Search
Филтрирай по...

Магнезиев дефицит

Магнезиев дефицитНапоследък много се говори за недостига на калций. Пазарът е пълен с мюсли с калций, мляко с повече калций, дъвки с калций и т.н. Калцият, разбира се, е много важен, но има други важни компоненти, без които организмът не би могъл да е здрав за дълго.

Ако се спрем на продуктите, които приемаме всеки ден (сирене, мляко, зеле, риба и т.н.), ще видим, че не е толкова трудно да си набавим калций по естествен начин. В същото време магнезият остава на заден план и недостигът се увеличава. Дневната препоръчителна доза магнезий за жените е 300мг, а за мъжете – 400 мг. Затова е необходимо да се пие по 2-3 литра мляко, да се яде по 1,5кг свинско месо или 3кг бял хляб, което е невъзможно. Дори и ако си набавим нужната доза магнезий, той лесно се губи, особено ако приемаме алкохол и кафе.

Основният недостатък на магнезиевия дефицит е в това, че при кръвни изследвания резултатите може да показват нормални нива и това да не е точно така. Това се дължи на способността на магнезия да се мобилизира от костите, където се намира 60% от него.

Съществуват и други, общи признаци на магнезиевия дефицит:

  • хронична умора, бързо изтощение, дори и след дълга почивка;
  • развалени зъби, косопад, чупливост на ноктите;
  • намалена концентрация, нарушения в паметта и съня;
  • понижена телесна температура в крайниците;
  • болезнен месечен цикъл.

80% от жителите в големите градове са с дефицит на магнезий. Неговият недостиг предизвиква хронични прекъсвания в биоенергичността на клетката. Магнезиевият недостиг рязко ускорява развитето на атеросклерозата, сърдечните проблеми и камъните в бъбреците. Изследвания показват, че средният недостиг на магнезий дневно е около 100мг и се препоръчва прием в съотношение с калций 1:2.

Д-р Сергей Алешин

Ревита Ви препоръчва:

Калций § магнезий, 250 mg

Калций, магнезий и цинк, 255 mg

Калций § магнезий § витамин D, 250 mg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top