Search
Филтрирай по...

За какво говорят подутите лимфни възли

Анатомично, по своето разположение в човешкото тяло, лимфните възли са част от лимфната система, чиято функция е дренажна, храносмилателна и защитна.

Лимфна системаЧрез система от лимфни съдове, лимфни пространства / плеврална, околосърцева, коремна кухина/ и лимфни възли, тук се поема всякакъв излишък от хранителни вещества, постъпили по кръвен път и се осигурява тяхното постепенно излъчване.

Защитната функция на лимфната система е свързана с имунната система на организма и лимфните възли като част от нея. Те филтрират лимфата и я пречистват от вредните и непотребни за организма продукти, неорганични и органични частици, вкл. микроорганизми и туморни клетки.

В храносмилането л.с. участва чрез добре оформена мрежа от лимфни съдове в чревните власинки – така се резорбират предимно мастите.

Лимфните възли са меки, кръгли или овални образувания, наподобяващи бобено зърно, разположени по пътя на лимфните съдове, най-често на групи. Обикновено те са малки, едва забележими телца, но някои достигат до 2 см. Разположени са предимно на групи под челюстите, в шийната област, подмишниците и ингвиналните гънки /слабините/.

По принцип, при здравите хора лимфни възли не се напипват. Но, ако са увеличени и могат да се опипат, това е сигнал, че нещо в организма не е наред.

Лимфни възлиУвеличените лимфни възли биха могли да са проява и на сериозно хематологично заболяване (заболяване на кръвта).  А неговото своевременно откриване е изключително важно за изхода на болестта. Уголемени лимфните възли се локализират в определена област от тялото или генерализирано, като най-честата причина за това е инфекция. Тяхната големина, консистенция, подвижност, болезненост, се определя чрез палпация/опипване/.

Когато първичната диагноза се поставя първо от общопрактикуващия лекар, впоследствие трябва да се потвърди от съответния специалист – хематолог, инфекционист, вирусолог.

Лечението при подути лимфни възли се провежда единствено от лекар след сигурна диагноза, като никога не бива да се допуска самолечение. Това би довело до опасни последствия.

Усложненията от нелекувана вирусна инфекция (за която сигнал са били подутите възли) например, може да са тежко общо увреждане на организма, сриване на имунитета или поява на нова инфекция, която може да доведе и до смърт.

Локално увеличени лимфни възли се напипват:

Увеличени лимфни възли под челюстта
Увеличени лимфни възли под челюстта

1. Под челюстта – при тонзилит /възпаление на сливиците/, стоматит /възпаление на устната кухина/,  гингивит /възпаление на венците/ и др.

Увеличени лимфни възли на шията
Увеличени лимфни възли на шията

2. На шията – признак за морбили, рубеола, инфекциозна мононуклеоза, Болест на Хочкин, остър или обострен хроничен тиреоидит, карцином на щитовидната жлеза, карцином на хранопровода и др.

Увеличени лимфни възли под мишниците

3. Под мишниците –  увеличените аксиларни лимфни възли са знак за карцином на млечната жлеза.

Увеличени лимфни възли в коремната област
Увеличени лимфни възли в коремната област

4. В коремната област – подсказват лимфогрануломатоза, неспецифичен мезентериален лимфаденит, туберкулоза на илеоцекалните лимфни възли, метастази от злокачествени тумори на тестисите или яйчниците. Тук палпацията е затруднена от подкожната мастна тъкан и диагнозата се установява предимно чрез ултразвуково изследване или компютърна томография /КТ/.

Увеличени лимфни възли в слабините
Увеличени лимфни възли в слабините

5. В ингвиналните гънки (слабините) – говори за инфекции на долните крайници, венерически болести, инфекции на гениталиите.

Генерализирано увеличение на лимфните възли означава, че има увеличени лимфни възли в две или повече области, които нямат връзка помежду си. Това може да бъде индикация за:

– бактериални инфекции: дифтерия, туберкулоза, бруцелоза, лаймска болест;
– вирусни инфекции: рубеола, инфекциозна мононуклеоза, СПИН;
– паразитни инфекции: токсоплазмоза, трипанозомоза, лайшманиоза;
– хематологични заболявания – левкемия; неходжкинов лимфом; болест на Ходжкин и др.
– автоимунни болести – лупус еритематодес;  ревматоиден артрит и др.

– венерически болести и др.

Д-р Петър Атанасов, специалист по вътрешни болести в “Пирогов”, съветва:

„- Не поставяйте компреси на подути лимфни възли, без да сте се посъветвали със специалист. Не ходете и при врачки, за да ги “топят” парапсихологично (от разстояние).

– Не ги масажирайте.

– Хранете се пълноценно, нека ястията на трапезата ви да съдържат достатъчно белтъци и витамини.

– Спортът и двигателната активност са изключително важни и са основа за добър имунитет и нормализиране на теглото.  Нормалното тегло е една от предпоставките за навременно диагностициране на увеличените лимфни възли. Излишните килограми бавят диагностиката.”

