×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
"Хваща ме склерозата” – често се шегуваме така, иронизирайки своята разсеяност или факта, че сме забравили нещо важно, „оправдавайки” своята небрежност с болестта на Алцхаймер. С напредването на възрастта обаче, шегата за съжаление често се превръща в реалност.

Със сигурност се е случвало на всеки от нас да отвори някой шкаф и да забрави какво всъщност е търсил. Или да слезе до мазето и да започне да се чуди какво е трябвало да вземе. И още куп други ситуации: Излизате от киносалона и изведнъж осъзнавате, че не помните къде точно на паркинга е автомобилът ви. Или пък – към вас се приближава някой, сърдечно ви поздравява и повежда разговор, а вие не се сещате откъде по дяволите го познавате и кой е той. Или пък тръгвате да разказвате за малката си племенница, но изведнъж...можете да се сетите за имената на всичките си роднини, само не и за нейното, точно в този момент.

За съжаление, с напредването на възрастта, тези ситуации зачестяват. При хората над петдесетгодишна възраст, тези малки бели петна в паметта обикновено стават по-чести, като това предизвиква сериозен дискомфорт у хората, карайки ги да се съмняват в сериозни мозъчни заболявания и най-вече болестта на Алцхаймер, която е най-честата форма на деменция. Възникналата несигурност и дори страх способстват за задълбаване в проблема и още по-големи проблеми – липса на съсредоточеност, загуба на концентрация, общо влошаване на паметта.

Странните стари хора



В момента у нас има около 1,5 млн. души на възраст над 65 години. Около 10 процента от тях страдат от деменция или нарушения на паметта под различна форма до степен, която пречи на нормалния им живот. Всеки пети страда от умерени когнитивни смущения – лека степен на забравяне. Те обаче не влияят чувствително върху качеството им на живот.  Могат обаче да са признак за сериозно заболяване, в най-честия случай – болестта на Алцхаймер.

И тук не става въпрос просто за забравяне. Първите признаци на деменцията често остават незабелязани, защото се считат за нормални прояви, съпътстващи напредването на възрастта. Ако даден индивид често забравя имена, не успява да се справи с нормални ежедневни действия, демонстрира промени в поведението и характера, счита държанието на повечето от хората от обкръжението си за ненормално, реагира по начин, който се струва странен за близките му хора – вече става въпрос за сигнали, които не бива да омаловажаваме и подценяваме. За съжаление болните се обръщат към лекар едва когато смущенията вече са в много напреднал стадий и по тази причина трудни за коригиране. Затова е нужно да следим внимателно промените в поведението на възрастните хора и незабавно да правим консултация с лекар, ако преценим че има макар и дребни нередности. Навременното лечение, както при всяка друга болест, е безценно.

Храна за мозъка

В последните години, специалистите обръщат все повече внимание на правилното хранене. Влиянието му върху нашето тяло вече е отдавна доказано. Много лекари препоръчват силно консумацията на морски продукти и най-вече риба, тъй като тя оказва положително въздействие върху когнитивните функции. В мазнината на морските риби се съдържат ценните омега-3 мастни киселини. Те са част от състава на клетъчната мембрана. Осигуряването на достатъчно количество такива мазнини в мембраната на мозъчните клетки доказано подобрява функцията на човешкия мозък. Те засилват способността ни за съсредоточаване и концентрация.

Доказано добро влияние има и вече добре познатият екстракт от гинко билоба, който има силна антиоксидантна функция. Освен това подобрява периферното кръвообращение, което от своя страна води до по-добро мозъчно оросяване. Виталните и добре запасени с нужните вещества мозъчни клетки са предпоставка за по-добро съсредоточаване, по-лесно запомняне и по-приятен живот на старини.

За приятната трета възраст



Всеки човек се надява той и близките му да прекарат в спокойствие и прилично здраве „златната есен” на житейския си път. Трудно е да се повлияе на генетичните фактори, но има и много други фактори, които играят важна роля, и най-вече всеки човек може да ги контролира и да направи стила си на живот такъв, че да си помогне сам. Между тях са:

-          Физическа активност. Трябва да е достатъчна, без да се насилваме. Никой не е казал да тичате всяка сутрин в парка, достатъчни са 30-40 минути енергично ходене пеш дневно, или поне три пъти в седмицата. Подходящи са и леки, ненатоварващи упражнения.

-          Емоционална активност. Седенето с часове пред телевизията или радиото не е достатъчно, нито прекаленото четене на книги. Важно е възрастните хора да търсят активни забавления, естествено съобразени с годините им. Посещаване на някакъв курс, изучаване на чужд език, участие в забавни интелектуални игри, решаване на кръстословици – това са все дейности, които стимулират паметта и останалите мозъчни функции. Най-добре е всеки да си избере занимание според интересите – то трябва да му е близко, приятно и да му носи радост. Важно е да се избягва прекомерния стрес и а се гради позитивен мироглед.

-          Социални контакти. Обществени контакти, комуникация с близки хора и приятели – това са все неща, изключително важни за душевния комфорт на възрастните хора. Най-добре е дейностите, с които се захващат, да се извършват в колектив. Едва ли на някого ще му е приятно на тази възраст да прави физически упражнения сам вкъщи в продължение на цял час, или пък да учи чужд език в домашна обстановка.

-          Здравословна храна. Възрастните хора трябва да поемат достатъчно количество пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнест хляб, големи количества течности, като е добре част от тях да са под формата на прясно изстискани плодове, чайове и вода, риба, ядки. Препоръчително  е да се ограничи консумацията на мазни меса и колбаси.

-          Внимателно с успокоителните и сънотворните. Консумацията на всякакви т.нар. транквиланти трябва да е изключително предпазлива и задължително консултирана със специалист. При продължителна и неправилна употреба тези лекарства могат да доведат до привикване, зависимост, влошаване на паметта и на други мозъчни функции.

-          Алкохол и цигари. Тук правилото е ясно и недвусмислено: никакви цигари и алкохол колкото се може по-рядко.

-          Следене на общото здравословно състояние. Общопрактикуващият личен лекар в тази възраст трябва да се посещава редовно. Той е длъжен да следи за състоянието на пациента като му назначава редовни изследвания на кръв, урина, както и на дейността на сърцето и белите дробове. Много важно е да се следят внимателно зрението и слуха, тъй като това са двете сетива, чрез които човек получава и обработва най-голямо количество информация от заобикалящия го свят.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.