×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
ФитохимикалиФитохимикалите! Веществата, включени в състава на плодовете, зеленчуците, билките и подправките, които предпазват организма от болести и се грижат за неговото здраве, се наричат фитохимикали. Те представляват растителни биологично активни субстанции, на които растенията дължат своите мирис, цвят и устойчивост към заболявания. Фитохимикалите, или както ги наричат още – фитонутриенти, са богати на съединения, като например каротини, флавоноиди, полифеноли, диетични фибри, ензими, стероли, изотиоцианати. В сравнение с много други хранителни вещества, фитохимикалите са много по-ефективни срещу редица болестни процеси.

Съединенията, за които знаем толкова малко

През последните десетина години, познанията ни за храненето и хранителните добавки са се развили значително. Въпреки това обаче, повечето хора разчитат на стария набор от витамини и минерали, без да имат представа за невероятните открития в областта на фитохимикалите.

Хранителните вещества се определят като субстанции, необходими за правилното функциониране на всички системи в човешкия организъм. За съжаление обаче, към основните групи хранителни вещества, се причисляват единствено следните категории:

-          Витамини

-          Минерали

-          Мастни киселини

-          Протеини

-          Въглехидрати

-          Вода

Липсата на така ценните фитохимикали в тази класификация, до голяма степен ограничава нашите познания в областта на храненето изобщо. Къде е мястото на всички други съединения, открити в храната и защо отсъстват от тази класификационна система? Фитохимикалите са от огромно значение за човешкото здраве и затова трябва да бъдем запознати с важната роля, която изпълнява тази група хранителни вещества в нашия живот.

Епигенетиката – една от областите на научното познание, е на път да революционизира нашето разбиране за връзката между фитохимикалите и перфектното здраве. Най-общо казано, епигенетиката се интересува от това как нашият генетичен код може да бъде повлиян от хранителните и екологични фактори. Генетичните промени отнемат поколения, докато епигенетиката може да доведе до промени, които да бъдат налице само след няколко години.

Съвременната наука вече доказа съществуването на фитохимикали, които значително повлияват генната експресия. А именно с помощта на епигенетичните изследвания, се създават и комплексни формули фитохимикали, предназначени за преодоляване на специфични генни експресии. Така например, има редица фитохимикали, които повлияват експресията на генетични фактори, свързани с ракови заболявания, възпалителни процеси и повишен холестерол, както и свързаните с тях механизми на различни хронични заболявания.

Епигенетичната наука се разраства и напредва все повече, благодарение на което днес сме свидетели на разнообразие от естествени продукти, съдържащи активни фитохимикали.

Фитонутриентите и нашата антиоксидантна система

Повечето фитохимикали са източници на богати комбинации от антиоксиданти. Вече има достатъчно данни, които потвърждават факта, че комбинацията от антиоксиданти притежава много по-висока активност, отколкото който и да било  приеман самостоятелно антиоксидант. Дори антиоксиданти като добре познатите ни витамини С и Е, цинк или селен, имат твърде тесен спектър на действие срещу свободните радикали, в сравнение с хранителните вещества, предлагащи комбинирана антиоксидантна защита.

Освен това, потребителите все още не знаят какво точно се крие зад понятието антиоксидант, също како и че това е доста общ термин. Всъщност, всеки един антиоксидант има своя специфична роля в здравето и превенцията на заболявания. За да стане по-ясно, нека си представим, че антиоксидантите са като музикалните инструменти. И за да сътвори симфония, тоест – красиво съзвучие, нашата антиоксидантна система трябва да разполага с всички основни антиоксиданти. Липсващите парчета в този „оркестър“ обаче, често са фитохимикалите, източници на растителни антиоксиданти. Това е причината, поради която много често вместо красива музика, нашата антиоксидантна система възпроизвежда некоординиран шум.

Ето и пример как да бъдем сигурни, че сме осигурили на тялото си пълна антиоксидантна защита: към менюто, богато на растителни храни, особено плодове и зеленчуци, трябва да включим и прием на комплексна формула от витамини и минерали. Този изключително разнообразен вариант, предоставя широка гама от всички необходими хранителни вещества и гарантира широка антиоксидантна защита. Каротините, богатите на флавоноиди екстракти, както и зелените напитки, се нареждат на челните места в групата най-добрите антиоксиданти на растителна основа. Такива хранителни добавки доставят всички необходими растителни пигменти и са гаранция за високо ефективен антиоксидантен ефект.

