Search
Филтрирай по...

Кои са ранните признаци на рак и попадате ли в рискова група?

Кои са ранните признаци за рак и попадате ли в рискова група?Повечето хора не познават предупредителните сигнали за едни от най-често срещаните и смъртоносни форми на рак. Обезпокоителни нови проучвания показват, че огромен процент от хората не са запознати с нито един от симптомите на рак на белия дроб например, което заболяване е сред водещите, причинили смъртта на хиляди хора в световен мащаб.

Много често, коварното заболяване бива диагностицирано на твърде късен етап, когато полза от лечението почти няма. Специалистите в областта са категорични, че ранната диагностика може да изиграе огромна роля в спасяването на десетки хиляди човешки животи. Ето защо, познаването на симптомите е от решаващо значение за всички.

Ракът на белия дроб е едно от най-често срещаните злокачествени образувания у мъжете в световен мащаб, но често се среща и сред жените. Статистиката сочи, че в България заболелите от рак на белия дроб биват повече от 3500 души на година, като в огромен процент от случаите се стига до фатален край.

Като цяло, най-засегнати са хората над 60-годишна възраст, но за съжаление напоследък болестта засяга все по-често и хората в доста по-ранна възраст.

Кога се налага да посетите специалист? Специалистите са единодушни, че ракът почти винаги може да бъде излекуван, стига да бъде диагностициран на съвсем ранен етап. Хората обаче, обикновено се обръщат към лекар едва когато заболяването се е разпространило до точката, когато вече е нелечимо.

Ако забележите някой от долупосочените симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ!

 • Необяснима загуба на тегло

Внезапната загуба на апетит, продължила дълго във времето, респективно – и на тегло, са едни от най-честите предупредителни знаци. Тези симптоми обикновено са показател за рак на панкреаса, стомаха, хранопровода или белия дроб.

Разбира се, причината за тези симптоми може да не е рак, а други заболявания, като например хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет, чернодробни нарушения или тежка депресия.

 • Устойчива субфебрилна температура

Субфебрилната температура често е сигурен симптом на някои видове рак и особено – левкемия, също както и на Неходжкинов лимфом и болест на Ходжкин. Температурата до 37.6 градуса се нарича субфебрилна и може да трае няколко месеца, като пациентът чувства отпадналост, перманентна умора, раздразнителност.

Субфебрилната температура може да бъде причинена и от широк спектър инфекции, както и да бъде следствие от хронична умора, стрес, интензивни емоции. Случи ли се и на вас обаче, задължително си направете необходимите прегледи и изследвания.

 • Непрекъснато усещане за умора

Ако често ви се случва да чувствате нужда от дрямка и по-конкретно – поне 2 пъти дневно през 3-4 часа, въпреки че спите достатъчно през нощта, трябва да проверите на какво се дължи това. Освен на други заболявания, перманентната умора може да бъде един от симптомите на рак, по-често – на левкемия, рак на дебелото черво или на стомаха.

Крайното изтощение може да се дължи и на анемия, нарушения на съня, сърдечно-съдови болести, фибромиалгия или артрит.

 • Кожни раздразнения

Повечето хора са наясно, че бенките често могат да бъдат показател за рак, особено онези с асиметрична форма, при които едната страна не съвпада с другата. Изменението в цвета им, както и тяхното нарастване също може да са свързани с наличието на меланома.

Онова, което повечето от вас вероятно не знаят, е че кожните възпаления или честите промени във вида на кожата по определени участъци, включително честите кожни обриви, също могат да бъдат предвестник за определена форма на рак.

В медицинската практика са известни случаи като уж безобидни възпаления на скалпа или обриви по определени участъци на тялото, които всъщност са били симптом на рак на белия дроб.

 • Трудно преглъщане или хронично дрезгав глас

Тези симптоми, наред с язвите в устната кухина, необичайното кървене, болка или изтръпване в областта на устната кухина, хроничните възпаления на гърлото, могат да бъдат предвестник за рак на устната кухина.

Хронично дрезгавият глас може да бъде следствие и от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), алергии, рак на гърлото или ларингса, хипофункция на щитовидната жлеза, а може да се дължи и на тютюнопушене.

 • Бели петна /плаки в устната кухина

Състоянието е известно като левкоплакия и се характеризира с удебелени белезникави или сиви петна под формата на плака по венците, вътрешната страна на бузите или езика.

Тези изменения в устната кухина могат да доведат до развитие на ракови образувания. Симптоми за злокачественост могат да бъдат неравната повърхност или твърдите консистенции в определени участци в устната кухина.

 • Кръв в урината

Сериозността на този симптом често е пренебрегвана от пациентите, тъй като по-често се свързва с обикновеното възпаление на пикочните пътища. Въпреки това обаче, наличието на кръв в урината може да бъде ясен знак за рак на пикочния мехур.

Ракът на пикочния мехур често бива диагностициран в един от крайните си стадий, защото хората отхвърлят възможността за злокачествено заболяване. Наличието на кръв в изпражненията пък, може да бъде предупредителен знак за рак на дебелото черво.

 • Необяснима болка

Твърде възможно е внезапните силни болки да показват наличие на рак на тестисите или костите. Главоболието пък, което не се повлиява от никакви медикаменти, не винаги означава мигрена, а мозъчен тумор. Неоснователните болки в областта на гърба, могат да бъдат следствие от рак на дебелото черво или яйчниците.

