуването на колаген (протеин, който участва в структурата на костите, хрущялите, мускулите и кръвните клетки). Поддържа капилярите, костите и зъбите. Той е силен антиоксидант, който подпомага бързото зарастване на рани и костни фрактури. Витамин С подпомага за устойчивостта на организма от инфекции. Недостигът му води до кървене от венците и носа, бавно зарастващи рани, увреждане на кръвоносните съдове, подуване и болки в ставите, суха, лющеща се кожа, отпадналост, предразположение към инфекции, кръвоизливи и скорбут.

Витамин D е необходим за здрави кости и зъби, помага на тялото да абсорбира  калций и укрепва имунната система. Най-често срещани заболявания, вследствие на недостига му, са остеопороза при възрастните и рахит при децата.

Витамин Е стабилизира клетъчните мембрани. Поддържа очите, кожата и черния дроб в добро здраве. Не допуска белия дроб да се увреди от мръсния въздух и участва във формирането на червени кръвни клетки. Той е мощен антиоксидант, който влияе благоприятно върху имунната система и има противораково действие. Липсата му може да доведе до безплодие, анемия, увреждания на нервната система и предразположение към инфекции.

Витамин К е с особено значение при кръвосъсирването. Рядко се наблюдава дефицит на този витамин, но въпреки това съществуват лекарствени средства, които затруднят усвояването му, което може да доведе до тежки животозастрашаващи кръвоизливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top