Search
Филтрирай по...

Лекция за здравето

 

Лекция за храненето - д-р УолъкТова, което ще прочетете тук може изцяло да промени представите ви за здравето и съвременната медицина. Това е лекция, изнесена пред студенти от Масачузетския технологичен университет от д-р Уолък, известен като кандидат за Нобелова награда през 1991г.

„Израстнал съм във ферма в Сент-Луис. През петдесетте години отглеждахме крави предимно заради месото им. Единствения начин да спечелиш от отглеждане на добитък е да си отглеждаш собствен фураж. Така правихме и ние – сами мелихме царевица, соя и сено, като добавяхме витамини и минерали към сместа.

След шест месеца кравите бяха готови за продан. Интересното беше, че давахме на кравите различни витамини и минерали, но ние самите не приемахме такива. Беше ми интересно защо не взимаме витамини, но баща ми ми обясни, че трябва да се радвам, защото се храня със свежи зеленчуци и плодове.

След време завърших селскостопанско училище, получих научна степен и заминах за Африка. След две години ме поканиха да работя в зоопарка на Сент-Луис като ветеринар. Трябваше да наблюдаван животни, чувствителни  към замърсената околна среда. Тогава не съществуваше проблема с глобалните екологични катастрофи. След 17 500 аутопсии на хора и животни, стигнах го извода, че всяко живо същество умира от неправилно хранене или иначе казано – от дефицит на хранителни вещества. Написах 75 научни статии, 8 учебника и една книга, но тогава проблемът още не беше толкова популярен.

Официално е доказано, че човек може да живее до 150 години. Въпреки това малко хора достигат близка до тази възраст –  предимно абхазци, тибетци, памирцин, някои индиански племена в Андите и др. Много по-малко са тези, които живеят в градовете и развитите страни. Какви са причините?

През 1993г. в Аризона се провежда интересен експеримент. Поставили три двойки в изолация за три години, където се хранели само с отгледана от тях храна без химикали, дишали пречистен въздух и пили чиста изворна вода. Когато излезли, всички анализи на геронтолозите от Калифорнийския университет показали, че живеейки по този начин, имат реалния шанс да достигнат до 150 години.

Средната продължителност на живот е около 75 години, а тази на лекарите – 58г. Съществуват две неща, които трябва да направите, за да влезете в статистиката с дълголетниците: Първо избягвайте безсмислени опасности! Ако пиете, пушите и пресичате булеварди в пиковите часове, нямате голям шанс да доживеете до 120 години. Второ – пийте хранителни добавки! На всеки човек са му нужни 90 хранителни вещества: 60 минерала, 16 витамина, 12 основни аминокиселини и 3 основни мастни киселини. Няма ли ги в ежедневното меню, би могло да развиете заболявания, вследствие на техния дефицит.

Научни изследвания

За периода между 1776г. и втората световна война правителството на САЩ е похарчило 8 500 000 долара за здравеопазване и научни изследвания, а днес се харчат 1,2 трилиона годишно и все още ни се струват недостатъчно. За какво са били похарчени тези пари и до какви изводи се е стигнало?

Пред 50-те години се е знаело, че язвата при свинете е причинена от бактерия и се лекува за 5 долара. През 1994г. Националните здравни институти откриват, че язвата при човека се причинява от бактерия и може да бъде лекувана по същия начин.

Друго петгодишно изследване в Китай свидетелства за ползите от витамин С. Изследвали общо 29 000 човека, на които давали витамини и минерали. Носителят на 2 Нобелови награди Алън Пол заявява, че за да се предотврати появата на рак, трябва да се приемат огромни количества витамин С на ден.

Трето изследване показва, че смъртността при болни от рак пациенти се е намалила с 9% именно защото са приемали двойни дози витамини. При болните от рак на стомаха и хранопровода смъртността е спаднала с 21%.

Още изследвания. Артрит.

Септември 1973г. в медицинското училище в Харвард се провежда лечение на болни от артрит с кокоши протеин. Избрани са такива болни, които нямали подобрение от лечението с медикаменти. Единственият изход за тях била оперативна подмяна на ставите. На експеримента се подложили 29 човека, за които медицината не можело да направи нищо повече. Ето и резултатът: хората пили стрити кокоши хрущяли с портокалов сок и след 10 дена възпаленията им изчезнали. След 3 месеца функциите на ставите им вече се възстановили.

Камъни  в бъбреците

При проблеми с бъбреците и по-специално камъни в бъбреците, лекарите най-често забраняват млечните продукти и други храни, съдържащи калций. Това е така, защото според официалната медицина калцият в бъбреците се появява от калция в храната. Но това не е истина. Факт е, калцият в бъбреците идва от костите. Когато организмът изпитва дефицит на калций, тогава се образуват и камъни в бъбреците. Още преди хиляда години древните са добавяли калций в храната на козите и овцете. За разлика от хората, козите умират от камъни в бъбреците. Експеримент от 4000 души, които са приемали големи количества калций, показва, че приемът на калций не се отразява на наличието на камъни в бъбреците.

Аневризъм

В друг проект през 1957г. са включени 200 000 пуйки, чиято диета е включвала 90 вещества. След 13 седмици половината пуйки умрели. След аутопсия се видяло, че причина за смъртта е била аневризъм – дефицит на мед в организма. Увеличили количеството на мед и този проблем изчезнал. Дефицитът на мед при хората се проявява като преждевременно побеляване на косата, кръгове под очите, бръчки, разширение на вените и нарушена еластичност на тъканите.

90 елемента на храненето

Всеки ден всеки организъм трябва да си доставя по 60 минерала, 16 витамина,12 аминокиселини и 3 вида мастни киселини. Което означава, че трябва да ядем поне по 15-20 растения на ден, което е практически невъзможно. Един американец смята, че с приемането на картофи във вид на чипс решава проблема си с набавянето на зеленчуци за деня. Още по-страшно става, когато става дума за минералите. Още от 1936г е  известна липсата на минерали в болшинството обработваеми площи в САЩ. Но фермерите не са задължени да наторяват почвата с минерали, а и това не влияе върху добива им. В районите с висока продължителност на живот (най-често високопланински райони) нямат проблем с дефицита на минерали. Те използват водата от топенето на ледниците, която в Тибет се нарича “ледено мляко”. На вид тя е жълто-бяла и съдържа около 72 минерала. За тези хора се знае, че умират на възраст над 100г. Това в голяма степен се дължи освен на чистата околна среда, в която живеят, и на голямото количество колоидни минерали, които приемат.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top