Клиники по вътрешни болести, чиито специалисти могат да помогнат на пациенти с подути лимфни възли:

Всеки пациент може да поиска помощ  от личния си лекар.

Освен това в:

 София

Специалисти по вътрешни болести има в повечето болници в столицата като университетските “Царица Йоанна”, “Лозенец”, Александровска. Както и в “Пирогов”, Военномедицинска академия, “Токуда”, “Доверие”. Интернисти /специалисти по вътрешни болести/ работят и в почти всички Диагностично-консултативни центрове (бивши поликлиники) в столицата.

 Варна

 Клиника по вътрешни болести има в университетската многопрофилна болница “Св. Марина”, а с отделение разполага и “Св. Анна”.

 Русе

 Със специалисти по вътрешни болести разполагат Медицински център 1 (там работят д-р Ивайло Кьостебеков и д-р Татяна Димитрова), ДКЦ-1 (с д-р Славомир Татаров и д-р Надежда Капанджиева), ДКЦ-2 (д-р Маргарита Велкова и д-р Людмил Харалампиев), ТДКЦ (д-р Цветан Лилов и д-р Румяна Вълчева), както и в Приемно-диагностичното отделение – в приземния етаж на многопрофилната болница в крайдунавския град.

 Кърджали

 При спешен проблем на разположение са специалистите от местната болница.

 Видин

 Помощ може да намерите в Диагностично-консултативния център “Д-р и проф. Гайдарски”, Диагностично-консултативен център 1 и в медицински център “Св. Иван Рилски”. 

Текст:

д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом

Рейки мастер

консултиращ лекар в Български Рейки център

Направете безплатна онлайн консултация с д-р Аелита Петрова ето тук  

Цялостна детоксикация за подобряване функциите на лимфната система! Лимфната система представлява сложна мрежа от кръвоносни съдове, жлези, изпълнени с течности възли и органи. Основната й функция е да отмива токсините, които навлизат в тялото чрез храната, въздуха, водата, продуктите за лична хигиена. Отговорна е и за очистването от „вътрешните“ токсини (увредени протеини и клетъчни/метаболитни отпадъци).

След като токсините навлязат в кръвта, те се пречистват чрез най-големия лимфоиден орган – далака. Далакът играе роля и на основна имунна защита, бореща се срещу инфекцията – той задържа резерва от червени и бели кръвни клетки, и унищожава вече износените червени кръвни клетки в тялото. С помощта на лимфните възли и лимфната мрежа, имунните клетки могат да се борят с патогените и да предотвратяват болести и инфекции. Ето защо правилното функциониране на лимфната система е пряко свързано с цялостното здраве на организма: оптимално функциониращата лимфна система осигурява по-устойчив имунен отговор и по-добра защита.

Проблемът: за разлика от кръвта, лимфата няма помпа и лесно може лесно да стигне до застой, особено когато се затрупа с токсични отпадъци. Застоят на лимфата е една от най-честите причини за отслабване на имунитета, целулит, задържане на течности и подуване, затлъстяване. Забавеният лимфен поток може да бъде и първопричина за инфекции на горните дихателни пътища, синусите и ушите, хроничен синузит, възпаление на сливиците, бронхит, пневмония, подути жлези, екзема, артрит.

Решението: нормалният лимфен поток може да бъде възстановен чрез ефективна детоксикация, която да подпомогне работата на лимфната система. Идеално решение в случая са професионалните детокс програми на американската компания Nature’s WayТисилин клийнс.

Тисилин Клийнс /билкова програма/ и Тисилин Клийнс /минерална програма/ са природни продукти, които възстановяват естествените детокс функции на уринарния тракт, лимфата, кръвоносната система, черния дроб и жлъчката, стомашно-чревния тракт, кожата.

Тисилин клийнс програмите съдържат само натурални съставки: патентован екстракт от млечен бодил (бял трън), стандартизиран до 80% силимарин – активното вещество в растението, полезно за детоксикиращата функция на черния дроб; екстракти от артишок, глухарче, куркума, репей, червена боровинка, червена детелина, лепка, орегонско грозде, копър, магданоз, мента, джинджифил, копър, бяла ружа; патентована билкова смес Трипхала, стандартизирана до 40% танини; псилиум (люспи), гума гуар; фибри от ленено семе, пектин от грейпфрут, фруктоолигозахариди, акациева смола, диетични фибри.

Съставът на двата продукта е сходен. Основната разлика между тях е, че главен компонент в билковата програма е екстрактът от американски зърнастец, а в минералната – магнезиевият хидроксид. Американският зърнастец е известен с това, че извежда шлаките от тялото изключително интензивно и поради тази причина не се препоръчва за хора, с по-чувствителен стомах и храносмилателни смущения. Действието на магнезиевия хидроксид е по-меко и се понася отлично при язва на стомаха, гастрит, киселини и др.

