

Според Министерството на земеделието на САЩ, една порция трябва да съдържа:
- 1 филия пълнозърнест хляб;
- 1/2 чаша ориз;
- 1/2 чаша пресовани картофи;
- 3-4 малки крекера;
- 1 малка палачинка или гофрета;
- 2 средно големи бисквити;
- 1/2 чаша готвени или свежи зеленчуци;
- 1 чаша (4 листа) маруля;
- 1 малък печен картоф;
- 1 средно голяма ябълка;
- 1/2 грейпфрут или манго;
- 1/2 чаша боровинки;
- 1 чаша прясно или кисело мляко;
- 200 гр. сирене чедър.
Вместо да наизустявате грамове, чаши, чаени и супени лъжици, можете да запомните размера на порциите, като си представите визуално някои добре познати физически обекти. Ето няколко примера:
- плодове и зеленчуци = юмрук;
- месо и риба = тесте карти;
- 1 геврек = длан (без пръстите);
- 1 ябълка = бейзболна топка;
- 1 картоф = компютърна мишка;
- 1 поничка = хокейна шайба;
- 1 палачинка = компакт диск;
- ориз на пара = формичка за тарталети;
- парче кашкавал = палец на ръка.
Няколко съвета за контролиране на порциите:
У дома:
- използвайте малки чинии;
- сервирайте си толкова, колкото смятате, че трябва да изядете. Не се връщайте за втора порция;
- оставете съда, в който сте приготвили храната на печката, вместо да го слагате на масата. Има голяма вероятност да изядете втора порция, без дори да забележите.
В ресторанта:
- помолете за по-малка или половин порция;
- преценете на око необходимото количество храна, което трябва да консумирате и оставете останалото в чинията, или помолете да ви го опаковат за вкъщи;
- когато поръчвате десерт, го споделяйте с друг.
В супермаркета:
- четете етикета;
- избирайте храни, които съдържат количество за една порция;
- пазете се от тестените „минизакуски” – соленки, сладки и малки гевречета. Въпреки, че са малки по размер, е твърде вероятно да изядете повече отколкото предполагате, че сте изяли.