Search
Филтрирай по...

Колаген – ключовата съставка против стареене

Бръчки

Колагенът е ключова съставка против стареене. Ако изчезне колагенът в костите, човек ще се разболее от остеопороза. Ако изчезне в кожата, се появяват бръчки.

Еластинът поддържа кожата прилепнала за лицето и тялото. Колагенът и еластинът намаляват с възрастта в резултат от ежедневното излагане на високи нива на свободни радикали, които разрушават кожата и колагена. Производството на колаген започва да намалява на възраст около 18 години.

Колагенът е основен структурен протеин, който съставя ¼ от протеините в тялото. Той е изграден от аминокиселини – глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин. Колагенът играе ролята на лепило, което поддържа всичко заедно. Той е важен за еластичността на кожата, предпазва я от абсорбцията и разпространението на патогенни вещества, токсини на средата, микроорганизми и ракови клетки. Среща се и във всички гладки мускули в кръвоносните съдове, храносмилателния тракт, сърцето, жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Колагенът е важен компонент и в косата и ноктите.

Според Джош Акс, сертифициран нутриционист,съществуват 7 потенциални ползи от колагена:

  • подобрява здравето на косата и кожата
  • намалява болките в ставите и тяхната дегенерация
  • помага за излекуване на пропускливите черва
  • подпомага метаболизма, увеличава мускулната маса и енергията
  • подсилва ноктите, косата и зъбите
  • подобрява здравето на черния дроб
  • подпомага здравето на сърдечно-съдовата система

През 2015 година продажбите на колагенови добавки в световен мащаб са възлезли на 3 милиарда долара, а до 2023 година се очаква да нараснат на 5 милиарда долара. Все повече хора осъзнават, че храната служи не само за задоволяване на глада, но и за справяне с много болести свързани с хранителни дефицити. Добавките с колаген се предлагат в различни форми – от таблетки до прахчета. Очаква се колагенът да бъде включен като добавка и в храни и напитки.

Потребителите разпознават колагена като „продукта против стареене“. Много хора в днешно време започват да се грижат за кожата си от младежка възраст, което дава дългосрочни положителни ефекти. Това е и голямо предизвикателство пред производителите на хранителни добавки.

Revita Ви препоръчва:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top