Всяка от програмите Тисилин се предлага в 3 фази (3 опаковки): 1.цялостна детоксикация; 2.смес от 6 вида фибри; 3. пречистване на храносмилателния тракт с минерали /билки. Приемайте дозите от всяка фаза с поне 1 пълна чаша /250 мл/вода! Дозите от трите фази се приемат едновременно.

Детоксикацията с Тисилин трае само 15 дни –  времето, през което лимфната система може да се регенерира, за да започне да работи безпроблемно! Тисилин подпомага дренажната функция на лимфната система, стимулира оттичането на лимфата и допринася за цялостната детоксикация на тялото!

Ефикасността на Тисилин се подобрява значително в комбинация със здравословен хранителен режим.

58 thoughts on “За какво говорят подутите лимфни възли”

 1. Румен Тонев

  Здравейте, от шест седмици имам подути ингвинални лимфни възли. Първо се поду отляво а след около седмица отдясно. Кръвната ми картина, правена около седмица след подуването на втория беше без никакви отклонения. Посетен хематолог-категоричен ,че не става въпрос за хематологичен проблем. Посетен уролог и венеролог също без отклонение, като единственото което откри венеролога беше гъбична инфекция-която ту се появява ту изчезва от доста време-хламидия беше изключена, според лекаря гъбичките е малко вероятно да предизвикат такъв проблем. Няколко дни преди започване на проблемите преживях сериозен стрес в работата. Освен това като придружаващи проблеми стартирали същия период болки в ставите на колената и ходилата(без зачервяване,но с топлина от време на време) и за същи период 2кратно простиване на бъбреците без бактериална инфекция. Проблемът е че ситуацията не се подобрява, а отдясно болката се рапростира отстрани на възела. Какво бихте ме посъветвали за следваща стъпка? Личният ми лекар твърди,че е малко вероятно да се касае за ревматологичен проблем,тъй като кръвната ми картина е чиста-не съм правил тест за ревматологично заболяване. За инфкеционист също твърди,че трябва да имам отклонения в кръвната картина. Моля за вашия съвет. предварително благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   При подобни неясни състояния правилото е да се потърси второ мнение при по-добри специалисти в специализирани лечебни заведения, по възможност университетски, където опитът е по-голям. Тъй като е увеличен и болезнен ингвинален възел, добре е първо да потърсите второ мнение при уролог, съотв.венеролог, напр. в Александровска болница, тъй като някои уринарни, съотв.полово предаваните инфекции често са безсимптомни при мъжете в началните си фази, когато кръвната картина може още да не е повлияна, а от друга страна, в по-малките и неспециализирани лаборатории изследванията в тази насока може да са непълни. Във връзка с оплакванията ви от болки в ставите, е добре да се потърси и консултация с ревматолог. Понякога трудните диагнози се оказват автоимунни заболявания. Лимфните възли в ингвиналната област реагират и при проблем в ректума и ануса. Добре е да се консултирате с хирург или гастроентеролог, ако имате съответните оплаквания – напрежение/болка в аналната област, сърбеж, кървене, слуз, хемороиди.

   д-р Аелита Петрова

 2. Здравейте,
  От около 4 месеца напипам подут лимфен възел под челюстта, малко след като го установих имах лека болка в гърлото, която отмина, но възелът остана подут. ПКК показа всичко в норма освен Суе – 20mm при Горна граница 18. При Дкк, St беше 0.02 при долна граница 0.03, Sg-0.45 при долна граница 0.51 и Lym – 0.43 при Горна граница 0.40.След консултация личната лекарка, ми каза че няма място за притеснение, изписани са ми хомеопатични капки за намаляне на възела и след 2 седмици евентуално отново пускане на ПКК. Ще мина и през преглед при зъболекар. Моля за вашия коментар?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Отклоненията от нормата са минимални и е възможно да са следа от прекараната инфекция или лека хронична инфекция в устната кухина. Уголемените лимфни възли понякога не възстановяват първоначалния си размер, поради развитието на фиброзна тъкан, свързано със защитната им функция при хронични инфекции. Стоматолог. Контролно изследване с мануално броене на левкоцитите. За по-бързо възстановяване и укрепване на имунната защита е добре след хомеопатичното лечение да продължите с лечебни гъби, напр. Шийтаке и майтаке, Прополис, ако не сте алергична към пчелни продукти, Алое вера, ако се понася добре и т.н.

   Ревита предлага голям брой продукти за укрепване на имунитета и профилактика на инфекциите.

