Search
Филтрирай по...

Какво знаете за нарколепсията?

Какво знаете за нарколепсията?Нарколепсията е рядко смущение на съня, при което се появява необяснимо и неконтролируемо желание за сън през деня и слабост на мускулите. Повечето епизоди на нарколепсията са свързани с изблици на странно чувство на яд, страх, щастие или удоволствие. Сънните атаки се появяват постоянно и циклично и болният заспива независимо къде се намира. Много от тях са свързани и с халюцинации или ярки и страховити сънища, които са продължение на това, което се е случило преди сънната атака.
Това смущение е открито още през 1880 г. от френският физик Жан Баптист Едуард Желино. За съжаление днес близо 120 години по-късно все още загадката на болестта не е открита.

Какво причинява нарколепсията?
Причината за нарколепсията не е известна. Учените смятат, че заболяването зависи от промени в някои гени на болните. Тези гени контролират хормона мелатонин, както и химикали в мозъка, които са отговорни за фазите на съня и бодърстване. Някои експерти смятат, че нарколепсията може да се дължи на недостиг на производство на химичното вещество, наречено хипокретин в мозъка. Учените са на мнение, че причината за появата на заболяването е комплекс от фактори, които си взаимодействат.

Какви са симптомите?

  • Прекалена сънливост през деня. Хората, които се оплакват от сънливост през деня (независимо дали са болни от нарколепсия или не) страдат от липса на енергия и концентрация, загуба на памет, депресия и силна умора.
  • Загуба на мускулен тонус. При рязка загуба на мускулен тонус човек не може да контролира тялото си. Това може да доведе до симптоми като проблеми с говора, цялостен срив на мускулите по тялото. Загубата на мускулен тонус често се свързва с необясними емоции на страх, страх, гняв или удоволствие.
  • Халюцинации: Обикновено, тези измамни преживявания са ярки и дори плашещи. Те могат да се явят както при заспиването, така и при събуждането.
  • Сънна парализа. При нея човек не може да се движи, да говори или да реагира докато заспи или преди да се събуди. Тези епизоди обикновено са кратки – от няколко секунди до няколко минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top