Search
Филтрирай по...

Куркумин – естествено противовъзпалително природно лекарство!

Куркумин

 

Не е случайно, че възпалението в организма често бива наричано „тихият убиец“ – то е свързано с множество сериозни болести като рак, инфаркт и деменция. В действителност възпалението не е толкова „тихо“ – то има свои предупредителни прояви, включително проблеми с паметта, умора, депресия и болки в ставите!

 

Изследванията показват, че куркуминът е ефективен при остро, подостро и хронично възпаление. Предклиничните данни показват и ефективността му като неврозащитно средство, което променя нивата на 3,4-дихидроксифенилоцетната киселина, норадреналина, серотонина и 5-хидроксииндолоцетната киселина в хипокампа при мъжки бели плъхове.

 

Освен това куркуминът нормализира нивата на допамин, норадреналин и 5-хидроксииндолоцетна киселина във фронталния кортекс на плъховете. Друго изследване върху животни показало, че куркуминът увеличава синтеза на DHA / докозахексаенова киселина (омега-3 мастна киселина), чийто дефицит се свързва с няколко нарушения като нервна възбудимост, болест на Алцхаймер и депресия.

 

Ползите на куркумина в случаите на сърдечно-съдови проблеми, метаболитен синдром, нарушения на паметта и др., също са добре известни и категорично доказани. В тялото куркуминът се превръща в глюкорониди,  сулфати и активния метаболит тетрахидрокуркумин. Много важна крачка към доброто усвояване на куркуминовите екстракти, е създаването на силно биодостъпни формули, които се абсорбират почти 100% от тялото.

 

Изследване, проведено през 2007 г. показва, че куркуминът намалява възпалението след силно претоварване на мускулите и подобрява кръвоснабдяването при спорт, осигурявайки доставката на хранителни вещества до мускулите.

 

Куркуминът предотвратява разрушаването на съединителната тъкан и така намира приложение в различни формули против стареене и защита срещу слънчево изгаряне. Клиничните изследвания потвърждават и положителния ефект от оралния прием на куркумин в лечението на псориазис – хронично възпаление на кожата и ноктите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top