Search
Филтрирай по...

Колко чашки на ден все пак е безопасната доза

През изминалите няколко седмици, различни екипи от специалисти в различни страни излязоха с три становища за безопасното количество алкохол, което се препоръчва за консумация от един човек, в рамките на едно денонощие.

Първото, с което впечатлиха изследванията, бяха съществените различия както за дозите, така и за полезността или вредата от различните количества алкохол. Общите неща обаче в проучванията може да се приемат като меродавни препоръки:

–   Пиенето на две чаши вино дневно (особено червено) за мъжете и една чаша за жените е полезно.

–  Задължително е поне два дена в седмицата да не се пие никакъв алкохол.

Какво още установиха учените от Центъра по зависимости и психическо здраве в САЩ. След като обобщили данните от 44 проучвания, те изброиха куп противоречия.

– Пиенето на две и повече големи чаши алкохол на ден увеличава тройно риска от рак на устната кухина.
– Една чаша алкохол на ден повишава риска от рак на гърдата. Но същото същото количество ни помага да живеем по-дълго- пример „винената диета“ във Франция.
Употребата на алкохол се превръща от полза в риск, ако изпиваме над едно питие на ден, твърдят все пак учените. Те правят извода, че ползите за здравето от умерената консумация на алкохол могат да изчезнат, ако дори само веднъж прекалим с количеството. Под злоупотреба се разбира 5 или повече питиета в рамките на 24 часа при мъжете и 4 или повече при жените.

Обобщаващият извод е че допустимата доза, за да може консумацията на алкохол да се счита за полезна, е по 1 питие веднъж на 2 – 3 дни. Дозата „1 питие“, според на експертите, означава до 100 г концентрат или алкохолния му еквивалент при вино и бира – веднъж на 2-3 дни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top