Search
Филтрирай по...

Какво знаете за козметичните продукти?


Смятате, че козметиката, която използвате, е напълно безопасна? Прочетете внимателно следващите въпроси и техните отговори и разберете дали това действително е така.

Въпрос № 1: Всички козметични продукти трябва да получат одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), преди да се появят на пазара. Вярно или грешно?

Грешно!

За разлика от фармацевтичните компании, компаниите за козметични продукти не се нуждаят от одобрението на FDA, за да пускат своите стоки на пазара. Това, обаче не важи за съставките, които продуктите съдържат. Изкуствените оцветители в козметичните продукти трябва предварително да получат одобрение за употреба или сертификат за безопасност от FDA. Това означава, че мостри от всяка партида, трябва да преминат през специален тест на FDA за чистота и безопасност, преди да бъдат използвани при производството на козметика.

Въпрос № 2: Неправилната употреба на спирала за мигли може да причини увреждания и инфекции на очите. Вярно или грешно?

Вярно!

Когато използвате спирала за мигли, вие можете неволно да надраскате роговицата на окото си с четката или да развиете инфекция от микробите по нея. За безопасно използване на спирала следвайте тези правила:

  • никога не се гримирайте, докато пътувате с кола, автобус или друго превозно средство. Възможно е да надраскате роговицата на окото си с четката на спиралата, при внезапно спиране или рязък завой;
  • никога не добавяйте вода, когато спиралата изсъхне. Така рискувате в нея да попаднат микроби, които могат да причинят инфекции;
  • не използвайте спиралата си повече от 3 месеца. Колкото по-стара е спиралата, толкова по-голяма е вероятността тя да съдържа микроби;
  • никога не използвайте чужда спирала и не позволявайте на друг да използва вашата. Така има голяма вероятност да си прехвърлите опасни микроби;
  • винаги отстранявайте грима си преди лягане. Частици от спиралата могат да попаднат във вашите очи и да причинят инфекции.

Въпрос № 3: Миглите и веждите могат да бъдат боядисвани с боя за коса в края на краищата те също са коса! Вярно или грешно?

Грешно!

Никога не използвайте боя за коса, за да боядисате вашите мигли или вежди. Това може да доведе до сериозни увреждания, включително слепота! Спиралите за мигли и моливите за вежди съдържат специални оцветители, които са одобрени за третиране именно на тези зони, но нито една боя за коса не е одобрена за боядисване на вежди или мигли.

Въпрос № 4: Надписът: „Не е тестван върху животни” означава, че нито едно животно не е участвало при тестването на козметичния продукт и неговите съставки. Вярно или грешно?

Грешно!

Подобен надпис върху етикета на продукта може да бъде изключително подвеждащ. Дори когато продуктът не е тестван върху животни, има голяма вероятност неговите съставки да са.

Въпрос № 5: Ако на етикета пише: „изцяло натурален” или „органичен” продуктът няма да предизвика раздразнение или възпаление на кожата. Вярно или грешно?

Грешно!

Отровният бръшлян също е натурален продукт, но вие вероятно не бихте третирали с него своята кожа. Съществува риск да получите алергична реакция или възпаление дори след употреба на „изцяло натурални” и „органични” продукти.

Въпрос № 6: Дори хипоалергенните продукти могат да предизвикат алергични реакции. Вярно или грешно?

Вярно!

Дерматолозите и потребителите, страдащи от алергии добре знаят, че думата „хипоалергенен” върху етикета на даден продукт, не е гаранция за безопасност и че хипоалергенните продукти не елиминират напълно риска от развитие на алергични реакции. Тревожен е и фактът, че не са установени специални изисквания към продуктите, обозначени като „хипоалергенни”, което дава възможност на всяка компания сама да определя върху кои продукти да слага подобен етикет.

Въпрос № 7: Надписът: „Дерматологично тестван” означава, че продуктът няма да предизвика алергични реакции или възпаления на кожата. Вярно или грешно?

Грешно:

Понятието „дерматологично тестван” твърде често подвежда потребителите. То не дава отговор на някои много важни въпроси като:

  • Независим ли е дерматологът, провел теста, или работи за компанията производител?
  • Какви видове тестове са проведени?
  • Върху колко пациента е тестван продукта?
  • С каква продължителност са били тестовете?
  • Какви са резултатите от тях? и др.

Въпрос № 8: Лазерите са лесен и ефективен начин за премахване на татуировки. Вярно или грешно?

Грешно!

Лазерите действително се използват за избелване на татуировки, но за съжаление този метод не е 100% ефективен. Избелването обикновено отнема няколко процедури и не е никак евтино и безболезнено. Крайният резултат е почти незабележима татуировка, която никога не изчезва напълно.

Няколко интересни факта за татуировките:

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не одобрява инжектирането на оцветители в кожата.

Татуираните хора не трябва да даряват кръв минимум една година след като е направена татуировката, заради високият риск от инфекции.

Въпреки, че се случва изключително рядко, някои хора могат да развият алергична реакция към боите за татуиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top