Search
Филтрирай по...

Какво представляват свободните радикали


Свободните радикали са увредени молекули с един липсващ електрон. Те атакуват здравите клетки и предизвикват тяхното разрушаване. Това, че свободните радикали убиват клетки, не е толкова фатално – тялото може да генерира нови. Процесите на раждане, стареене и смърт на клетки в организма протичат по 24 часа в денонощието. Проблемът е, че нападайки клетките, свободните радикали увреждат техните ДНК, което води до редица заболявания. Когато ДНК-структурата на клетките се промени, те мутират. Те започват да нарастват и да се делят по-бързо от нормалните клетки.

Нормалната клетка сама си произвежда свободни радикали. Тези свободни радикали не представляват опасност за здравето, тъй като се неутрализират от антиоксидантите, които тялото произвежда. Съществуват и външни фактори, които стимулират отделянето на свободни радикали. Замърсеният въздух, цигареният дим, алкохолът, който пием и храната, която ядем водят до пивишено производство на свободни радикали.

Свободните радикали предизвикват унищожителна верижна реакция. Когато един свободен радикал отнеме електрон от стабилна молекула, я превръща в нестабилна, т.е. в нов свободен радикал, който на свой ред атакува други молекули. Този процес може да се повтори милиони пъти в рамките на едно денонощие.

Тялото не произвежда достатъчно антиоксиданти за да се пребори с токсините, които попадат в организма от външната среда. За щастие Майката Природа се е погрижила за нас с хилядите антиоксиданти, съдържащи се в плодовете, зеленчуците, зърнените култури, ядките и бобовите растения. При днешната замърсена околна среда, набавянето на антиоксиданти с храната е от изключително значение за здравето.

В зависимост от своя тип, антиоксидантите могат да спрат верижната реакция, преди или след като вече е започнала. Тъй като всеки тип антиоксидант действа по различен начин, ние се нуждаем от разнообразна храна. За да неутрализира атаките на свободните радикали, тялото има нужда от комплекс от витамини и минерали, като витамин А, С, Е и бета-каротин. Прекалената консумация на един и същи витамин може да е вредна. Плодовете, зеленчуците, ядките, бобовите и зърнените растения съдържат комплекс от антиоксиданти. Техният прием е най-добрият начин за съхраняване на добро здраве и дълголетие.

Ревита Ви препоръчва:

Алфа-липоева киселина, 360 mg

Ацетил Л-карнитин, 500 mg

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Плодов антиоксидант, 450 mg

Акай, 540 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top