Search
Филтрирай по...

Как да се преборим с алергията от полени?

Как да се преборим с алергията от полени?Във въздуха вече летят малките бели пухчета, които причиняват толкова проблеми на хората с алергия от полени. Какво трябва да знаем за тази болест и как може да се предпазим? Ще ви представим няколко интересни подробности, които могат да са ви от полза.

Как да намалим симптомите? Препоръчително е, когато излизате навън дори и за кратко, прибирайки се у дома, да си вземате душ и да миете косата си. Така ще се отървете от прашеца, който е полепнал по кожата и косата ви. Той няма да се прехвърли върху мебелите и на възглавницата ви. Старателно мийте ръцете си и след това носа си. Така ще се спасите от кихането, кашлянето и сълзенето на очите. Когато сте в колата, затворете прозорците и внимавайте с вентилацията. Добре е да знаете, че поленовият и цветният прашец, който предизвиква назалната алергия, е в по-голяма концентрация сутрин, затова планирайте излизанията си навън за вечерта. Специалистите съветват да се носи маска само когато режете трева или копаете в градината. В такива случаи страдащите от назална алергия ще бъдат изложени на огромни количества цветен прашец, който директно ще попадне в очите, носа и белия дроб. Ето защо е добре да сложите очила, маска и да покриете носа и устата си.

Как да почистим дома си? Домашният прах е водещ алерген. Най-много прах има в спалнята. Използвайте прахосмукачка с воден филтър за матраците, възглавниците и килимите. Купете си хипоалергични възглавници. Това ще облекчи симптомите на алергията. Без значение, че първите слънчеви лъчи ви изкушават да отворите широко прозорците, не го правете. Затворете помещенията през сезона на алергиите – пролетта. Включете климатик, за да раздвижва въздуха у дома. Използвайте влажна кърпа или парцал от микрофибър, за да почистите повърхностите у дома. С тях ще премахнете мръсотията и праха. Важно е да минавате ежедневно. Мухълът засилва алергията. Влажността в стаята трябва да е около 40% до 50%, за да се предотврати развитието на мухъл. Почиствайте баните с подходящ препарат срещу плесени или белина.

Настинка или алергия? През пролетта много хора бъркат настинката и алергията. Настинката преминава за седмица, докато алергията може да продължи дори месец – два. Простудата се проявява с температура, болки в тялото, отпадналост. Общото между двете заболявания са запушеният нос, сълзенето и сърбежа в очите.

“Ужасните” лекарства. Много от лекарствата срещу алергиите преди години предизвикваха сънливост и наддаване на тегло. Специалистите обаче вече са категорични, че днес това не е така. Създадени са ново първото поколение антихистаминови препарати, при които страничните ефекти са сведени до минимум. Повечето от лекарствата се впръскват в носа и остават там. Учените съветват болните да укрепват имунната система чрез витамини и пробиотици. Те помагат на организма да се пребори с алергените. Вече има доказателства, че пробиотиците намаляват риска от развитието на назална алергия при децата.

Как да пътуваме? За съжаление пътуването със самолет и назалната алергия е сериозен проблем. Въздухът в самолета не е подходящ за хора с такива проблеми. Помещението е много малко и затворено. Алергията може сериозно да се засили.
Кога е време за лекар? Посетете лекаря, когато проблемите с носа започнат да пречат на живота ви. Ако ежедневно се сблъсквате с кихането, кашлянето и събрежите, задължително се консултирайте със специалист. Той ще ви помогне да се справите и ще ви предпише правилното лечение. Не изчаквайте прекалено дълго. Проблемът може да се задълбочи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top