Search
Филтрирай по...

Как да се справим с дневната сънливост?

Дневна сънливостВсеки човек понякога се чувства сънен.  Когато обаче сънливостта започне да пречи на ежедневните задължения и занимания, говорим за проблем със сънливостта.

Най-често срещаните симптоми са:

·        продължително недоспиване или неспокоен сън;

·        задрямване по време на шофиране;

·        трудно издържане в бъдно състояние при четене на книга или гледане на телевизия;

·        трудна концентрация по време на работа или в училище;

·        трудности при запомняне;

·        наличие на забавени рефлекси;

·        затруднено контролиране на емоциите;

·        нужда от дремване през деня през повечето дни.

Сънливостта може да бъде резултат от смущения в денонощния ритъм на сън и будуване, недостатъчен или непълноценен сън, прием на лекарства. Съществуват два периода в денонощието, когато на човек му се спи повече – между полунощ и 7 часа сутринта и между 13 и 16 часа. Ако човек не спи през нито един от двата периода, съвсем нормално е да се чувства сънлив през останалата част от денонощието. Средно човек спи 8-8,5 часа на денонощие, като някои хора се нуждаят от повече сън, за да се чувстват отпочинали. Повечето хора не се наспиват през работните дни и се опитват да си наваксат през уикенда.

Възможно е някои заболявания да оказват влияние върху съня – сънна апнея, нарколепсия, астма, ревматоиден артрит и др. Познати са лекарства за високо кръвно налягане, за сърце или за астма, които пречат на нормалния сън. Някои стимуланти като алкохол, кофеин и тютюн могат сериозно да попречат на заспиването и да доведат до прекомерна сънливост през деня.

Дневна сънливост  се лекува само със сън! Лягайте си по-рано, спете до по-късно или ако имате възможност, подремвайте през деня. Не се препоръчва употребата на лекарства, тъй като те само могат да навредят. Препоръчва се приемът на чай и билкови екстракти, които да отпуснат нервната система и да помогнат за по-лесното заспиване.

Ревита Ви препоръчва:

Сибирски женшен (корен), 410 mg

Корейски женшен, 560 mg

Женшен бразилски/ Сума (корен), 500 mg

Алайв мултивитамин, 1g

Vit C Release, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top