   Поздрави,

   д-р Аелита Петрова

 3. алина Стоянова

  Здравейте, имам подуване на венеца , започна да е подува и напипвам лимфния възел и е болезнен под челюстта, жабуря смрадлика по предписание на зъболекаря, само така ще мине ли , като преглъщам и гърлото почва да ме боли. Благодаря предварително.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако стоматологът е преценил, че инфекцията не е силно изразена, възможно е жабуренето със смрадлика да помогне, жабури се 1-2 пъти дневно с отвара, приготвена според указанията на опаковката. Добре е да избягвате да държите прекалено дълго отварата в устата – възможно е лигавицата да побелее и да стане болезнена. Лимфните възли реагират и при най-малка инфекция, нали затова са защитни органи, бариера срещу разпространяване на инфекцията към други тъкани и органи. 2 -3 пъти през деня може да жабурите и с Масло от Риган – 4-5 капки от маслото в 40-50 мл топла вода, а също и с Кокосово масло, което има отлични антибактериални свойства. Важно е устата и зъбите да се измиват щателно, вкл. междузъбните пространства, след всяко хранене или пиене на сок, кафе и т.н., след което да жабурите с някое от изброените средства или друго подходящо. За да укрепите имунитета и ограничите инфекцията, и в помощ на лечението на лимфаденита /болезните лимфни възли/, е необходимо да се храните здравословно, да почивате достатъчно и т.н. Подходящи хранителни добавки – Алайв имунна защита и Ехинацея комплекс (корен).

   д-р Аелита Петрова

 4. Nadka Benkovska

  Na 55 god. sam vere 5ili 6 meseca imam bu4ka otzad na vrata .Pri palpaciq use6tam leka bolka.Bu4kata e dosta platna blizo do grabnaka .Pri kakav specialist da otida.Blagodarq

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е натрупване на мастна тъкан /липом – доброкачествено образувание/. Необходима е консултация с хирург.

 5. Ганка Бинева

  Преди 3 месеца получих масивен обрив на дясната ръка. След лечение от кожен лекар обривът избеля но до лакътя остана.
  Сега напипвам болезнена подутина под мишницата и лакътя до обрива. Дали е лимфен възел?

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е. Необходим е преглед при личния лекар. Той ще прецени какви изследвания и консултации да направите.

 6. Атанасова

  здравейте ! на 27 години съм. живея в чужбина,но се прибрах да видя роднините си.В последните три дни от почивката ми по ватрешната лява страна на влагалището усетих подутина…която имах чувството че се влошава всеки изминал ден! на третия ден от откриването на това болезнено топче тъй като усещах дискомфорт вече и при сядане потърсих лекърска помощ. Гинеколога ми каза че това е лимфен възел и да не се притеснявам да си правя компрес нощем с едно тамно лекарство миришешто много тежко и неприятно( на рабпта съм не е в мен тубичката за да напиша точното име) правих си компрес вече две нощи … никаква промяна дори усещам по силна болка дори и навътре във влагалището ! чувствам се отпаднала главата ме боли постоянно а през нощите се изпотявам много събуждайки се от студ а в ир вода ! какво бихте ме посъветвали ! Много Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Добре е да направите консултация при друг АГ специалист, в специализиран АГ болница, както и изследвания.

  2. Мария Атанасова

   Здравейте, сина ми има подутина на дясната мишница придружена с болка при допир . Забелязал е днес не сме правили преглед при личен лекар .При какъв специлист трябва да отидем

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Най-добре е да се види от личния лекар. Ако подутината е подмишницата, при прегледа той ще прецени дали подутината се дължи на увеличен лимфен възел, запушен канал на жлеза, ухапване от насекомо или друго. Ако е необходимо, ще назначи изследване на кръв – ПКК, ДКК и т.н., и ако има отклонения ще ви насочи към хематолог.

 7. Стоянова

  Здравейте,
  От четири дни имам подутина от лявата страна в слабините. Зачервено е и имам слаби болки. Първите дни имах и температура. Личният лекар ми предписа компреси с риванол и тридерм – мехлем. Не смятам, че имам подобрение. Посъветвайте ме към какъв специалист да се обърна.

  1. д-р Аелита Петрова

   Хирург. Ако е нужно, той ще ви насочи към друг специалист. Необходими са и изследвания на кръвта – ПКК, ДКК, СУЕ.

  2. Здравей те. От три месеца имам сухота в гърлото и все едно нещо е за седнало там. Когато ям изчезва. От няколко дни под челюстта ми се поду лимфен възел. Ходих при личния лекар за високото си кръвно и споменах за проблема с гърлото и ми изписа спрей за гърло и хомеопатия. Когато ходих при личния лекар нямах подуване на лимфни възел. Спрея и хомеопатията не помагат.

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможен е хроничен възпалителен или друг патологичен процес. Необходима е консултация с УНГ специалист.

   д-р Аелита Петрова

 8. Мартин

  Здравейте, от няколко дни имам подутина в областта на слабините(в ляво от члена ми) точно на свивката. Не е много голяма(около 2 см), на допир е леко болезнена, горе долу твърда. Притеснен съм тъй като изглежда, че се е уголемила леко нагоре и сякаш някаква вена или не знам какво се подува там и нагоре по тънка линия. С какъв лекар трябва да се консултирам, тъй като личният ми лекар е на другият край на страната и не мога да си взема направление от него.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Необходима е консултация с уролог.

