Search
Филтрирай по...

Кафето намалява риска от инсулт

Кафето намалява риска от инсултМного от нас започват деня си с чаша ароматно топло кафе. Доскоро се смяташе, че хората, които прекаляват с горещата напитка стават по-нервни и по-напрегнати. Ново изследване на шведски учени показва обаче, че при жените, които пият повече от една чаша кафе на ден рискът от инсулт е много по-малък. В тестовете, продължили повече от десетилетие са взели участие около 35 000 дами на възраст между 49 и 83 години. Учените проследили начина им на живот и хранителните им навици. „Има все повече научни доказателства, че умерената консумация на кафе намалява риска от някои заболявания като диабет, рак на черния дроб и инсулт“, обяснява д-р Сузана Ларшон от Каролинския институт в Стокхолм (Швеция) ръководител на изследването.
При жените, които имат навика да пият поне по чаша кафе на ден рискът от инсулт е с 22 -25% по-нисък в сравнение с тези, които предпочитат чая или водата. Според учените най-вероятната причина е, че ароматната напитка подобрява инсулиновия баланс в организма.
Всеизвестен факт е, че кафето е мощен антиоксидант, които се бори със свободните радикали в организма.
Учените подчертават, че са необходими допълнителни изследвания за потвърждение на теорията им, но все пак първоначалните данни са много обнадеждаващи. Изследователите обаче предупреждават, че прекалената консумация на кафе (4-5 чаша дневно) може да се отрази и негативно на здравето.

Ревита Ви препоръчва

МЕГА – ДХК, 1 000 mg

Крил масло, 500 mg

Лют червен пипер (плод), 450 mg

Гарлицин, 350 mg

Здраво сърце, 600 mg

Здраво сърце плюс, 1 000 mg

Ситринол, 150 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top