Каротини

Каротините представляват най-разпространената група естествено срещащи се в природата пигменти. Съществуват повече от 400 вида каротини, но се смята, че само около 30 до 50 на брой, притежават витамин А активност. (Каротинът има свойството да се натрупва в черния дроб и да се преобразува във витамин А, което го прави провитамин). Дълго време се смяташе, че бета-каротинът е най-активната форма на каротин, поради високата си провитамин А активност. Въпреки това, множество съвременни проучвания посочват съществуването на други каротини, много по-полезни за здравето и проявяващи много по-висока антиоксидантна активност. Такива например са лутеин, ликопен и астаксантин. Един добър вариант, би бил приемът на суплемент, доставящ минимум 1-2 мг от всеки един от горепосочените три каротини. При диагноза макулна дегенерация например, препоръката за лутеин е 15 мг дневно.

Флавоноиди

Флавоноидите притежават още по-широк спектър на действие. Освен че определят цвета на плодовете и цветята, флавоноидите са отговорни за много от лечебните свойства на определени храни, сокове, билки и други природни продукти. Знае се за съществуването на повече от 8 000 флавоноидни съединения, класифицирани според тяхната химична структура. Флавоноидите имат мощни противовъзпалителни, антиалергични, антивирусни и противоракови свойства.

Процианидолови олигомери

Процианидоловите полимери са една от най-полезните групи растителни флавоноиди. Намират се в обилни количества в гроздовите семена и екстрактите от борова кора. В допълнение към общите ползи за здравето, посочените екстракти са показали значителна полза в следните заболявания:

-          Астма

-          Атеросклероза, хипертония, метаболитен синдром, диабет тип 2

-          Дефицит на вниманието

-          Мъжко безплодие

-          Артроза

-          Пародонтоза

-          Разширени вени, венозна недостатъчност, чупливи капиляри

-          Макулна дегенерация, ретинопатия

„Зелени напитки“

Терминът зелени напитки включва зелен чай и редица продукти, съдържащи ечемични и пшенични кълнове или водорасли като спирулина и хлорела. Тези продукти, изобилстващи от фитохимикали, особено каротини и хлорофил, са особено полезни антиоксиданти. Тотално пречистват организма от токсини и възпрепятстват процесите на преждевременно стареене.  Зелените храни са богати на мастно-разтворим хлорофил – зеленият пигмент, преобразуващ слънчевата светлина в химическа енергия у растенията, водораслите и някои микроорганизми. Подобно на останалите растителни пигменти, хлорофил притежава високо ефективни и антиоксидантни и противоракови свойства.

Що се отнася до избора на продукт, съществува една основна препоръка и тя е свързана с коефициента ORAC на продукта. Въпреки съществуването на редица категории антиоксиданти, определящо за измерването на антиоксидантната активност, е ORAC стойността на продукта. ORAC дава информация за това дали капацитетът на поглъщане на свободните радикали е достатъчно висок. Като цяло, колкото по-висока е стойността на ORAC, толкова по-мощна е антиоксидантната защита на съответния продукт. Експертите препоръчват прием от 3000 до 6000 ORAC единици дневно, и то от различни източници. Важно уточнение е, че много от т.нар. зелени напитки, доставят на организма максимално високи дози ORAC.

Изследването на различните храни е динамично развиваща се и широка област, особено що се отнася до конкретната тема на статията – фитохимикалите. Всяка година, мащабни клинични изследвания откриват още и още забележителното, подпомагащо здравето действие на фитонутриентите. С оглед на превенцията и лечението на болести, тези открития са от революционно значение и в тясна връзка с начинът ни на хранене.


Долупосочената информация дава важна насока в избора на типа продукт:


-          Екстракт от боровинки (25% антоцианиди) – перфектен избор за поддържане на зрителната дейност, както и при диабет. Дневната доза варира между 80 и 160 мг.

-          Екстракт от глог (10% процианиди); екстракт от хибискус – подходящи при сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Препоръчителна дневна доза: 150-300 мг.

-          Екстракт от Гинко билоба (24% гинко флавон гликозиди) – добър избор за хората над 50 годишна възраст. Подкрепя съдовите и мозъчните функции. Препоръчителна доза: 120-240 мг.

-          Екстракт от гроздови семена; екстракт от борови кори (95% процианидолични олигомери) – полезни за всички под 50 годишна възраст. Поддържат белодробните функции. Успешно потискат симптомите при диабет, варикозни вени и сърдечни заболявания. Препоръчваната дневна доза варира между 50 и 100 мг.

-          Екстракт от зелен чай (80%-90% полифеноли) – Най-добрият избор при риск от генетична предразположеност към ракови заболявания. Предпазва от разрушителното въздействие на „лошия“ холестерол. Прием: между 150 и 300 мг.

-          Екстракт от бял трън (70% силимарин) – мощна антиоксидантна защита в полза на черния дроб. Поддържа нормалното състояние на кожата. Препоръчителна дневна доза: между 100 и 300 мг.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.