 9. Velichka Pilafova

  Zdraveite, slivicite mi biaha izvadeni na 15 godishna vazrast (predi 13 godini) prez poslednite 2 3 meseca prekarah 2 pati nedhto ot roda na angina s strashno ugolemeni limfni vazli predimno v diasnata oblast silni bolki i temperatura dostigashta do 39,5 gradusa. V Belgia mi kazaha che e virus( i dvata pati). Minaga okolo 6 sedmici ot poslednata t. Nar. ANGINA. Vse oshte si stoi ugolemeniat mi limfen vazel pod cheliustta veche 6 sedmici. Napalno bezboleznen. Naskoro mi napraviha kravni izsledvania za KLIERKORTS (Nidermandski) Okaza se che niamam nikakvi infekcii. Taka pokazvat kravnite rezultati. Vazmojno li e tova da e onkologichen problem? Blagodaria!

 10. Алекс

  Здравейте!
  Имам подут линфен възел в подишницата
  все още не съм се съветвал с лекър
  има ли начин да отмине само с течениена времето или е нуцно лекърска намеса
  ако мще мине с времето нужно ли е да направя нещо допълнително у дома ?

 11. zdr doktor.Elita petrova iskam davi popitam imam poduti limfeni vazli v garloto i kam ohoto po nqkoi pat me bolqt no ne mn samo sa poduti….hodih na lekar kaza che nqma nishto losho shte se oprevi veche sa poduti pt edna sedmica….danee rak ili neshto opasno chustvam se dobre kilogramite sami dobre vsichko e okei samo sa poduti kakvo shteme posavetvate

  1. zdr doktor elita petrova sjte mi otg li imam poduti limfeni vazli v garloto ne me bolqt no gi useshtam che sa poduti doktora kaza che nee opasno imi pretpisa nqkakva voda da pravq gargara I hapcheta za garlo.vie kakvo shte me posavetvate

  2. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е да направите Пълна кръвна картина /ПКК/ и ДКК.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 12. ivailo asenov

  zdraveite az sam ot montana, i predi edna sedmica mi napravixa operaciq na desniqt krak ot podyt nimfel vazel no operaciqta e mnogo tvarda i vaprsat mi taka li trabva da e tvarda operacita ili ima strani4en efekt neznam doktora kaza 4e vsi4ko e normalno no men me strax da ne se poqvat pak 6te vi bada blago daren ako mi dadete i vie nqakakav otgovor

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Под твърда операция имате предвид, че мястото на операцията е твърдо или какво? Къде точно е операцията и каква е диагнозата, какво пише в епикризата?

   д-р Аелита Петрова

   лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 13. Здравейте искам да попитам преди време се разболях от бронхит пих два антибийотика слетова мина седмица и на пипах две точета зад врата първо се бяха на дули и боляха след няма и 4 дена спаднаха сега са савсем малко подути ми сля че и две одоло но странични страни не във слабинити имали опаснос за тревога

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Най-вероятно това увеличаване на лимфните възли е следа от обща инфекция, която се е усложнила като бронхит. Но са възможни и други причини, поради което е необходимо да се консултирате с хематолог и да се направи изследване на хематологичните показатели – пълна кръвна картина с утайка на еритроцитите, диференциално броене на левкоцитите.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 14. Ваня Димитрова

  Здравейте,вече две години съм с възпалени ингвинални лимфни възли..в момента съм бременна в 7 месец,кръвните ми показатели са добри…когато ми се появиха ходих по лекари и нищо не показа …много са и са от двете страни…меки са и са подвижни ,забелязвам че се поокосмих повече..какво да правя ,знам че сега не може но след раждането вече!

 15. Марио Минеков

  Здравейте ,от доста време ,вече 2 години имам подути лимфни възли под челюста и по цялата шия пробвах да ги пребоя и ги изкарах 5 това ковто сам напипвам…а и лекарката ми ги знае но вика ,че е нормално…обаче ме притесняват защото имам един некомфорт.Не мога да си отпусна раменете като нпрмален човек ,когато съм гол или с тениска имам едно чувство неприятно точно там при всички лимфни възли.Не си измислям…мъча се вече 2 години така..страх ме е да не е някой рак или не знам…само да уточна ,че съм и на 16 .Всичко това ме притеснява…не знам какво става ,преди не бях така…като малък имах астма ,лекувах се с хомеопатия…като чели отихна…не знам ,моля кажете си мненивто ,помогнете ми .Благодаря Ви предварително.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Вашият личен лекар познава състоянието Ви, предишните Ви заболявания и последиците от тях. Възможно е увеличените лимфни възли да са в резултат на чести остри или хронични инфекции на носа, гърлото, трахеята, бронхите. Но за да се сме сигурни, че няма друга причина, е добре да се направи изследване на кръв – Пълна кръвна картина /ПКК/, мануално диференциално броене на левкоцитите/плочка/, СУЕ.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. д-р динков, д.м.

   най-вероятно си напипваш подчелюстната жлеза 🙂 тя е там и ако си по-слабичък може да ти изглежда като лимфен възел. Не е рак, успокой се.

