Search
Филтрирай по...

Кои са петте най-добри продукта за зъбите

Начините на хранене и на живот (пушене, прекалено много пържени и мазни храни, пристрастеност към кафето и др.) се отразяват на зъбния емайл и по тези следи може да се съди за здравословното състояние на човека, пише Yahoo Health. Но малцина знаят кои продукти са най-доброто средство за защита на зъбите. Учени от Университета на Мичиган са съставили списък на петте най-добри продукта.

1. Ягоди. Съдържат комплекс микроелементи, способни да избелват зъбите.

2. Млечни продукти. Употребата им е един от ключовите фактори за здравето на зъбния емайл. Освен калций, те съдържат козеин и хидроксиапатит, предпазващи зъбите от болести и разрушаване.

3. Дъвка без захар. Тя предизвиква отделянето на слюнка, която е естествен очистител на зъбния емайл. Повечето дъвки съдържат и ксилит – разтвор на спиртна основа, който ефикасно унищожава вредните бактерии в устата.

4. Вода. Чистата вода е един от най-важните фактори за здравето на зъбите. Обезводняването на организма повишава двойно вероятността от заболявания в устната кухина и риска от кариес.

5. Листни зеленчуци. В процеса на дъвченето им по зъбите остават микроскопични частици от тях, които, също като ксилита, унищожават бактериите. Те способстват също така и за по-доброто усвояване на калция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top