×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Стрес

Често пренебрегваният доскоро минерал печели нова слава след откритията на учените за влиянието му върху цялостното здравословно състояние. В последните години магнезият се превърна в истинска суперзвезда в света на хранителните добавки, но едва ли вече някой си спомня, че в продължение на десетилетия той бе изключително подценяван. Така например, научните разработки и материали за калция все още са около пет пъти повече от тези за магнезия, въпреки че приносът им за здравето е в общи линии еднакъв. Любопитен е и фактът, че първите препоръки за приемането на магнезий като полезна хранителна добавка се появяват едва в края на 60-те години на миналия век – далеч по-късно от тези за калция.  

Калций и магнезий: едно обещаващо партньорство! В някои аспекти, тези два минерала изпълняват противоположни функции. Калцият заздравява костите и задвижва различни процеси, възбуждайки нервите и свивайки мускулите. Магнезият пък, осигурява подвижност на костната система, предпазва костите от счупвания и има отпускащ ефект, повлиявайки успокояващо на нервите и мускулите. Калцият е необходим за съсирването на кръвта, което подпомага по-бързото заздравяване на открити рани, докато магнезият се бори срещу коварните съсиреци, но вече в самите кръвоносни съдове, които, както е известно,  често могат да бъдат опасни за живота. Когато човек е подложен на стрес - на работното място, в голямо градско задръстване или след претоварване във фитнеса например, нивата на калций в кръвта бързо се покчават и ако в организма няма достатъчно магнезий, който да внесе ред в хаоса, човек остава под влиянието на стреса. Още по-тревожното е, че при липсата на магнезий, високите нива на калций в кръвоносните съдове могат да доведат до втвърдяване на артериите и последващи сърдечно-съдови проблеми.  
Още ползи от магнезия.

Естествен компонент на всяка клетка в човешкото тяло, магнезият е „отговорен“ за  нормалното протичане на над 300 жизненоважни процеси в организма, включително генерирането на енергия. В един клиничен експеримент, определен брой жени след менопауза са подложени на умерени натоварвания на велоергометър. Оказва се, че тези с по-ниски нива на магнезий в организма изразходват с около 15% повече енергия, а пулсът им се покачва средно с 10 удара в минута повече, отколкото при жените с нормални нива на ценния минерал. Научно доказано е, че магнезият подобрява и съня. Ето накратко и още някои ползи от него, доказани посредством различни клинични изследвания: Намалява риска от развитие на астма и диабет от тип 2; има положителни ефекти при депресия, фибромиалгия (ревматично заболяване с упорити мускулни и ставни болки), мигрена; понижава кръвното налягане, нормализира сърдечния ритъм и съществено редуцира неприятните пристъпи на аритмия, облекчава симптомите при предменструален синдром, намалява риска от развитие на остеопороза.

Дисбалансът между калций и магнезий  - един често срещан проблем. Ясно е, че липсата на който и да било от двата минерала не влияе добре на здравето. Определено обаче, магнезият е този, чиято липса в организма се среща доста по-често. Според редица специалисти, ключова роля за този факт играе и рекламата. Почти навсякъде калцият е широко рекламиран като основна и незаменима хранителна съставка;  много доктори препоръчват и предписват добавки с калций; именно калцият е един от най-често добавяните минерали в редица храни и напитки. За магнезия все още се чува далеч по-рядко. Замислете се – кога за последен път гледахте телевизионна реклама, която позиционира дадена храна, защото в нея се съдържа магнезий? Според специалистите, оптималният баланс между калций и магнезий в организма трябва да бъде 2:1 от всички източници, включително храни и добавки. Фактите обаче показват, че в действителност средното съотношение е 3:1, т.е. повече калций за сметка на магнезия. Сред най-добрите източници на магнезий са зеленолистните зеленчуци, повечето видове ядки, пълнозърнестите храни и бобовите растения. Само като пример – половин купичка задушен на пара спанак или 30 грама сурови бадеми съдържат около 80 мг. магнезий, което е около 20% от минималната дневна доза.  

Форми на магнезия в хранителните добавки. Някои форми на магнезия се абсорбират по-лесно от организма, други се препоръчват при специфични състояния. За най-лесно абсорбируеми се считат формите глицинат, малат, цитрат, таурат, треонат и оротат. Магнезиевият малат се препоръчва най-често за облекчаване на симптомите на фибромиалгия, депресии, безпокойство и мигрена. Приемът на повече магнезий, отколкото може да абсорбира организма няма сериозни странични ефекти - обикновено предизвиква стомашни разстройства, и се проявява най-често при предозиране с оксидните форми на минерала. Проблемът се разрешава лесно, чрез намаляване на дневния прием. Именно поради тези си свойства, магнезиевият хидроксид е подходящ и като слабително средство. Магнезият може да се абсорбира и през кожата. Това става посредством баня с магнезиеви соли, както и чрез нанасяне на различни кремове и лосиони, специално обогатени с минерала.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.