Search
Филтрирай по...

Кои бебета и деца имат нужда от допълнителен прием на витамин А и D

Кои бебета и деца имат нужда от допълнителен прием на витамин А и DДоносените кърмени бебета се нуждаят от допълнителен прием на витамини А и D след шестмесечна възраст. Те трябва да започнат прием на тези витамини на едномесечна възраст, особено ако техните майки са страдали от недостиг на витамини по време на бремеността.

Доносените бебетата, които са хранени с млечни формули, се нуждаят от витамини А и D или ако са навършили 6 месеца, или ако приемат по-малко от 500 ml от формулата на ден (витамини А и D са добавени към формулата и задоволяват дневните нужди на децатa, които приемат повече от 500 ml).

Преждевременно родените бебета, които са кърмени, ще бъдат, още с изписването от болницата, на допълнителен прием на желязо и мултивитамини.

Преждевременно родените бебета, които са се хранили със специални млечни формули, нямат нужда от допълнителен прием на витамини.

Когато преждевременно родените бебета спрат допълнителния прием на мултивитамини и желязо или сменят специалната млечна формула, трябва да започнат допълнителен прием на витамини А и D.

Деца от 1 до 5 години

Дори и при балансирано хранене, бебетата и децата под 5-годишна възраст имат толкова завишени дневни нужди от тези два витамина, че повечето от тях не успяват да си ги набавят чрез храната. Витамини А и D са важни за имунната система, a витамин D е жизненоважен и за здравата костна система и профилактиката от рахит.

Само мазните риби като сардина, херинга, сьомга и пъстърва са добър източник на витамин D. Останалите храни съдържат нищожни количества, освен маргарина, който е допълнително обогатен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top