Search
Филтрирай по...

Летните опасности

Лятото започва и вече мислим за море и почивка. За съжаление ваканцията може да се провали, ако се наложи да влезете в болница след ухапване на отровно насекомо или атака на медуза. Ще ви предложим най-често срещаните опасности през топлия сезон.

Летните опасностиМедузи
Ако ви опари медуза, най-вероятно ще изпитате силна болка и мястото ще се зачерви. При по-тежките случаи медузата може да предизвика повръщане и мускулни спазми. Много рядко атаката на тази морска досада причинява затруднено дишане, кома и дори смърт. Компресът с оцет най-добре лекува зачервеното място. Ако обаче дишате трудно, незабавно потърсете лекар.

Скатове
Макар в България да няма опасност от нападение на скат, добре е да знаете как да реагирате, ако ви се случи. Опашката на ската има назъбени шипове, които причиняват прорезни и прободни рани. Бодлите пък съдържат отрова. Скатовете не са агресивни и могат да нападнат само, ако ги настъпите.

Татуировки
Татуировките – временни или постоянни могат да създадат редица проблеми. Факт е, че през лятото много хора се подлагат на подобно “разкрасяване”. Кожните раздразнения и алергичните реакции са често срещани при татуирането, особено с т.нар. “черна хена”. Черната къна в повечето случаи съдържа “въглищен катран”, който е вреден за кожата.

Отровен бръшлян и смрадлика
Разходките сред природата могат да завършат неприятно, ако се озовете сред отровни растения. Проблемите започват със зачервяване, подуване и сърбеж. Понякога се появяват и мехури. Обривът трае между 2 – 3 седмици. Кремът, предписан от лекар, най-често се справя с проблема. При по-тежки зачервявания се налага прием на антибиотици.

Комари
Комарите са не само досадни, но могат да причинят редица опасни заболявания като нилска треска. За да се предпазите от хвърчащите насекоми, използвайте подходящ спрей или лепенки, които могат да се поставят върху кожата. Не дръжте застояла вода нито вкъщи, нито навън, защото там комарите снасят яйцата си.

Кърлежи
Разходката в планината може да завърши с неприятно ухапване от кърлеж. Те не винаги са опасни, но някои от тях причиняват Лаймска болест или тежки алергични реакции. Важно е кърлежът да се извади от специалист. Не се опитвайте да се правите сами с гадинката. Ако излизате сред природата, покрийте цялото си тяло.

Пчели
Повечето реакции към ужилването на пчела са леки. Обикновено се появява оток, болка и сърбеж. Има обаче хора, които са алергични към пчелите и те реагират с подуване на устата или гърлото и затруднено дишане. За тях подобно ухапване може да е фатално. Ако не сте алергични, почистете мястото със спирт, опитайте се да отстраните жилото и после поставете лед.

Джапанките
Те са модерни и удобни за лятото, но не предпазват краката ви от стъклата по улицата или неприятно и неволно настъпване. Носете ги само на плажа и не ги използвайте като симпатични летни обувки.

Отровни змии
В България няма много отровни змии, но все пак са достатъчно, за да има за какво да се притеснявате. Симптомите на ухапването са силна пареща болка, отток, слабост, дихателни проблеми, промени в сърдечния ритам. Незабавно потърсете медицинска помощ.

Обикновени змии
По-вероятно е да се натъкнете на обикновена и неотровна змия. Нейното ухапване не води до сериозни здравословни проблеми. Може да почувствате силна болка и на мястото на ухапването да се появи отток. Веднага потърсете лекарска помощ.

Рак на кожата
Ракът на кожата е сред най-разпространените ракови заболявания. Той често се появява в резултат от стрес или силно излагане на слънце. Консултирайте се с лекар, ако забележите бенка, която променя цвета, размера си, сърби или е асиметрична.

Слънчев обрив
Малките червени сърбящи пъпчици са симптом на слънчевия обрив. Обикновено децата страдат от него, но и възрастните не са предпазени. Обличайте се само с памучни дрехи, забравете за агресивните лосиони и мазила, не стойте дълго време на слънце.

Слънчево изгаряне
Продължителното излагане на слънце води до зачервяване и болка в резултат от  слънчево изгаряне. То обикновено се появява няколко часа след като сте се пекли. Приемът на обезболяващи лекарства, студените компреси, алоето облекчават дискомфорта. Когато обаче се появят мехури, зачервяване или подуване, потърсете лекарска помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top