Search
Филтрирай по...

Кандидоза – какво трябва да знам за нея?

Кандидоза – какво трябва да знам за нея?Кандидозата е гъбична инфекция, която може да засегне кожата, половите органи, гърлото, устата или кръвта. Кандидозата се прчинява от свръх растеж на микроорганизми (гъбички) от рода на Кандида.

Кандида съществуват естествено в човешкия организъм, но в малки количества, като някои медикаменти и заболявания могат да доведат до растежа на гъбичките, особено в топлите, влажни зони на тялото.

Злоупотребата с антибиотици и медикаменти от типа на орални контрацептиви, цитостатици и такива, потискащи имунитета могат да се окажат ключови при появата и развитието на кандида.

Възпалителните процеси на женските полови органи, затлъстяването, захарният диабет, недостигът на витамините С, В1 и В6 и др. също се считат за улесняващи развитието на кандидоза фактори.

Видове кандидоза:

–          На устната кухина или гърлото (млечница; орофарингеална кандидоза; кандидоза на устната кухина)

–          На гениталиите (гъбична инфекция)

–          В кръвта (инвазивна кандидоза; кандидемия)

Симптомите и лечението на всеки един от типовете кандидоза, зависи от местоположението, което микроорганизмите са си „избрали” да обитават.

  • Кандидоза на устната кухина

Гъбичната инфекция на устата или гърлото най-често се наблюдава при бебета и лица, подлагали се на химиотерапия, болни от спин или такива с доста отслабена имунна система. Среща се и при диабетиците, при приемащите антибиотици или болните от астма, които използват инхалатори.

Най-често симптомите биват бели петна в устата и езика, зачервяване или дискомфорт в устната кухина, болки в гърлото и затруднено преглъщане, напукани в ъглите устни. Нелекуваната млечница може да зарази кръвта, след което нещата придобиват доста сериозен характер.

  • Гъбична инфекция на половите органи

Вагиналните инфекции са сравнително по-често срещани при жените. Характерни симптоми обикновено включват:

–          Силни сърбежи в областта на гениталиите и конкретно – вагината

–          Болезненост и зачервяване в областта на вагината

–          Бяло течение

–          Болки и дискомфорт при полов акт

Макар и по-рядко,  мъжете също заболяват от гъбични инфекции на гениталиите, като придружаващите симптоми биват сърбеж, парене и обриви по главичката на пениса.

Много е важно гениталните инфекции да бъдат навременно лекувани, като лечението не бива да бъде прекъсвано или половинчато!

  • Кожни обриви

Често се явяват при пеленачета. Ако забележите тъмно-червени петна по кожата на бебето си, особено около гънките при бедрата, незабавно се консултирайте с педиатър. Жълтите, изпълнени с течност петна също може да означават гъбична инфекция.

  • Инвазивна кандидоза

Кандидозата, засегнала кръвта, наричана още кандидемия и инвазивна кандидоза се развива най-често при отслабена имунна система. Кандидемията може да има неясни и неразпознаваеми симптоми, които най-често биват висока температура и втрисане, продължаващи дори след приема на антибиотици.

Този вид инфекция често се наблюдава при хоспитализирани пациенти. Вероятността за развитие на кандидоза се увеличава при скоро претърпяна операция, хоспитализиране в интензивно болнично отделение, при слагане на катетър, отслабена имунна система. Вероятността бебетата, родени с прекомерно ниско тегло да имат такава инфекция също е голяма.

Внимание: инвазивната кандидоза е опасно състояние, което изисква незабавно лечение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top