 16. Петър

  Здравейте,
  Искам да знам следното – артирии, вени или лимфи има точно под главичката на мъжкия полов член, защото откакто получих херния в кръста (преди няколко години…и която си мисля че е овладяна), отляво на пениса има издут и твърд като капронен конец (с бял или белезникав на цвят), подкожен съд !
  Въобще търся и не намирам елементарна схема на мъжкия полов член, със съставните му съдове, аферентни и еферентни пътища (ако има такива), въобще – живеем в някаква тъпа, та вдлъбната от изпростялост НАРОЧНО-ЦЕНЗУРИРАНА обстановка !
  Моля онези специалисти да не се хващат да думите ми (всички знаем че съм прав), ами простичко да ми кажат – какъв по дяволите е този съд, може ли да е възпален лимф, запушен лимф (или лимфен възел….ако има такива на въпросното място), и не на последно място – каква е връзката м/у Плексус Хипогастрик (Супер. ет Инфер.) и Сакралните Нерви и въобще – възможно ли е дълбоките ингвиналните възли и външни илиачни възли, вкл. и техните еферентните съдове преминаващи към страничните аорти, така да оплитат информацията, че накрая тялото да се окаже в “цайт-нот” и единственото му решение е да ЗАПУШИ въпросния възел?

  Благодаря за вниманието!
  п.п. Брех да му се не види, ще взема да се запиша в Медицинския, че ми писна да не знам елементарни неща…например – как и от какво съм изграден.

  1. Петър

   Благодаря за търпението !
   Разбрах КАКВО да правя 🙂
   Хубаво нещо е мозъка…

   Лека
   п.п. Само за няколко дни и вече няма и помен от въпросния издут съд!
   Още веднъж – thx

  2. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Радвам се, че сте намерил отговори на въпросите си.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 17. Здравейте!

  Приятелката ми е на 21 години. Преди около седмица и половина имаше месечен цикъл – редовен “като по часовник”. От 2-3 дни обаче са й възпалени лимфните възли ( или не знам какво) подмишницата и някъде около зърното на самата гърда. Тя се съмнява дали това не е вследствие на хормоните или някоя възпалена мастна тъкан. Притеснява се, но се страхува да отиде на лекар все още, а в интернет пише само за рак на гърдата …. Моля за съвет : какво още би могло да бъде ?

  Благодаря!!!

 18. ventsislav

  здравейте от извисно време имам една рана от порязване на кракът възможно ли е да се получила инфекция и за това да има лимфни възли и как се лекува

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако раната е инфектирана / затопляне, зачервяване, оток/, е възможно увеличаването на регионалните лимфни възли. Раната се обработва и превързва в хирургичен кабинет.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 19. Ева Илиева

  Здравейте!Моят син има от лявата страна на вратлето две топчета.Нашата педиатърка каза че било нормално и няма за какво да се притесняваме.Детенцето ми ги има вече 4 години тези подути лимфни възли.Подвижни са и казва че него боли.Но все се притеснявам.Ето и последните кръвни изследвания.Благодаря предварително!
  СУЕ ( ESR ) 2 mm/h Деца до 7г. <17 М: до 50 г. < 28,над 50 г.< 37; Ж: до 50 г. < 37, над 50 г.< 39
  Пълна Кръвна Картина ( CBC ) – 22 показателя * Профил Виж по-долу
  WBC ( Левкоцити – бр.) 8.00 x10^9/L 3.50 – 10.50
  Ly% (лимфоцити) 53.6 % 20.0 – 48.0 (50.0 – 70.0 за деца до 4г.)
  Mo% (моноцити) 10.3 % 1.0 – 11.0
  Eos% (еозинофили) 8.6 % 0.0 – 6.0
  Baso% (базофили) 1.3 % 0.0 – 2.0
  Neu% (неутрофили) 26.2 % 40.0 -70.0 (20.0- 50.0 за деца до 4г.)
  Ly# (лимфоцити) 4.29 x10^9/L 1.10 – 3.80 (1.30 – 7.40 за деца до 4г.)
  Mo# (моноцити) 0.82 x10^9/L 0.07 – 0.80
  Eos# (еозинофили) 0.690 x10^9/L 0.000 – 0.500
  Baso# (базофили) 0.100 x10^9/L 0.000 – 0.140
  Neu# (неутрофили) 2.100 x10^9/L 2.100 – 6.400 (0.900 – 5.300 за деца до 4г.)
  RBC ( Еритроцити – бр.) 4.960 x10^12/L M: 4.4 – 5.9; Ж: 3.7 – 5.3
  Hgb ( Хемоглобин ) 142 g/L М: 135 – 180; Ж: 120 – 160
  Hct ( Хематокрит ) 0.403 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
  MCV (ср. обем на еритроцита) 81.3 fL Възрастни (82.0 – 96.0); Деца (77.0 – 92.0)
  MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 28.6 pg Възрастни (27.0 – 33.0); Деца (21.0 – 38.0)
  MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 352 g/L 300 – 360
  RDW (вариация на ерит. р-ие) 12.7 % 11.5 – 14.5
  Plt ( Трoмбоцити ) 297 x10^9/L 130 – 420
  MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.9 fL 7.5 – 11.0
  Pct (Тромбокрит) 3.20 ml/L 1.0 – 4.5
  PDW (ширина на тр р-ие) 12.9 fL 9 – 17
  ДКК мануално или автоматично изследване * — Виж резултатите в ПКК

