Search
Филтрирай по...

Как да се храним в офиса?

Как да се храним в офиса?

Ако закуската и вечерята са „лесни”, то обядът за работещите хора често се превръща в истински проблем. В офиса няма печка или удобна маса, където да хапнете на спокойствие топла готвена храна.

Имате два варианта. Първият е да се храните в офисната столова (ако изобщо има такава) или да посещавате най-близкото до работното ви място кафене. Но ако сметнете разходите си за месец, ще получите сериозна сума, която със сигурност бихте предпочели да влагате в семейния бюджет, вместо да оставяте в заведение, което по всяка вероятност дори не отговаря на вашите кулинарни предпочитания.

Вторият вариант е да се доверите на рекламите и да купувате така наречените „обеди в пакетче” – спагети, супи или картофено пюре. Замислете се обаче ще издържи ли вашият организъм на постоянна доза оцветители и изкуствени добавки (поне веднъж прочетете внимателно списъка със съставки на опаковката). Ето защо ви остава само едно – ако сте принудени да ограничите разходите си в условията на днешната криза, по-добре носете обяда си от вкъщи.

И макар че условията за хранене в офиса не са добри както у дома, старайте се да консумирате само качествена храна – все пак става дума за вашето собствено здраве. Запознайте се с основните правила за „работно” хранене и изберете тези, които са подходящи за вас.

1. Задължително закусвайте у дома. Ако изпитвате затруднение и сутрин нямате апетит, за всеки случай се консултирайте с гастроентеролог – възможно е да страдате от стомашно-чревно заболяване.

2. Ако сте принудени да обядвате на бюрото си, ще трябва да се отнасяте внимателно със своите колеги. Ястията не трябва да бъдат прекалено ароматни – все пак в офиса не сте сами и това може да пречи на останалите.

3. Не пропускайте обяд, дори ако сте решили да отслабнете. Първо така рискувате да изядете двойно повече храна на вечеря, и второ – да развиете гастрит и други стомашно-чревни заболявания. Важно е да се храните: а) регулярно и б) равномерно. Обядът трябва да съставя минимум 35% от цялото ви дневно меню.

4. Основната част на храненето в офиса трябва да бъде съставена от плодове и зеленчуци, крехко месо или риба. Идеалният вариант за обяд е варено пилешко или говеждо месо и салата.

5. Такива продукти като бадеми, гръцки орехи или фъстъци (но натурални, а не солени или сладки) съдържат много въглехидрати. Ето защо ако чувствате физическа или умствена умора, вместо да пиете поредната чаша кафе изяжте малко количество ядки.

6. Ако изпитвате силно чувство на глад, консумирайте обезмаслено кисело мляко. На първо място то е източник на калций, а на второ е гаранция, че няма да ви се прииска да изядете нещо калорично време на дългия работен ден.

7. За утоляване на глада ще ви помогнат и сушените плодове. Това е абсолютно натурална храна, без оцветители и консерванти, но с калций (за здрави кости), калий (който подобрява работата на нервната система), магнезий (който нормализира кръвното налягане) и желязо (против анемия).

8. Яде ви се нещо сладко? Тогава хапнете малко плодов мармалад. В състава му влиза желатин, който е полезен за мускулите, кожата и ноктите. А пектинът способства за извеждането на шлаките и токсините от организма.

9. Ако работата ви е свързана с натоварена умствена дейност, не се отказвайте от кафето и шоколада. Тези продукти ще ви помогнат да се избавите от главоболието и ще подобрят вашето настроение. Все пак не прекалявайте: една малка чаша натурално кафе на ден е напълно достатъчна.

10. Когато зимата е на прага, включете в менюто си мазна храна. Тя ще даде на мускулите необходимата енергия и ще помогне за поддържането на нужната температура в организма.

11. Хранете се по едно и също време. Определете точен час за закуска, обяд и вечеря. За да ви е по-лесно да спазвате определения от вас график, винаги носете със себе си лека закуска – ябълка, банан или йогурт.

Ревита Ви препоръчва:

Алайв мултивитамин, 1g

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top