Search
Филтрирай по...

Коластрата – новият имунен щит

Коластрата – новият имунен щитМалко хора се замислят за полезните свойства на коластрата, тя обаче може да предпазва от редица болести и е истински щит срещу вирусите и бацилите.
Коластрата е гъсто вещество с жълт цвят, което се отделя от млечните жлези на млекопитаещите, включително и на човека в края на бременността и първите дни след раждането. Тази “вълшебна” течност силно се отличава по своя физико–химичен състав и свойства от кърмата. Практическа ценност  за ортомолекулярната медицина представлява коластрата от крави.
Целебните свойства на коластрата са известни на човека от дълбока древност. В първите две денонощия сред раждането на бебето нашите предци са събирали коластрата и са я  затваряли в керамични делви плътно без достъп на свеж въздух. Там безценната течност  под въздействието на микроорганизми се преработвала и на повърхността се отделяли белезникави топчета. Тези топчета се събирали и се съхранявали в специални съдове, а  по-късно лечителите ги използвали срещу много вътрешни болести. В Индия жълтеникавата течност е спомената в древните “Веди“ (четири индуистки текста) като духовна храна, който е предназвачена само от висшите касти.
Коластрата от крави е уникален природен продукт, тя е концентрат от имуноактивни фактори, биологични стимулатори и хранителни  вещества, които оказват общоукрепващо и подмладяващо действие на целия организъм.
Съвременната технология за получаване на коластрата е съвсем различна от старинната и се извършва при спазването на строги санитарно-хигиенни норми. Кравите също са подложени на строг ветеринарен контрол и са отглеждани на открито като се хранят само с естествена храна без добавки и лекарства. Това се прави с цел да се получи максимален защитен ефект и чистота на коластрата. Крайният продукт внимателно се извлича и се съхранява. Биохимичният анализ показва, че коластрата съдържа:

Имуноглобулини ( IgA,IgG , IgD, IgE, IgM), от тях IgA e 90%  от общото количество имуноглобулини, тези белтъчни молекули са главният инструмент на имунната система, която се бори с инфекциите. За неутрализацията на различните бацили, вируси и токсини организмът изработва собствени и неповторими по структура имуноглобулини. Всеки от тях действува строго избирателно, например само против вируса на енцефалита или друг само срещу вирусите на грипа и т.н. Имуноглобулините могат да оказват неутрализиращо въздействие и в минимални концентрации. Доказано е, че за унищожаването дори на един вирус е необходима само една молекула имуноглобулини. Факт обаче е, че при най-мощните антивирусни препарати са необходими над 500 молекули.От друга страна имуноглобулините са абсолютно безвредни, докато антибиотиците и противовирусните препарати имат своите странични ефекти.
Имуноглобулините са способни посредством кръвния поток да достигат до абсолютно всички органи и да елиминират агресорите.
От  всичките 5 класа имуноглобулини най-добре са изучени клас А и G именно благодарение на тяхното действие се неутрализират до 90% от причинителите на инфекции и токсини попаднали в организма.
цитокини те обезпечават междуклетъчното взаимодействие в имунната система основен компонент в тях е интерферона, който е главен елемент в противовирусната защита на организма.
трансфер-фактори – това са уникални молекули за имунна памет, които обучават организма на детето за борба с бъдещите инфекции.
Фактори на растежа – епителен фактор (EGF), инсулиноподобни фактори ( IGF-I, IGF-II), тромбоцитарен фактор на растежа (PDGF), трансформиращи фактори на растежа (GA,TGB) – те стимулират растежа на различните тъкани. Факторите на растежа са вещества, които регулират правилното развите на всички органи и системи при подрастващите, а при възрастните стимулират обновяването на клетките и регенерацията на тъканите.
Ендорфини –уникални физиологични вещества, които защитават нашия организъм от стрес, повишават устойчивостта към физически натоварвания и регулират настроението, като хормона на  щастието серотонина, примерно.
Нуклеотиди – регулаторни вещества, без които е невъзможен синтеза на ДНК и белтъчини.
Аминокиселини – това са тухлите, от които се строят белтъчините, в коластрата има голямо количество от аминокиселината таурин необходима за развитието на главния мозък, пролин с изключителна роля за регулиране на пептидите в имунната система.
Витамини и минерали (А, Е , В12, бета- каротин). Всички те са незаменими регулатори в жизнените процеси в организма.
Храносмилателни ферменти – спомагат за работата на храносмилателната система.
Пробиотици – живи микроорганизми, които помагат за нормалното функциониране на стомашната флора.

Факт е, че не съществува друг природен продукт, които съдържа в себе си такъв богат набор от жизнено необходими за организма вещества. Коластрата по уникален начин съчетава свойствата на универсална  ваксина, универсален биологичен стимулатор и пълноценен хранителен продукт. Тя е истински природен елексир на живота. Интересен е въпросът защо само до две денонощия организмът изработва този ценен продукт. Много учени смятат, че да произведе такъв богат комплекс от полезни вещества е голямо натоварване за изтощения организъм на майката.след бременността и тя не може да издържи физически на подобно натоварване. Основната цел на коластрата е да може да активира и да насочи в нужното русло собствените системи на организма на новороденото и да му даде определен запас за няколко месеца докато укрепне.

Защо е полезна коластрата?

Голям е спектърът на действие на коластрата и е трудно да се изброят по единично всички заболявания, при които тя може да помогне. Ето защо най-добре е да се спомене по-общо как влияе тя при възрастните. Коластрата:

  • Повишава съпротивителните сили на организма спрямо вирусни и бактериални инфекции, особено на дихателните пътища.
  • Има имунорегулираща функция при автоимунните заболявания и успешно се бори с алергиите.
  • Защитават стомашната стена и регенерират обвивката й.
  • Влияе положително при нервни разстройства и депресии.
  • Има подмладяващ и поддържащ ефект върху целия организъм.
  • Успешно се прилага  при ревматоиден артрит и остеопороза.
  • Намира приложение във възстановяването на всички заболявания на стомашно-чревния тракт.

Ревита Ви препоръчва
Collactate, 400 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top