Search
Филтрирай по...

Криотерапия – лечение чрез замразяване

Благотворното въздействие на ниските температури върху човешкия организъм са научно доказан факт. Студът може да подобри имунитета, да повиши работоспособността на организма и устойчивостта към стрес, да нормализира работата на ендокринната система и да помогне при редица заболявания.

Лечението със студ се нарича криотерапия и има широко приложение в различни области на медицината и козметологията:

Пулмология – лечение на бронхиални заболявания: астма, бронхит;

Гастроентерология – лечение на язви, хроничен холецистит и гастрит;

Травматология, ревматология – лечение на фрактури и заболявания на опорно-двигателния апарат (ревматоиден артрит и др.);

Невропатология – лечение на заболявания на нервната система (множествена склероза, миастения, Паркинсон и др.);

Дерматология – лечение на възпалителни процеси и кожни заболявания като псориазис, екзема, лишеи, акне и др.

Криопроцедури

Според назначението, криотерапията може да бъде обща (с цел въздействие върху целия организъм) и локална или местна.

При криопроцедурите се използва течен азот, охладен газ, вода или замразени вещества – в зависимост от целта на процедурата.

Обща криотерапия

Общата криотерапия мобилизира всички регулаторни центрове, отговарящи за защитните механизми на организма, повишава тонуса, нормализира работата на нервната система, снема нервното напрежение и подобрява състоянието на кожата. Ефектът от терапията се проявява тогава, когато повърхността на човешкото тяло достигне до температура по-ниска от 0°С. Такова кратковременно охлаждане е безопасно за кожата.

Процедурата се извършва с помощта на специални камери (така наречените криосауни, приличащи на вертикален солариум), които се пълнят с охладен въздух или течен азот. Клиентите влизат в тези камери с ръкавици, чорапи и марлени превръзки, които им осигуряват защита от възможно измръзване. Тялото се охлажда от стъпалата до шията, като студеният въздушен поток или газ достига до температура от -130°С до -140°С. Продължителността на престоя в камерата е приблизително 2-3 минути.

Внимание! Провеждането на обща криотерапия е противопоказно при тежки заболявания и състояния като инфаркт на миокарда, хипертония, сърдечна или бъбречна недостатъчност, а също така при наличие на остри инфекциозни заболявания, непоносимост към студ и др.

Местна криотерапия

v  През последните години козметиците и дерматолозите често прибягват до локално въздействие върху определени участъци от тялото, с помощта на струя охладен газ, който представлява азот под налягане. Тази техника се използва в гинекологията, при извършване на криодеструкция – процедура за отстраняване на ерозии на шийката на матката.

Лечение на заболявания на окосмената част на главата, а също така на кожни дефекти и новообразувания – течният азот има широко приложение в тази област на козметологията, с негова помощ се отстраняват брадавици, папиломи, белези от акне и др.

Криомасаж с течен азот – използва се за лечение на дребни дефекти, когато не се изисква дълбоко въздействие.

Криотерапия в домашни условия

Към домашната криотерапия спадат студените компреси за намаляване на болката при удари, навяхвания и разтежения и козметичните масажи с кубчета лед. За приготвянето на кубчетата се използва билкова отвара вместо обикновена вода.

За суха кожа е подходящ масажът с лед от: живовляк, магданоз, лайка, листа от мента, жълт кантарион, глог, жен шен и корен от глухарче.

За мазна кожа: микс от лайка и невен, жълтениче (змийско мляко) и китайски лимонник.

За комбинирана кожа: микс от лайка, глухарче и обикновен равнец.

Внимание! Контактът на леда с всеки участък от кожата не трябва да превишава 5 секунди, а цялата процедура не трябва да отнема повече от 5 минути! Процедурите по криотерапия трябва да бъдат строго дозирани, а въздействието на ниските температури – добре пресметнато!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top