Search
Филтрирай по...

Как да си приготвим ароматна вана?

Горещата вана е лесен и приятен начин за снемане на умората и напрежението, натрупани през дългия работен ден. Тя ни помага да се отпуснем и да се почувстваме свежи и отпочинали. Но освен като средство за релаксация, ваната може да се използва и за подобряване на физическото и емоционалното състояние, стига само да добавим в нея няколко капки ароматни етерични масла.

Какво лекуват етеричните масла?

Правилната употреба на етерични масла действа благотворно при различни видове заболявания:

  • – при неврози помага вана с масло от лавандула, евкалипт и бор, а при депресии – масло от здравец;
  • – болните от захарен диабет могат да приемат вани с добавено масло от здравец, лаврово дърво, розмарин, лимон и евкалипт;
  • – ако имате проблеми със ставите, използвайте масло от хвойна, което също така ускорява зарастването на раничките и се бори с гнойните заболявания на кожата;
  • – при махмурлук помага вана с масло от портокал, лавандула, карамфил и розмарин;
  • – а ако просто искате да се отпуснете, си пригответе вана с масло от портокал и лавандула.

За да приготвите правилно ароматната си вана, без да навредите на вашето здраве, спазвайте няколко прости правила:

  • температурата на водата трябва да бъде приблизително 37-38°С. Ако водата е по-студена, етеричните масла няма да се разтворят, а ако е прекалено топла, те могат да се изпарят прекалено бързо;
  • не добавяйте маслата директно във водата, това може да причини раздразнение на вашата кожа. Предварително разтваряйте етеричните масла в чаша мляко и едва тогава изсипвайте сместа във ваната;
  • не прекалявайте с маслата! Няколко капки са напълно достатъчни. Големите количества етерични масла могат да изгорят вашата кожа или да предизвикат кожно раздразнение.

Ароматни вани за красива кожа

Ароматните вани могат също така да ви помогнат да се избавите от целулита и да тонизират вашата кожа. Предлагаме ви следните рецепти:

Вана № 1. Добавете във ваната, предварително разтворени в чаша мляко – 2 капки масло от портокал, 2 капки масло от кипарис, 2 капки масло от грейпфрут и 1 капка масло от здравец.

Вана № 2. Смесете 1 супена лъжица мед с 4 капки масло от розмарин, 5 капки масло от бергамот и 4 капки масло от лавандула – след това добавете сместа във ваната.

Вана № 3. Разтворете в чаша мляко 3 капки масло от здравец, 3 капки масло от лимон и 3 капки лавандулово масло, след което изсипете сместа във водата и се насладете на ароматната вана.

*Забележка: Използването на ефирни масла не се препоръчва на бременни жени, кърмачки, а също така на болни от епилепсия или шизофрения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top