Практиката показва, че необяснимите, чести болки в различни части на тялото, в значителен процент от случаите са признак за рак.

 • Бучки

Някои видове рак, включително рак на гърдата, тестисите или лимфните възли могат да бъдат усетени през кожата. Бучките или удебеляванията, могат да бъдат както ранен, така и късен симптом на рак.

Имайте предвид, че ракът на гърдата освен бучки, често причинява единствено удебеляване и зачервяване на кожата. Така че, ако забележите каквото и да било изменение в областта на гърдите си, не се колебайте да потърсите медицинска помощ!

Знаете ли, че… микотерапията или терапията с екстракти от медицински гъби бележи съществен успех при пациенти с рак. Медицинските гъби съдържат изобилие от биологично активни вещества с уникален ефект върху имунната система, клетъчната комуникация, ендокринната система и хормоналния баланс, и др. Установено е, че медицинските гъби могат да предизвикат апоптоза в туморите – тоест “умъртвяват” увредените клетки, без да увреждат здравите. Според много специалисти най-голяма полза при рак дават комбинираните екстракти от няколко медицински гъби.

Revita Ви препоръчва:

В заключение: научете се да „слушате“ тялото си – обръщайте внимание на всеки необясним или тревожен симптом, колкото и незначителен да ви се струва той. Вслушването в собственото ви тяло може да спаси живота ви!

 

13 thoughts on “Кои са ранните признаци на рак и попадате ли в рискова група?”

 1. Аз съм на 16 . Отслабнах без да забележа . Храня се имам апетит. Искам да се посъветвам с специалист има ли някакъв шанс да отключа рак?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Въпреки че ракът в детска възраст зачестява, все още може да се каже, ч в сравнение с другите възрастови групи, в тази /до 19 год./ е рядко заболяване. Наблюденията и изследванията по въпроса показват, че в около 75% от случаите, рак се „отключва“ около 1-2 години след преживяна психоемоционална травма – трагично събитие, загуба на нещо ценно и значимо, силен стрес и т.н.,които се приживяват толкова драматично, че човекът не може да излезе от това състояние, преминава в хроничен стрес, който постепенно уврежда и отслабва имунната защита. Най-ранните знаци са общо неразположение, отпадналост, намален апетит и настроение, неопределен дискомфорт. При вас най-вероятно проблемът е хормонален. Необходима е консултация с ендокринолог. Често проблеми с щитовидната жлеза водят до оплаквания като вашите. Други рискови фактори са генетични, инфекции, тютюнопушене, алкохол, обездвижване-застоял начин на живот, нездравословно хранене, затлъстяване, прекомерно излагане на слънце и т.н. ако сте загрижен за здравето си, постарайте се да се предпазите от рисковите фактори, като водите здравословен начин на живот – правилно хранене и хранителни добавки, физическа активност и упражнения, релаксация и достатъчно сън, почивка и приятни занимания. Подходящи за вас са мултивитамините Алайв, които укрепват имунната система.

   д-р Аелита Петрова

 2. Zdraveite az useshtam shqkash mi marda neshto v stomaxa ne e bebe xodex na ginekolkog ne vqrvam i da sa chervata mi prosto useshtam neshto kak me podritvq sqkash ..ako znaete kakvo moje da e molq kajete mi imam i silen kosopat i ponqkoga netarpimo glavonolie bolqt me kostite dori kogato ne sam preumorena naskoro zabelqzax okolo 8 bemki po tqloto si koito gi nqmax

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Както знаете, с възрастта се появяват нови бенки, притеснително е, когато някоя от старите бенки промени цвета и/или формата си.
   Необходимо е да се консултирате с личния лекар, за да ви назначи подходящите лабораторни изследвания, консултация с гастроентеролог и ендокринолог. Подобно усещане се получава при газове в червата.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако няма кожно заболяване /консултация с дерматолог/, оплакването Ви най-вероятно се дължи на отклонение в сетивността, което трябва да се консултира с невролог.

   д-р Аелита Петрова
   Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. Виктор

  Каква трябва да е формата на бучката при раково образование,усещане при допир,подвижна ли трябва да е. Трябва ли да боли акосе докосне и натисне.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Обикновено такъв тумор е неболезнен и сраснал с околните тъкани, неподвижен. Болката, по-скоро, е признак на възпалителен процес. Необходим е преглед при специалист.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 4. Стойчо

  Здравейте, всичко ми е ясно за този белодробен рак, той просто си убива хората без да може да му се попречи по какъвто и да е начин, Ако може само ми пишете защо се получава това отслабване без време? Останал съм с убеждението, че това се дължи на факта, че белият дроб не може да доставя достатъчно кислород, ама към кое по-точно и защо се слабее така дръстично.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Нарушават се вкусовите възприятия на болния, губи апетит, нарушава се обмяната на веществата /поради недостиг на кислород и токсикация/, а и депресията, която съпровожда голяма част от болните /дори да не го осъзнават/, също е причина за отслабване, както на духа, така и на теглото.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 5. Silviq Veselinova Gergova

  Zdr. Az sum ot vidin ot nqkolko meseca mujat mi mn otslabna a se hrani obilno ima bolki v drobovete i mn 4esto go boli glavata mn se pritesnqvam zashtoto predi 2 godini svekur mi po4ina ot rak na bubreka.Posavetvaite me kakvo da napravq

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Обикновено при рак болният няма апетит. Във Вашия случай е по-подходящо да се направи консултация с ендокринолог – той ще назначи подходящите изследвания.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top