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Кръвната картина е нормална. Ако детето се чувства добре – храни се, играе, смее се и се развива добре, няма за какво да се тревожите, каквато е и преценката на педиатъра.Понякога след някои ангини и фарингити, лимфните възли остават трайно уголемени поради разрастване на съединителна тъкан.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 20. Здравейте Д-Р АЕЛИТА ПЕТРОВА ОТ ОКОЛО ГОДИНА ИМАМ ЛИМФЕН ВЪЗЕЛ ОТ ДЯСНО ДО ЧЕЛЮСТА И ДОСТА ГОЛЯМ ХОДИХ НА УНГ И МИ КАЗА НАЙ ВЕРОЯТНО Е ЛИМФЕН ВЪЗЕЛ ИЗПИСАМИ МЕХЛЕМ ЗА МАЗАНЕ И БОЛКО УСПОКОЯВАЩО НЕСИ СПОМНЯМ ИМЕНАТА НО МЕХЛЕМА БЕШЕ НЯКАКЪВ ПРОТИВОГЪБИЧКИ И КАЗА ЧЕ СЪМ МНОГО СЛАБА И Е ВЪЗМОЖНО ИМУНАТА СИСТЕМА ДА МИ Е СЛАБА. ТОПЧЕ КАТО ГО ПИПАМ Е БОЛЕЗНЕНО И НЕЗНАМ КЪМ КАКЪВ ДОКТОР ДА СЕ ОБЪРНА И КАТОЧЕЛИ Е ПЛЪТНО САМОТО ТОПЧЕ И НЕСЕ МЕСТИИ ИМАМ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ПОСТОЯННА БОЛКА В УШИТЕ НА МОМЕНТИ. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ОТ СТРС И ДА МИ ДАДЕТЕ СЪВЕТ

 21. Здравейте, имам проблем с под челюстните лимфни възли- от около 2 години вече, есента ми направиха ехография и се установи, че имам двустранно подути под челюстни лимфни възли с големина под 1 см, лекара ми каза че най – вероятно е стоматологичен проблем , извадих горен зъб, който наистина доста време ми създаваше проблеми, но по мнение на зъболекара ми не може да е от това , ходих на УНГ специалист който каза че не е от гърлото , правила съм си и кръвна картина – при която има съвсем малки отклонения- увеличени лимфоците, но лекарите при които ходих казаха че не е проблем, и да не им обръщам внимание на лимфните възли. А те са постоянно леко подути напипвам ги когато наведа главата си напред. Обхваща ме паника защото ги има а не откриват причина . Лекарите ме пращат при зъболекарите и обратно.
  Ще съм благодарна ако ме насочите
  Нямам температура не се потя много , но лимфните възли си стоят , единственото което ми изписват лекарите са витамини

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Както знаете, подути подчелюстни лимфни възли говорят за зъбна инфекция, УНГ или други, по-рядко срещани заболявания. За диагнозата е важно да се определи както размера на възела, така и неговата консистенция,болезненост, подвижност спрямо околните тъкани и т.н. Нормалният размер на лимфните възли е от 2 мм до 2 см. Ако нямате симптоматика на заболяване, чувствате се добре, с добър апетит, тегло и самочувствие, и лимфните възли не са се променили за 2 години, не би трябвало да се тревожите. Може да правите 2 пъти в годината контролни хематологични изследвания. Предполагам, направила сте консултация с хематолог. Също така, да проверите за латентни фокални инфекции в зъбите.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 22. Ваня Колева

  Здравейте,вече от месец и половина съм с подути лимфни възли,в слабините, наблюдавам че и отслабвам,в началото първите дни имах болки в краката,много съм притеснена,направих гинекологични изследвания, всичко е наред имам и скенер на малък таз,докторът ми каза че нямало място за притеснения,аз съм от Бургас.мисля си че имам онкологично заболяване,възможно ли е да е друго освен рак.благодаря

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е да се консултирате с добър специалист по хематология, за да се палпират всички лимфни възли, да се направи пълна кръвна картина и други хематологични изследвания по преценка на доктора.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  2. Кристина

   Здравейте,
   Бих искала да споделя какво ми се случи днес и да потърся второ мнение от Вас преди да премина към трето (най – вероятно хирург).
   Тъй като последните три месеца имах обилно двуседмично кръвотечение по време на менструацията днес ходих на гинекологичен преглед и ми откриха кистички. Започвам лечение, Но имам и бучка на гънката в слабинната зона.
   Гинеколога ми каза, че със сигурност не е обърнат косъм, а е свързана с лимфните възли.
   Проблемът обаче е, че ми каза да изчакаме, а мен това страшно много ме притеснява. Преди малко над 10 години ми махнаха три на лицето, които разтяха с бясна скорост. Тази също не е малка.
   Е, да изчакам ли както гинеколога каза или да потърся специалист? Също така този специалист хирург ли трябва да е?

