Search
Филтрирай по...

Какво трябва да знаете за рака на простатата

рак на простататаТова е една от най-често срещаните форми на рак при мъжете. Всяка година само в САЩ се диагностицират повече от 200 хиляди случая на рак на простатата. Този вид рак по принцип се развива бавно, но има и случаи на агресивни форми. Раковите клетки може да метастазират от простатата към други части на тялото, особено към костите и лимфните възли.

Ракът на простатата е свързан със следните рискови фактори:

  • наследствена обремененост – рискът от това заболяване при мъжете се увеличава, ако преди това в рода е имало подобно заболяване. Рискът е увеличен и при заболяване от рак на гърдата при родителите и роднините от женски пол.
  • възраст – с увеличаване на възрастта рискът от поява на болестта се увеличава като средно тя е 70 години
  • раса – ракът на простатата се среща 2 пъти по-често при цветнокожата, отколкото при бялата раса. Рядко срещан е при азиатците и индианците.
  • хормонални фактори – прекомерната секреция на тестостерон е свързана с появата на този рак. Други хормони, които могат да окажат влияние, са естрогенът и пролактинът.
  • хранене – рискът от раково заболяване се увеличава при прекомерна консумация на червено месо, млечни продукти и наситени мазнини, при недостатъчен прием на плодове, зеленчуци, фитоестрогени, селен, ликопен, омега-3 мастна киселина. Консумацията на хамбургери, преработени и печени меса увеличава риска от поява на агресивна форма на рак на простатата с 50 до 80 %.

Ранното диагностициране на рака е много важно, тъй като то води до по-ефективно лечение. Обикновено ракът на простатата се развива много бавно, което значи, че човек може да живее дълги години с него. Диагностицирането му понякога води до много агресивно лечение като химиотерапия и радиация. Извършването на биопсия също крие огромни рискове. Затова някои от специалистите препоръчват да не се предприемат никакви мерки и просто да се наблюдава състоянието на пациента.

Най-добре е да се обърне внимание на промяна в храненето и на приема на хранителни добавки. Следните добавки имат доказано позитивен ефект при рак на простатата:

  • ликопен – червеният пигмент в доматите, който има силно антираково действие
  • ленено семе – полезно е не само за превенция на рак на простатата, но и при вече диагностицирано заболяване. То се свързва с рецепторите за мъжки хормони и помага за премахване на излишния тестостерон.
  • полифеноли от зеления чай – осигуряват защита срещу много видове рак, включително и рак на простатата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top