  3. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Добре е да се консултирате с онколог, без това да ви притеснява.Добрият онколог може да изключи онкопричините за състоянието ви, след което да се направят ултразвук и кръвни изследвания за търсене на инфекциозна/хематологична/ причина.

   Д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  4. Василева

   Здравейте, днес напипах две подкожни топчета в областта на триъгълника, и двете са от лявата страна и са подвижни, тоест местят се. Не ме болят, от какво може да са се появили, аз имам предположения от подкожни косми, или от фитнес тренировка.

  5. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Възможно е подутините да се дължат на запушени мастни или потни жлези, чиито отвори са в космения фоликул. Наблюдавайте се.

   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

  6. Радослав Стефанов

   На 16 год.съм ходя редовно на фитнес от известно време напипвам в областа на слабините от двете страни топчета на къкво се дължи не съм боледувал само леки настинки

  7. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Ако водите полов живот, е възможна предавана по полов път инфекция или друг възпалителен процес. Необходима е консултация с уролог.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 23. Тодорова

  От известно време-месец, получих болки от дясно на шията и областа на жлъчката и черния дроб,като болката се пренася и от ляво срещуположно.Поемам чайове от билки-подбел,лайка,мащерка,жълт кантарион,черен чай,ленено семе като го варя.Получих и болки и над коленете.Трябва ли да се притеснявам от тези болежки? Свързано ли е с лимфната система?Боледувах скоро от грип-кашлица и възпаление в средното ухо,което ми излекуваха.

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Възможно е стомахът и жлъчния мехур да са раздразнени от токсините, образуващи се при инфекция и от медикаментите за лечението и. Както знаете, възстановяването след сериозна вирусна инфекция, усложнена с бактериална е по-бавно. Добре е да се направи контролно изследване на кръвната картина и чернодробните ензими. Следете общото си състояние – апетит, настроение, желание и сила за работа и т.н. и ако няма подобрение, направете повторна консултация.Ако искате да укрепвате имунната си система с билков чай, добре е билковата смес да е по рецепта, препоръчана от специалист.Подходящи хранителни добавки – Прополис или Пчелно млечице/НЕ при алергия към пчелни продукти/, Ехинацея, Самбукус и др.

   д-р Аелита Петрова

 24. Александра Денчева

  Моят племенник -42 годишен, от 2 седмици е в болница. Влезе с внезапно прилошаване и високо кръвно, което стабилизираха сравнително бързо, но получи бъбречна недостатъчност и е на хемодиализа през ден. Почти не уринира. От видеозона му установиха увеличен далак и увеличени вътрешни лимфни възли, повърхностните за сега са нормални. Не могат да му вземат биопсия и за сега е с неустановена диагноза, със съмнение за левкемия. Възможно ли е да му се помогне по някакъв начин да се изчисти лимфата и да започне да уринира?

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   До установяване на диагнозата и предприемане на лечение е по-добре да се доверим на конвенционалната медицина. В болницата е под наблюдение, което също има значение за определяне на състоянието му и страничната намеса може да повлияе на заключението.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 25. росица

  краката ми се подуват отгоре вече години наред. казват ми дълбоки разширени вени , но аз мисля, че има отношение и задръстени лимфни съдове. нямам увеличени ЛВ хикъде.
  пия добавки качествени и се храня повече от 15 год разделно.
  наблягам на млечните продукти , защото не ям месо само риба, но не редовно. дайте ми съвет как да пречистя лимфната си система или ,ако не е това кажете ми причината за моя проблем

  1. Д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Ако сте направила консултация при съдов хирург или ангиолог и диагнозата е поставена след преглед и изследвания – Доплер-сонография и др., нямате повод да се съмнявате в истинността и. Ако не сте, направете го, за да знаем истинското положение и тогава ще мислим за лечение. Млечните продукти на пазара съдържат доста консерванти, които са токсични за съдовете, вкл. лимфните. Ако нямате проблеми с метаболизма, за които е противопоказано да гладувате, на всяко пълнолуние може да сте само на изворна вода /най-малко по около 30 мл/кг тегло/. По 1 ден в седмицата – разтоварващ – само плодове, зеленчуци, сокове, чай, вода. Детоксикация /пречистване на лимфата/ може да се направи и със сок от портокал – грейпфурт- лимон 3:2:1, но е необходимо изчистване на червата преди това – с клизма и английска сол, което има доста противопоказания. Общо взето, за да се подложи на самолечение, човек трябва да има здравна култура, да умее да се наблюдава и да има смелостта да поеме отговорността за резултатите.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top